Dataprogram tatt for å være menneske

For første gang har en datamaskin bestått testen for å være menneskelig.

BERØMT: Etter en rekke forsøk har dataprogrammet blitt utviklet slik at 30 prosent av de som snakket med det trodde de snakket m ed 13 år gamle Eugene Goostman.
BERØMT: Etter en rekke forsøk har dataprogrammet blitt utviklet slik at 30 prosent av de som snakket med det trodde de snakket m ed 13 år gamle Eugene Goostman.
Publisert

London (NTB): Deltakere i et eksperiment i Storbritannia trodde de hadde en samtalte med et menneske på datamaskinen, og programmet er dermed det første som har klart den 65 år gamle Turing-teste.

Hvis en datamaskin blir forvekslet med et menneske av over 30 prosent av deltakerne i et eksperiment, består maskinen den såkalte Turing-testen. Ingen datamaskin har klart det før nå.

I et forsøk ved Det kongelige vitenskapelige selskap i London lørdag trodde 33 prosent at «Eugene Goostman» var en 13 år gammel gutt, skriver The Guardian.

Programvaren er utviklet i Russland, og den ble testet sammen med fire andre program under forsøket. Utviklerne er begeistret over resultatet, men spørsmålet om hvilke konsekvenser datamaskiner som er like smart eller smartere enn mennesker, skaper også bekymring.

Testen ble funnet opp av krigshelten og matematikeren Alan Turing, som klarte å knekke Enigma-koden under den andre verdenskrig.

I desember ble han benådet posthumt av dronning Elizabeth. Turing ble i 1952 dømt for å ha hatt sex med en annen mann. Homoseksualitet var forbudt i England helt fram til 1967. I 1954 tok Turing livet av seg etter at han hadde mistet jobben på grunn av dommen, og han ble også kjemisk kastrert. (©NTB)

Denne saken ble første gang publisert 09/06 2014.

Les også