Daniel Francks lange skadeliste

Brakk først ryggen – så nakken

I over 20 år har den tidligere snøbrettstjernen Daniel Franck vært utsatt for skader og ulykker. Men alle uhellene hindrer ham ikke fra å ta nye sjanser.

<b>DANIEL FRANCK: </b>44-åringen er en av Norges aller beste snøbrettkjørere gjennom tidene. Her fra Nagano-OL i 1998 der det ble sølv.
DANIEL FRANCK: 44-åringen er en av Norges aller beste snøbrettkjørere gjennom tidene. Her fra Nagano-OL i 1998 der det ble sølv. Foto: NTB
Sist oppdatert

Daniel Franck (44) er en av Norges beste snøbrettkjørere gjennom tidene. Han kan skilte med OL-sølv i Nagano i 1998, VM-gull, gull og sølv i X-games, to EM-titler og flere verdenscupseire.

I 2010 vant han «Mesternes mester» på NRK. Denne våren er han aktuell som deltager i den tredje sesongen av TV 2-suksessen «Kompani Lauritzen».

I februar i år sto en tilsynelatende frisk og sprek Daniel sammen med 13 andre kjendisdeltakere klar til å kjempe seg gjennom de mange tøffe fysiske og psykiske utfordringene. For 44-åringen var det en selvfølge å takke ja til å delta.

– Jeg svarte ja med en gang, dette er et selvutviklende kunstprosjekt for meg, sier han.

«Kompani Lauritzen»<b>: </b>Sammen med denne kjendis-gjengen er Daniel nå aktuell i «Kompani Lauritzen». Mange holder ham som favoritt til å vinne hele konkurransen.
«Kompani Lauritzen»: Sammen med denne kjendis-gjengen er Daniel nå aktuell i «Kompani Lauritzen». Mange holder ham som favoritt til å vinne hele konkurransen. Foto: TV 2/Morten Bendiksen

«Kompani Lauritzen 2022»

Da Her og Nå snakket med Daniel rett før premieren på «Kompani Lauritzen», var han taus om resultatet, men han delte gjerne det han likte minst.

– Det som overrasket meg mest, var hvor dårlig sengene og maten var, og at vi hadde null alenetid. For meg var også det å bli bestemt over, og til enhver tid bli fortalt hva man skal og ikke skal gjøre, trøblete, forteller han.

– Gleder du deg til å se «Kompani Lauritzen» på TV?

– Jeg ble med for å bli overrasket og erfare noe nytt. Jeg ser aldri på meg selv på TV, avslører han overfor Her og Nå.

I intervjuer har flere av årets kjendisdeltagere utpekt Daniel til den de tror blir deres argeste konkurrent.

– Jeg tror Daniel Franck er et råskinn, sa fotballeksperten Marius Skjelbæk til Nettavisen da de spurte hvem den største konkurrenten blir.

Les også: Dette er deltakerne i Kompani Lauritzen 2022

Trakk seg fra «Kompani Lauritzen»

Slik gikk det imidlertid ikke. Etter en uke på Setnesmoen valgte Daniel å trekke seg fra «Kompani Lauritzen» på grunn av nakkeproblemer.

– Nakken har slått seg helt vrang. Jeg orker ikke være «the village clown» som skal gå å syte og klage over nakken, sa han til kapteinen under episoden.

Han fortalte at det eneste som hjelper er å ligge i ro i to døgn, noe som ikke lar seg gjøre på militærleiren.

– Det er jo litt stang ut. Jeg ville jo at folk skulle se hva som virkelig bor i meg, sa han før han forlot Kompani Lauritzen.

Ulykke på snowboard

Daniel la opp som profesjonell snowboardkjører i 2011. I dag er han kunstner og student ved Kunstskolen i Stavanger.

<b>KUNSTNER:</b> Da Daniel var aktiv, begynte han å ta bilder for å koble av. Siden har han fortsatt med kunst, og han jobber med fotografi, dyptrykk og installasjonskunst. Her er han i Kristiansand og signerer giclée-prints.
KUNSTNER: Da Daniel var aktiv, begynte han å ta bilder for å koble av. Siden har han fortsatt med kunst, og han jobber med fotografi, dyptrykk og installasjonskunst. Her er han i Kristiansand og signerer giclée-prints. Foto: Instagram

Gjennom karrieren ble han utsatt for skader og uhell, men det var først i 2018, syv år etter han la opp, Daniel havnet i den mest alvorlige ulykken på snøbrett.

– Jeg skjønte med en gang at her var det noe som røyk. Jeg var veldig nummen i fingrene og i håndleddene, og så ble jeg veldig varm. Da skjønte jeg at jeg skulle ta det veldig med ro, forklarte Daniel ifølge seher.no.

Daniel var på Geilo i forbindelse med norgesmesterskapet for old boys da ulykken skjedde. Han hadde allerede sikret seg gull i konkurransen da snøbrettkjøreren var på vei baklengs, i stor fart, mot et hopp. Da brettet traff hoppkanten og den morkne vår-snøen, ga kanten etter.

Daniel ble slengt ukontrollert gjennom luften og landet på nakken. Smertene beskriver han som de verste han har opplevd.

Først trodde han det var armen som hadde røket tvert av, men etter hvert som strålingen nedover i armen avtok, skjønte han at dette var noe helt annet. Det viste seg at han hadde brukket nakken, et brudd som kunne resultert i at han ble lam.

– Jeg har vært heldig, skikkelig heldig. Det er tydelig at det er noen som passer på meg, sa han den gangen.

Les også: (+) Solveig våknet stadig av at mannen lå og skrek. Til slutt måtte hun ta sitt livs tøffeste avgjørelse

<b>OSLO FASHION WEEK: </b>Daniel har alltid hatt sin egen stil. Her er han under Oslo Fahion Week i 2010. I bakgrunnen ser vi skuespilleren Aksel Hennie og artisten Tone Damli.
OSLO FASHION WEEK: Daniel har alltid hatt sin egen stil. Her er han under Oslo Fahion Week i 2010. I bakgrunnen ser vi skuespilleren Aksel Hennie og artisten Tone Damli. Foto: NTB

Skrekkulykke på hytta

Men dette er ikke den eneste ulykken han har vært involvert i. Gjennom hele karrieren pådro Daniel seg både korsbåndskader og brudd.

Den kanskje mest alvorlige ulykken, foruten nakkebruddet, skjedde uten snø og brett.

I 2013 var Daniel og ektefellen Ulrikke Hansen Døvigen (51) på hytta da Daniel falt tre meter ned i kjelleren med hodet først. Fallet resulterte i kraniebrudd, to blødninger i hodet og to brudd i ryggen.

– Gikk i betongen fra tre meter og pådro meg tre brudd og blødning. Vintersesongen er reddet, takket være tidenes HeltinneKone, så der var jeg heldig, skrev Daniel i en SMS til NRK etter ulykken.

<b>MISFORNØYD:</b> I 2018 brakk Daniel nakken i en snøbrettulykke på Geilo, og nakkekragen var lenge et fast tilbehør. I dag er han så godt som frisk, men nakken må han være litt forsiktig med. 
MISFORNØYD: I 2018 brakk Daniel nakken i en snøbrettulykke på Geilo, og nakkekragen var lenge et fast tilbehør. I dag er han så godt som frisk, men nakken må han være litt forsiktig med.  Foto: Privat

Han ble liggende på sykehuset i fire dager, men ifølge Daniel merker han ikke stort til dette i hverdagen.

– Det preger meg ikke nevneverdig. Jeg varmer bare ekstra godt opp før «avgang» på brettet. Jeg trener like mye som før, men nå legger jeg også til en del mentale øvelser. Det er der alt avgjøres. Jeg er en ivrig hobbybokser, boksing er den beste treningsformen, både mentalt og fysisk. Snowboarding er en stor del av min identitet, og jeg akter stå og leve sidelengs til jeg går i graven, sier Daniel til Her og Nå.

Les også: Lena (31): – Jeg regner med at mange andre stusser. Hvorfor ser ikke jeg mer trent ut, som spiser sunt og trener så mye?

Denne saken ble første gang publisert 14/03 2022, og sist oppdatert 14/03 2022.

Les også