Børning 2: Tydelig slitasje på gummien

Alt går på lavere gir i Børning 2 - unntatt actionscenene.

RIR IGJEN: Anders Baasmo Christiansen rir igjen i Børning 2.
RIR IGJEN: Anders Baasmo Christiansen rir igjen i Børning 2. Foto: SFNorge
Publisert

Børning 2- Regi: Hallvard Bræin

Med: Anders Baasmo Christiansen, Henrik Mestad, Marie Blokhus, Ida Husøy, Otto Jespersen, Sven Nordin, Robert Skjærstad, Jonas Hoff Oftebro, Jenny Skavlan, Vegar Hoel, Lise Karlsnes, Mikkel Gaup, Stig Frode Henriksen

Aldersgrense: 6 år

Bilfilmen «Børning» gikk så det formelig hvinte i dekk og turtall på norske kinoer for to år siden, og derfor er det vel ingen stor overraskelse at oppfølgeren nå står med foten klar på gasspedalen.

Den nye filmen utspiller i mer vinterlig føre, som til dels befinner seg utenfor landets grenser – muligens for å lokke til seg både nye finansiører og publikummere. Men ellers har man ikke forsøkt å endre nevneverdig på ingrediensene fra den opprinnelige suksessen.

SE TRAILEREN HER

Screen9v2

Får du ikke opp traileren - klikk på traileren her

Gamle kjenninger

Roy Gundersen (Anders Baasmo Christensen) har sonet to år i fengsel for forrige films eskapader, og bestemt seg for å holde seg på den ikke-straffbare siden av loven. Men når den sleske Kayser (Vegar Hoel) orkestrerer et illegalt billøp fra Fosnavåg til Murmansk via Sverige og Finland, tar Roys datter Nina (Ida Husøy) imot utfordringen med sin ferske og bråkjekke kjæreste (Jonas Hoff Oftebro).

Foto: SFNorge

Dermed ser vår fartsglade venn seg nødt til å sette seg bak rattet på mustangen Lillegul for å hente henne hjem igjen, med sin generelt misfornøyde ekskone Ingrid (Marie Blokhus) i passasjersetet.

Med på racet blir også de gamle kjenningene Myrbakken og Doffen (Otto Jespersen og Svend Nordin), nå med TT-kort og egen taxisjåfør (Robert Skjærstad) – og med Henrik Mestads innbitte politimann Filip Mørk hakk i hæl.

Parkerte kvinner

Handlingen er naturligvis bare et påskudd for heseblesende biljakt og humoristiske ablegøyer. Likevel skal det innvendes at plottet er forstyrrende tynt, ikke minst i lys av at den første filmen bød på en nokså fin far/datter-historie.

I oppfølgeren er nevnte datter seg selv lik, men har fått noe mindre plass. Og bortsett fra henne er de kvinnelige karakterene i «Børning 2» lite å tute i hornet for.

IKKE ALLE ER LIKE heldige i Børning 2.
IKKE ALLE ER LIKE heldige i Børning 2. Foto: SFNorge

Talentfulle Marie Blokhus er tilgodesett med å spille klisjeen av en snerpete statusjeger, og får kun vist ett eneste ansiktsuttrykk filmen igjennom, mens Lise Karlsnes utelukkende er med som pynt – uten å åpne munnen for annet enn å smile eller måpe.

Jenny Skavlans karakter er på sin side parkert på sidelinja, nærmere bestemt i fødestua. Riktignok takler hun graviditeten med karakteristisk tøffhet, men dette er like fullt med på å sementere inntrykket av at «Børning 2» ikke akkurat er noe progressivt feministisk verk – til tross for at manuset er signert to damer. Hvor er for eksempel de kvinnelige politifolkene langs veien?

Redder seg på sjarmen

«Børning»-serien skal dog berømmes for sin sjarmerende folkelighet, som gjør at den innledende referansen til den klassiske Olsen-banden føles mer naturlig enn den ikke like vellykkede hilsenen til Coen-brødrenes «The Big Lebowski» (i form av Hoels lillakledte «bad guy»).

Men det betyr ikke at man ikke skal kunne forlange et høyere nivå på vitsene, som i «Børning 2» ofte er direkte flaue.

Når toeren likevel kommer å mål med et mer eller mindre hederlig resultat, skyldes dette den nevnte sjarmen og noen likandes rollefigurer. Samt noen friske actionsekvenser, som i motsetning til filmen for øvrig faktisk topper sin forgjenger.

SE TRAILEREN TIL FØRSTE FILM HER

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2016.

Les også