Barn spiser for mye sukker til frokost
Barn får i seg altfor mye sukker. Det begynner ofte til frokost, med søte frokostblandinger og fruktjuicer.

I en undersøkelse av 200 barn i alderen fire til ti år, som Public Health England har gjennomført, viset det seg at barna gjennomsnittlig fikk i seg elleve gram sukker til frokost. Det vil si tre sukkerbiter – eller drøyt 1.000 sukkerbiter i året – bare til dagens første måltid.
Les også: 8 ting som skjer med kroppen hvis du drikker brus hver dag
Samtidig viste undersøkelsen at hele 84 prosent av foreldrene trodde at de ga barna sine en sunn start på dagen.
Altfor mye
– Barn får i seg altfor mye sukker, konstaterer Alison Tedstone ved Public Health England.
Også i Sverige og Norge ser man det som et problem at barn får i seg for mye sukker.
– Vi vet at mange produkter, der markedsføringen er rettet mot barn, inneholder mye sukker, som fruktyoghurt og frokostblandinger, sier Åsa Brugård Konde ved det svenske Livsmedelsverket.
– Problemet er at sukker er tomme kalorier. Barn trenger næringsrik mat, understreker hun.
Som godteri
I en TV 2-test i fjor høst ble det fastslått at enkelte frokostblandinger, som var spesielt markedsført mot barn, var som å spise godteri til frokost.
Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius konstaterte at det nesten er bedre å spise iskrem enn enkelte av frokostblandingene.
– Mange av blandingene har lite fiber og mye sukker, uttalte hun til TV 2.
Brugård Konde sier at også Juice inneholder mye sukker, men at de også inneholder vitaminer.
– Et annet produkt som inneholder mye sukker, er smakstilsatt yoghurt. Men om barna får i seg næringsrik mat for øvrig, kan både juice og fruktyoghurt være ok å gi barna til frokost, sier Brugård Konde. (©NTB)
Les også: Amerikanerne dropper appelsinjuice i kostholdet