Aksel Lund Svindal og amalie iuel

Amalie ventet på Aksel i Tyskland. Så fikk hun den nedslående beskjeden: – Tung beskjed å få

Midt i oppladningen til EM i friidrett fikk Amalie Iuel det tunge budskapet fra kjæresten. I dag er Aksel Lund Svindal kreftfri, og paret håper hans åpenhet kan hjelpe andre.

<b>AKSEL OG AMALIE:</b> – Jeg tenker at det er kjempebra at Aksel er åpen om dette. Han oppfordrer folk, spesielt unge menn, til å være mer åpne og å være litt flinkere til å sjekke seg, smiler Amalie.
AKSEL OG AMALIE: – Jeg tenker at det er kjempebra at Aksel er åpen om dette. Han oppfordrer folk, spesielt unge menn, til å være mer åpne og å være litt flinkere til å sjekke seg, smiler Amalie. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Det ble en høst utenom det vanlige for Aksel Lund Svindal (40) og kjæresten Amalie Iuel (28). Etter å ha følt på uregelmessigheter i kroppen, tok den tidligere alpinisten valget om å dra til legen den 16. august i fjor. Det kan ha reddet livet hans.

Aksel fikk påvist testikkelkreft, og ble raskt tatt hånd om av helsevesenet.

– Jeg har vært heldig, men var også flink som dro kjapt til sykehus. Det har gått veldig bra, og jeg er takknemlig for all bra hjelp jeg har fått. Nå var sikkert jeg heldig som hadde et tilfelle som de raskt vet hva de skal gjøre med – at jeg fikk komme inn til behandling med en gang.

– For meg var det sånn at jeg fikk diagnosen en sen ettermiddag, og møtte opp på akutten morgenen etter. Bang, så var behandlingen i gang, forteller Aksel til Her og Nå på en fest for «Mesternes mester» før jul.

Les også: Aksel Lund Svindal: – Føler at brikkene har falt litt på plass

<b>AKSEL LUND SVINDAL:</b> – Jeg har vært mye på sykehus tidligere, og tror nok det gjorde meg sterkere rustet til å gå gjennom dette. Du gruer deg ikke like mye. Det gjenspeiles også når du ser folk som jobber i helsevesenet, for de er så flinke. De er flinke i faget sitt, men så flinke mellommenneskelig også. Du blir helt rørt av alt fra leger og eksperter, men kanskje særlig sykepleierne, sier Aksel Lund Svindal til Her og Nå.
AKSEL LUND SVINDAL: – Jeg har vært mye på sykehus tidligere, og tror nok det gjorde meg sterkere rustet til å gå gjennom dette. Du gruer deg ikke like mye. Det gjenspeiles også når du ser folk som jobber i helsevesenet, for de er så flinke. De er flinke i faget sitt, men så flinke mellommenneskelig også. Du blir helt rørt av alt fra leger og eksperter, men kanskje særlig sykepleierne, sier Aksel Lund Svindal til Her og Nå. Foto: Svein Brimi

Påvist testikkelkreft

Amalie befant seg i august i München, der hun ladet opp til konkurranser i EM i friidrett. Aksel skulle egentlig fløyet ned for å heie henne frem, men måtte i stedet ta den vanskelige telefonen for å fortelle Amalie at han hadde fått kreft. Friidrettsutøveren blir blank i øynene når hun tenker tilbake på dagen da hun fikk den nedslående beskjeden.

Født: 26. desember 1982

Alder: 40 år

Idrett: Tidligere alpinist, nå racerkjører

Yrke: Programleder

Fra: Lørenskog

Bosted: Snarøya

Kjæreste: Amalie Iuel

Se mer

– Det var bare et par dager før jeg skulle konkurrere, så det er klart at det var en tung beskjed å få. Men jeg visste at han hadde et helseteam rundt seg som skulle ta godt vare på ham. Helsevesenet vårt i Norge er kjempebra, og jeg visste at han var i trygge hender og at han hadde familien der.

– Jeg skulle selvfølgelig veldig gjerne satt meg på et fly og kommet tilbake til Norge for å støtte ham gjennom hele prosessen, men jeg vet at han ikke ønsket at jeg skulle gjøre det. Jeg måtte ha fokus på det jeg skulle gjøre også. Det var vanskelig, men jeg prøvde å ikke tenke for mye på det akkurat da jeg løp, sier Amalie på «Mesternes mester»-festen før jul i 2022.

Midt i det dramatiske klarte 28-åringen å kvalifisere seg til finale, og endte på en solid femteplass i 400 meter hekk – den beste plasseringen på langhekk av en norsk kvinne i EM noensinne.

– Det gikk jo bra for meg. Sånn sett var det veldig fint, men jeg kjente hele tiden på at det skulle bli godt å komme hjem igjen og ta seg av ting der, medgir hun.

Les også: Amalie Iuel: – Jeg har mange «fy-aktiviteter»

<b>AMALIE IUEL:</b> Amalie tok en imponerende femteplass i finalen i 400 meter hekk under EM i München.
AMALIE IUEL: Amalie tok en imponerende femteplass i finalen i 400 meter hekk under EM i München. Foto: Javad Parsa / NTB

Åpnet seg på Instagram

I slutten av september valgte Aksel å fortelle om kreftsykdommen gjennom et åpenhjertig innlegg på Instagram. Han håper åpenheten rundt kreftsykdommen kan bidra til at andre får hjelp like raskt som ham.

– Jeg hadde ikke reist på sykehuset hvis ikke det var noen, en eller annen gang, som hadde sagt et eller annet som gjorde at jeg visste at dette var noe som kunne være veldig farlig. Derfor tenker jeg at når jeg har hatt så flaks som det nå ser ut til, er det minste jeg kan gjøre å være åpen.

– At jeg kan bidra til at flere kan ha noe i bakhodet som sier at: «Dette må du ta seriøst, og så reiser du på sykehuset». Hvis jeg kan bidra til det, kommer det noe positivt ut av det også, istedenfor at det bare er en parentes på noe som var litt kjipt i mitt liv, sier han.

Amalie roser kjæresten for åpenheten.

– Jeg tenker at det er kjempebra at Aksel er åpen om dette. Han oppfordrer folk, spesielt unge menn, til å være mer åpne og litt flinkere til å sjekke seg. Han kom med opplysninger som ikke jeg visste før alt dette – at det er den mest vanlige krefttypen for unge menn. Og at det er flere unge menn som får denne kreftsykdommen enn eldre. Det tenker jeg er viktig å ha litt i bakhodet.

– Jeg liker det budskapet hans om at menn kanskje bør være litt flinkere til å snakke sammen om ting. At man ikke må holde alt inne, men tørre å prate om det, poengterer hun.

Les også: (+) Mannen min døde uten forvarsel: Jeg fikk aldri fortalt ham hemmeligheten min

<b>FYLTE 40 ÅR:</b> I november var Aksel og Amilie med på å feire Petter Stordalens 60-årsdag. I julen fylte «Mesternes mester»-programlederen selv 40 år.
FYLTE 40 ÅR: I november var Aksel og Amilie med på å feire Petter Stordalens 60-årsdag. I julen fylte «Mesternes mester»-programlederen selv 40 år. Foto: Svein Brimi

Ringte til Bjørn Einar Romøren

En av de første Aksel ringte til da han fikk kreftdiagnosen, var kompisen Bjørn Einar Romøren (41). Den tidligere hopperen ble i 2019 diagnostisert med Ewings sarkom – en sjelden kreftsvulst i ryggen. Etter nesten ett år med intensiv behandling ble Bjørn Einar kreftfri. Siden har han delt av sine erfaringer, og jobber nå i Kreftforeningen.

– Jeg har noen folk jeg kjenner godt som har vært gjennom en runde med kreft, og Bjørn Einar er en av dem. Både han og jeg får jo kanskje ufortjent mye ros for å være åpne, fordi vi er kjente ansikter. Hvis noen andre hadde vært veldig åpne hadde det kanskje ikke blitt like mye lagt merke til. Det er like modig av dem, men fordi det ikke er like synlig får de ikke like mye ros, sier Aksel.

<b>AKSEL OG BJØRN EINAR:</b> – Jeg ser at Bjørn Einar har fått trening i å snakke om det på en veldig fin måte. Når han og jeg snakker med hverandre, er vi veldig åpne. Da blir det fine samtaler, sier Aksel. I november la de ut podkasten «Aksel og Bjørn Einar snakker om det» i regi av Kreftforeningen.
AKSEL OG BJØRN EINAR: – Jeg ser at Bjørn Einar har fått trening i å snakke om det på en veldig fin måte. Når han og jeg snakker med hverandre, er vi veldig åpne. Da blir det fine samtaler, sier Aksel. I november la de ut podkasten «Aksel og Bjørn Einar snakker om det» i regi av Kreftforeningen. Foto: Skjermdump

For Aksel ble Bjørn Einar en god og viktig samtalepartner, og i november la de to kompisene ut podkasten «Aksel og Bjørn Einar snakker om det» i regi av Kreftforeningen.

– Jeg ser at Bjørn Einar har fått trening i å snakke om det på en veldig fin måte. Når han og jeg snakker med hverandre, er vi veldig åpne. Da blir det fine samtaler. Jeg tenkte at en ting er å si at man skal være åpen, men så sa jeg til Bjørn Einar: «Når vi to snakker sammen på telefonen eller tar en kaffe, burde vi nesten tatt det opp. For her kommer mange av de temaene som folk lurer på». Så gjorde vi det.

– Vi tenkte: «La oss bare sette på mikrofonen». Det ble ganske fint, og da bestemte vi oss for at det skulle bli en slags podkast. Den har blitt godt tatt imot, noe som er veldig hyggelig, smiler «Mesternes mester»-programlederen.

I podkasten forteller Aksel at han var lav på energi i et par måneder, men på grunn av den intensive behandlingen på bare noen få dager er han tilbake i sin vante form.

Denne helgen kan du se Aksel som programleder for «Mesternes mester» når det skal avgjøres hvem som kommer til finalen i den svært populære konkurransen som vises på NRK1 på fredagskveldene.

Denne saken ble første gang publisert 02/03 2023, og sist oppdatert 06/03 2023.

Les også