Eks-alpinisten Aksel Lund Svindal fyller 40 år

– Det er sikkert noen som ville putte det i kategorien «40-årskrise»

For Aksel Lund Svindal føles 30-årsdagen som om den var i går. Ti år senere har «Mesternes mester»-programlederen gått nye veier og gyver løs på uventede utfordringer.

<b>AKSEL LUND SVINDAL: </b>I slutten av september delte Aksel Lund Svindal i sosiale medier at han hadde fått påvist testikkelkreft. – De siste ukene har vært annerledes, men jeg kan faktisk si uker og ikke måneder på grunn av flott medisinsk hjelp, hell og en god beslutning, skrev han på Instagram.
AKSEL LUND SVINDAL: I slutten av september delte Aksel Lund Svindal i sosiale medier at han hadde fått påvist testikkelkreft. – De siste ukene har vært annerledes, men jeg kan faktisk si uker og ikke måneder på grunn av flott medisinsk hjelp, hell og en god beslutning, skrev han på Instagram. Foto: Svein Brimi
Publisert

SAndre juledag er en høytidsdag av flere grunner for Aksel Lund Svindal. Den tidligere OL-vinneren i alpint fyller nemlig 40 år 26. desember, noe han selv har litt vanskelig for å begripe.

– Jeg tenker at tiden har gått helt sykt fort. Jeg føler at det ikke er lenge siden jeg fylte 30!

– Jeg tok et bilde på 30-årsdagen min, for da bodde jeg i Innsbruck. Det var en smal gate opp mot der jeg bodde som hadde et svært 30-skilt malt rett i asfalten. Etter at jeg hadde vært i byen og spist middag, tok jeg en selfie opp mot det skiltet. Det føles som i går, og nå er jeg 40. Det er rart å tenke på, sier han til Her og Nå.

Les også: Aksel Lund Svindal: – Føler at brikkene har falt litt på plass

<b>10 ÅR SIDEN:</b> Dette bildet ble tatt på Aksels 30-årsdag da han bodde i Innsbruck. – Det føles som i går, og nå er jeg 40. Det er rart å tenke på, sier han til Her og Nå.
10 ÅR SIDEN: Dette bildet ble tatt på Aksels 30-årsdag da han bodde i Innsbruck. – Det føles som i går, og nå er jeg 40. Det er rart å tenke på, sier han til Her og Nå. Foto: Privat

La opp i 2019

Jubilanten er en av våre største idrettsstjerner gjennom tidene, og etter at han la opp i februar 2019 har han bygget seg opp en solid karriere uten ski på beina.

Født: 26. desember 1982

Alder: 40 år

Idrett: Tidligere alpinist, nå racerkjører

Yrke: Programleder

Fra: Lørenskog

Bosted: Snarøya

Kjæreste: Amalie Iuel

Se mer

De siste årene har han jobbet som gründer, investor, eiendomsutvikler og ambassadør for en rekke kjente merkevarer.

I fjor høst var dokumentaren «Aksel» å se på kino, og han har både vunnet og ledet NRK-suksessen «Mesternes mester». Det siste året har han også begitt seg ut på helt nye og uventede utfordringer som racerfører.

– Det var litt overraskende at jeg skulle begynne med racing. Jeg planla det ikke noe mer enn at jeg fikk en telefon med tilbud om å være med i et slags kjendisteam som Porsche Sverige hadde satt opp.

– Teamet besto av prins Carl Philip, Ingemar Stenmark og meg. Det var for å skape litt oppmerksomhet rundt Porsche-racingserien, forklarer han.

Les også: (+) Øystein Pettersen vet at samtalen med kona kan være hans siste. Da han legger på, ringer telefonen igjen

<b>GIR GASS IGJEN:</b> – Det er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse, selv om det er på amatørnivå, sier Aksel om sin nye karriere som racerfører.
GIR GASS IGJEN: – Det er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse, selv om det er på amatørnivå, sier Aksel om sin nye karriere som racerfører. Foto: Micke Fransson / TT

Racerfører

– Hvorfor valgte du å ta den utfordringen?

– Jeg kunne selvfølgelig ikke si nei til det. Både fordi det var et utrolig kult team og fordi jeg synes racing er gøy. Jeg er jo interessert i det, men jeg sa også at jeg ikke kunne komme kald til det første løpet, så jeg måtte legge inn noen dager med trening. Vi var derfor og trente tre ganger. Deretter kom vi til første løpet og kjørte fort, det var utrolig gøy og kult.

– Egentlig er det en barndomsdrøm som går i oppfyllelse, selv om det er på amatørnivå. Eller, det er en miks av noen unge som er på vei oppover og noen litt mer rutinerte som synes det er gøy – selv om de ikke kjører på det øverste nivået, forklarer han.

– Du fyller 40 og har startet med raske, fancy biler. Er det noen sammenheng der?

– Jeg hører at du hinter om 40-årskrise. Nei, det er nok ikke det, tror jeg. I hvert fall ikke med tanke på at det ikke var jeg som oppsøkte det. Men at jeg synes det er såpass gøy at jeg har lyst til å holde på videre? Ja, kanskje. Det er sikkert noen som ville putte det i kategorien «40-årskrise».

– Det er i alle fall godt å konkurrere igjen. Det er også noe annet enn det jeg er vant til, for når du kjører alpint er du alene. Her står du på startstreken og ser de andre bilene i feltet ved siden av deg. Det er utrolig spennende. Det har absolutt gitt mersmak, smiler han.

Les også: Amalie Iuel: – Jeg har mange «fy-aktiviteter»

<b>RACERFØRER:</b> Aksel slipper jubelen løs sammen med Sveriges prins Carl Philip etter race 2 i Porsche Sprint tidligere år. Prinsen kom på førsteplass mens den tidligere alpinisten imponerte med en tredjeplass.
RACERFØRER: Aksel slipper jubelen løs sammen med Sveriges prins Carl Philip etter race 2 i Porsche Sprint tidligere år. Prinsen kom på førsteplass mens den tidligere alpinisten imponerte med en tredjeplass. Foto: Photo by Jeppe

Programleder i «Mesternes mester»

Første nyttårsdag er Aksel tilbake i «Mesternes mester». Etter at han vant konkurransen i 2020, ble han året etter spurt om å lede det populære NRK-programmet. I sommer spilte han inn sin andre sesong som programleder i Larvik og Sandefjord.

– Jeg ble ganske overrasket da jeg fikk spørsmålet om å prøve programlederrollen i fjor, og jeg var litt usikker på om jeg passet til jobben. Men det er en utrolig fin gjeng av deltagere, og det er alltid gøy å være med på å lage noe som blir veldig bra. Det er det som er mest lærerikt også, for da blir det stilt de høyeste kravene. Jeg kan vel ikke ha hatet helt å være programleder i fjor, ellers hadde jeg vel ikke vært her i år igjen, smiler han lurt.

<b>MESTERNES MESTER:</b> I januar er Aksel å se som programleder i «Mesternes mester» på NRK for andre året på rad. Her er han omringet av årets gjeng utenfor deltager-villaen i Sandefjord.
MESTERNES MESTER: I januar er Aksel å se som programleder i «Mesternes mester» på NRK for andre året på rad. Her er han omringet av årets gjeng utenfor deltager-villaen i Sandefjord. Foto: Svein Brimi

– Hvorfor var du usikker på å takke ja til programlederjobben i fjor?

– Jeg hadde aldri gjort noe lignende før. I tillegg hadde jeg bare én referanse, og det var Dag Erik Pedersen som hadde gjort dette i 12 år. Sånn sett var det vanskelig for meg å vite hvordan jeg skulle gjøre det. Jeg lærte veldig mye i fjor, og da jeg begynte i år følte jeg at jeg hadde mer peiling, rett og slett.

– I fjor lærte jeg hva som funker bra og mindre bra, og nå er jeg litt varmere i trøya og føler meg mye tryggere. Du lærer hva som skjer i produksjonsbussen, hvordan lyden og bildene fungerer – sånn at ikke alt kommer som en overraskelse hele tiden, sier 40-årsjubilanten med et smil til Her og Nå.

Denne saken ble første gang publisert 27/12 2022.

Les også