Alexandra Rotan

Om barndomstraume: – Jeg ble holdt under vann

Alexandra Rotan trosset sin største frykt i «Kompani Lauritzen». – Den Alexandra som står her i dag, er en helt annen enn den som reiste inn på «Kompaniet», forteller hun til Her og Nå.

<b>ALEXANDRA ROTAN</b>: Alexandra mener at hun har gjennomgått store endringer etter sin «Kompani Lauritzen»-deltakelse.
ALEXANDRA ROTAN: Alexandra mener at hun har gjennomgått store endringer etter sin «Kompani Lauritzen»-deltakelse. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

Alexandra Rotan (27) stråler mot oss med nyvunnen selvsikkerhet. Det har gått et halvt år siden hun ankom Bømoen leir i Voss, og med det ga seg i kast med sitt livs største utfordring.

Det skulle vise seg å bli en livsendrende reise ut av komfortsonen for den sprudlende jenta med den mektige stemmen.

– Den Alexandra som står her i dag, er en helt annen enn den som reiste inn på «Kompaniet». Jeg føler jeg ser sider av meg selv nå, som jeg ikke visste jeg hadde.

– Tidligere har jeg følt at jeg må være tynnest, sterkest eller best for å være god nok. Men gjennom «Kompani Lauritzen» har jeg lært meg at jeg er god nok akkurat som jeg er, uten og måtte sammenligne meg selv med andre, forteller Alexandra.

<b>LIVSENDRENDE</b>: – Befalet så meg hele tiden som enkeltindivid, selv om de så meg i en gruppe. Det trengte jeg, forteller Alexandra Rotan til Her og Nå.
LIVSENDRENDE: – Befalet så meg hele tiden som enkeltindivid, selv om de så meg i en gruppe. Det trengte jeg, forteller Alexandra Rotan til Her og Nå. Foto: Svein Brimi

Deltar i «Kompani Lauritzen»

Siden Keiino vant Melodi Grand Prix i 2019, har livet til Alexandra blitt snudd på hodet. De siste årene har hun turnert land og strand med gutta i bandet, sikret seg en imponerende andreplass i «Stjernekamp» og debutert som programleder.

Sangspiren fra Råholt lever drømmen – og gjør det hun var født til å gjøre: stå på en scene.

– De siste årene har jeg levd i en turnévirksomhet, stått på scenen og vært veldig trygg i det jeg har gjort. I «Kompani» fikk jeg mulighet til å utfordre meg selv som menneske, og ikke artist.

– Jeg trengte noe å vokse på som ikke var glitter, glam og prestasjoner. Det viste seg å være akkurat det jeg trengte for å bli en bedre versjon av meg selv, rett og slett.

<b>KEIINO</b>: Alexandra Rotan opplevde at livet ble snudd på hodet da hun, Tom Hugo og Fred Buljo slo gjennom med «Spirit in the sky» i 2019.
KEIINO: Alexandra Rotan opplevde at livet ble snudd på hodet da hun, Tom Hugo og Fred Buljo slo gjennom med «Spirit in the sky» i 2019. Foto: Terje Bendiksby / NTB

For å komme seg dit, måtte popstjernen gå noen runder med seg selv. Under det såkalte «helvetesdøgnet», ble hun stående ansikt til ansikt med sin verste frykt: å dykke under vann.

– Jeg har aldri klart å holde pusten mer enn ti sekunder under vann, da er det full stopp. Det har ligget en sperre der. Da vi fikk presentert dykkeoppgaven under «helvetesdøgnet», ble jeg livredd.

Les også: Alexandra Rotan: – To bittesmå jenter møtte meg i den dørløse åpningen til den lille hytta i sement. Der bodde de alene. Uten en mamma og pappa

<b>KOMPANI LAURITZEN: </b>Alexandra trosser egne frykter og tar utfordringene på strak arm under sin «Kompani Lauritzen»-deltakelse. Her i forbindelse med den beryktede gjørmeløypen.
KOMPANI LAURITZEN: Alexandra trosser egne frykter og tar utfordringene på strak arm under sin «Kompani Lauritzen»-deltakelse. Her i forbindelse med den beryktede gjørmeløypen. Foto: TV 2

Holdt på å drukne

Alexandra forteller om en skjellsettende opplevelse hun hadde som barn.

– Da jeg var barn, holdt jeg på å drukne i forbindelse med en sydentur med familien. Jeg ble holdt under vann av en «sydenvenninne», og hun holdt meg der såpass lenge at jeg fikk fullstendig panikk.

– Det har gjort at jeg årene etterpå har fått pustevansker bare av å se vannscener på film. Tanken på og selv dykke under vann, var ekstremt skremmende, erkjenner Alexandra.

I svømmetimene på barneskolen, var det ikke aktuelt at Alexandra dykket ned på bunnen av bassenget sammen med de andre elevene.

Det krevde en enorm mobilisering av artisten da hun i forbindelse med «Kompani Lauritzen» måtte dukke ned i iskaldt vann for å lese av en beskjed som var plassert 2-3 meter under vannoverflaten.

<b>VANNSKREKK:</b> Selv Dag Otto Lauritzen ble tydelig rørt da Alexandra trosset frykten for å dykke under vann, og kjente på en enorm mestring.
VANNSKREKK: Selv Dag Otto Lauritzen ble tydelig rørt da Alexandra trosset frykten for å dykke under vann, og kjente på en enorm mestring. Foto: TV 2/Matti Bernitz

– Jeg prøvde å dykke ned 2-3 ganger uten å klare det. Så, til slutt, fikk jeg det til! Da jeg ropte ut hva som sto på lappen, lo både jeg og Kapteinen. Det var et stort øyeblikk. Da var jeg så utrolig stolt over meg selv, stråler Alexandra, fortsatt i lykkerus over den enorme følelsen av mestring.

Les også: (+) Jeg ble alltid så amper da jeg var sammen med mor. Nå forsto jeg hvorfor

Samboeren Markus Maaren Bastøe

Det er en følelse 27-åringen har tatt med seg i livet utenfor militærleiren.

– Det har endret den følelsen av når jeg er redd, så setter jeg ikke grensa der. Jeg vet jeg klarer å pushe meg selv litt lenger, for jeg klarer å gjennomføre det jeg bestemmer meg for. Det sa også befalet til meg: «Rotan, du klarer det du vil, du bare tror ikke på det selv». I dag klarer jeg det.

Det formelig gnistrer i øynene til den «nyfrelste» sangeren.

<b>KJÆRESTEN:</b> Da Alexandra kom hjem fra oppholdet på Bømoen leir, kjøpte hun og kjæresten Markus leilighet sammen i Oslo. – I dag står vi sterkere enn noen sinne, stråler 27-åringen.
KJÆRESTEN: Da Alexandra kom hjem fra oppholdet på Bømoen leir, kjøpte hun og kjæresten Markus leilighet sammen i Oslo. – I dag står vi sterkere enn noen sinne, stråler 27-åringen. Foto: Privat

Vel hjemme fra «Kompani Lauritzen»-opplevelsen, ble Alexandra gjenforent med sin ferske samboer og store kjærlighet: gitaristen Markus Maaren Bastøe (29). Paret har holdt sammen siden 2022, og Alexandra sparer ikke på lovordene om sin utkårede.

– Det har betydd alt å finne en mann som også forstår hva jeg driver med. Markus er verdens fineste fyr som får frem det aller beste i meg. Det er når jeg er sammen med ham, jeg er på mitt aller lykkeligste, stråler den tøffe realitydeltakeren.


Denne saken ble første gang publisert 18/03 2024.

Les også