10 perler av Leonard Cohen

Vi har plukket ut noen virkelige perler fra Cohens utgivelser.

Foto: Hulton Archive/Getty Images
Publisert

Å dykke ned i en produksjon lik Cohens for å velge ut kun ti låter er egentlig en umulighet, men vi har gjort det likevel. Under finner du ti perler fra alt Cohen har gitt ut med utvalgte coverversjoner.

1. Tower of Song

Denne låta er fra Cohens åttende studioalbum, som kom i 1988. I denne låten synger Cohen om det å skrive låter og hvordan han ble inspirert av Hank Williams. Albumet var nummer 1 i Norge i 16 uker. Dette albumet har for øvrig Tom Waits kalt ett av sine favorittalbum.

Som med så mange andre låter av Cohen finnes det svært mange coverversjoner. Til filmen om Leonard Cohen spilte Cohen inn låten på nytt sammen med U2:

Legenden Marianne Faithful har også spilt inn låta på albumet Vagabond Ways:

2. Suzanne

Denne låten startet som et dikt, og ble senere en låt. Låten ble først spilt inn av Judy Collins, og så senere på Leonard Cohens debutalbum i 1967. Sangen/diktet handler om Suzanne Verdal som var gift med skulptøren Armand Vaillancourt.

Låten er kanskje den låten av Leonard Cohen som har flest coverversjoner, og har vært spilt inn av artister som Nina Simone, Harry Belafonte, Joan Baez og Roberta Flack. Til hyllestalbumet Tower of Song spilte Peter Gabriel inn låta, og til filmen om Leonard Cohen så var det Nick Cave som spilte inn sangen.

Til det skandinaviske hyllestalbumet Cohen - The Scandinavian Report spilte Christel Alsos inn låten.

3. So Long, Marianne

Denne låten ble inspirert av Marianne Jensen (som senere ble Marianne Ihlen) som Cohen møtte på den greske øya Hydra i 1960. Cohen mente at hun var den vakreste kvinnen han noensinne hadde møtt. Hun hadde akkurat blitt forlatt av sin ektemann, Axel Jensen, og hun var alene på øya med sin seks måneder gamle sønn. Cohen tok med seg henne til Oslo, og hun flyttet senere til Cohen i Montreal, Canada. Et bilde av Marianne er på baksiden av hans andre album, Songs From a Room.

4. Bird on The Wire

Den norske gruppa Midnight Choir har tatt navnet sitt fra den første linja i denne låta som opprinnelig kom på Songs From a Room. Denne låta ble også først spilt inn av Judy Collins. Kris Kristoffersen har for øvrig uttalt at han vil at den første linja i låta skal stå på hans gravsten: Like a bird on the wire, like a drunk in a midnight choir, I have tried in my way to be free.

Låten har svært mange cover-versjoner, ofte med tittelen Bird on A Wire. En av dem er Johnny Cash:

Cohen har selv uttalt han mener det egentlig er en countrylåt, og under får du en versjon av Willie Nelson:

5. Everybody Knows

Denne låten er også fra albumet I'm Your Man. Låten er flittig brukt i film og i tv-serier. Sangen kalles bitter pessimistisk, og teksten kan vel ikke sies å være noe annet.

En av mange som har laget en coverversjon er Don Henley

6. The Future

Denne låta er hentet fra albumet med samme navn. Låten handler om valget i USA. Albumets sanger var veldig fremtrende på soundtracket til Natural Born Killers (Waitinf for the Miracle, Anthem og The Future), og albumet ble også co-produsert av skuespilleren Rebecca De Mornay.

7. Hallelujah

Denne låta ble gitt ut av Leonard Cohen i 1984 på albumet Various Positions. Låten ble ikke veldig populær med Cohen, men ble senere spilt inn av John Cale. Versjonen til Cale ga så grunnlaget for en coverversjon av Jeff Buckley, som nærmest har blitt legendarisk.

Her er Buckleys versjon:

En versjon som ble brukt i Shrek sunget av Rufus Wainwrigh ble også veldig populær:

En versjon som muligens ikke er like kjent er Bon Jovi-versjonen:

8. First We Take Manhattan

Den sangen som gjorde Leonard Cohen til gigantisk i Norge? Muligens. Originalt ble den spilt inn av Jennifer Warnes i 1987. Året senere i 1988.

Låten er spilt inn av av flere, men vi har faktisk falt litt for denne coverversjonen:

9. Who By Fire

Denne låta er hentet fra New Skin for the Old Ceremony som kom i 1974. Låten handler om Cohens jødiske røtter og er sunget sammen med Janis Ian.

10. Sisters of Mercy

Denne låta er også hentet fra Songs of Leonard Cohen. Låten har gitt navnet til gruppa The Sisters of Mercy.

Cohens utgivelser

Songs of Leonard Cohen (1967)

Songs from a Room (1969)

Songs of Love and Hate (1971)

New Skin for the Old Ceremony (1974)

Death of a Ladies' Man (1977)

Recent Songs (1979)

Various Positions (1984)

I'm Your Man (1988)

The Future (1992)

Ten New Songs (2001)

Dear Heather (2004)

Old Ideas (2012)

Live at the Isle of Wight (1970)

Live in London (2009)

Tributealbum:

Denne saken ble første gang publisert 28/01 2012.

Les også