BÅTKJØPEREN FRA HELVETE:

Ekteparet går med på å gi båtkjøperen en prøvetur. De aner ikke at det er et monster de har sluppet om bord

Ekteparet Tom og Jackie ville selge båten båten til den første og beste kjøperen og starte et nytt liv. Det fikk fatale konsekvenser.

Pluss ikon
<b>GRUSOM SKJEBNE: </b>Tom og Jackie bestemte seg for å selge yachten. De kunne ikke funnet en verre kjøper.
GRUSOM SKJEBNE: Tom og Jackie bestemte seg for å selge yachten. De kunne ikke funnet en verre kjøper. Foto: Orange County Prosecutor's Office og AP Photo/Phil McCarten
Publisert

I 2004 var Tom Hawks en pensjonert soningsbetjent og bodybuilder. Sammen med sin andre kone Jackie Hawks, som han møtte under en amerikansk kokkekonkurranse i 1986, levde han ut en gammel drøm om et liv til havs om bord i yachten «The Well Deserved».

Kona var som en mor for de to kjekke sønnene han pleide å presentere som «Stolthet» og «Glede».

Etter to år til havs, valgte paret å legge yachten ut for salg for å flytte nærmere Toms nyfødte barnebarn.

De er klare til å selge til den første som dukker opp for å se på båten: Skylar Julius Deleon.

«Så vi får se hva som skjer», sier Jackie i et videoopptak etter at de har avtalt salget, før den siste båtturen sammen med gode venner.

«Forhåpentlig vil det gå bra med oss. Du vet aldri hva som vil skje.»

Lite ante hun om grusomhetene de hadde i vente. Før de signerer kontrakten, har kjøperen nemlig ett krav til: En prøvetur med yachten.

Paret er først skeptiske, men så tropper kona til Skylar, Jennifer, opp på kaia med struttende gravidmage og lille Hayley (2).

Hun vinner tilliten til det barnekjære ekteparet, og slik går det til at Skylar Deleon fikk seg en prøvetur med yachten, sammen med kompisene Alonso Machain og John Kennedy.

Les også (+): Ritas (14) forsvinning gjør at uhyggen sprer seg. Snart peker sporene mot det som skal bli en av Norges mest forhatte menn

Verste måten å dø på

SAVNET: En venn av familien viser frem en button med savnet-etterlysningen av ekteparet da søket etter paret pågikk for fullt i mars 2005.
SAVNET: En venn av familien viser frem en button med savnet-etterlysningen av ekteparet da søket etter paret pågikk for fullt i mars 2005. Foto: (AP Photo/Phil McCarten)

Så snart de er ute på åpent hav, blir ekteparet overfalt av de tre mennene. Tom som løfter vekter på soldekket og gjør pullups fra båtripa, er vanskelig å overmanne, og Jackie gir mer motstand enn ventet. Men til slutt må paret gi opp motstanden.

De tvinges til å underskrive på papirer som gjør Skylar til eieren av yachten og gir ham råderett over bankkontoen deres.

Mens Jackie underskriver, skriker hun til Skylar og konfronterer han med det «unikt djevelske» i at han nettopp introduserte dem for sin gravide kone og to år gamle datter.

Deretter blir ekteparet ført ned under dekk, hvor de bindes til sengen og får tape over øynene og munnen.

Når tapen løsner litt, kan Alonso Machain som sitter vakt, høre Jackie trygle om å få leve. Ifølge forklaringer som senere kom frem i retten skal ektemannen ha berørt konas hender og sagt at alt vil bli bra.

Bra blir det ikke, i stedet blir det verre enn man kan forestille seg.

KJØKKENET DER EKTEPARET BLE OVERMANNET: Båten Well Deserved avbildet innvendig i mars, 2009. Det var på kjøkkenbenken til venstre at Alonso og Machain tvang Tom og Jackie til å signere salgsdokumentene på yachten. Samtidig satt Skylar Deleon i trappa og tastet inn kontonumre og pin-koder som ekteparet ble tvunget til å oppgi.
KJØKKENET DER EKTEPARET BLE OVERMANNET: Båten Well Deserved avbildet innvendig i mars, 2009. Det var på kjøkkenbenken til venstre at Alonso og Machain tvang Tom og Jackie til å signere salgsdokumentene på yachten. Samtidig satt Skylar Deleon i trappa og tastet inn kontonumre og pin-koder som ekteparet ble tvunget til å oppgi. Foto: Photo by Leonard Ortiz/MediaNews Group/Orange County Register via Getty Images

– Da kapteinen og kona blir ført opp på dekk igjen, hører kapteinen en lyd han kjenner litt for godt, sier den nå pensjonerte etterforskeren David Byington, til Crime Watch.

Han jobbet med Hawks-saken i fem år.

– Du kan ikke lage en Hollywood-film så horribel som denne saken, sier Byington.

– Tom hører lyden av kjettingen. Det er ingen tvil. Skylar kommer opp bak dem og begynner å feste ankeret til tauet de er kneblet med, sa aktor Matt Murphy til ABC News.

Det var da yachtens rettmessige kaptein, Tom Hawks, gjorde et siste forsøk på å redde kona og seg selv, ved å løfte beinet og sparke Skylar overende, forklarte Machain under rettssaken.

Kennedy svarer med å slå Tom i svime, før han og en gråtende Jackie dumpes ut i det iskalde vannet.

DØDELIG BÅTTUR: Slik så yachten til ekteparet ut da den skulle selges.
DØDELIG BÅTTUR: Slik så yachten til ekteparet ut da den skulle selges. Foto: Orange County Prosecutor's Office

Les også: «Thomas» (18) fra Mysen er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Unikt djevelsk

Saken beskrives som unikt djevelsk fordi Skylar brukte sine egne barn som et tillitsvekkende agn for å lokke ekteparet Hawks direkte i dødsfella.

– Skylar er en komplett psykopat, sa etterforskeren.

Rettspsykiater Dr. Park Dietx, som vitnet for påtalemyndigheten og fikk se gjennom et intervju på oppdrag fra ABC News, så heller ingen tegn til anger i etterkant.

– Han kan være i stand til å forfalske anger, men i realiteten er det ikke en følelse av anger der, sa Dietz.

MED ADVOKATENE: Skylar Deleon snakker med sine advokater mens han får lest opp siktelsen mot ham i Newport i 2004.
MED ADVOKATENE: Skylar Deleon snakker med sine advokater mens han får lest opp siktelsen mot ham i Newport i 2004. Foto: Glenn Koenig/Los Angeles Times via Getty Images

Men hvis Skylar var en djevel, så var kanskje ikke kona så mye bedre. For hun spilte en nøkkelrolle i mordplottet ved å møte opp på kaien for å vinne ekteparets tillit.

– Hun er en heks. Hun kunne like gjerne bundet dem til ankeret selv, sa Byington til Crime Watch.

Jennifer Henderson blir beskrevet som manipulerende og sjefete, og lurte selv etterforskerne trill rundt da de ville vite om hun hadde sett paret etter at ektemannen skal ha forsikret at de var dumpet i drukningsdøden.

– Nei, de har vi ikke sett. Vi er også bekymret, sa hun til etterforskerne med omsorgsfull stemme.

BOK OM DRAPET: Dead Reckoning av Caitlin Rother er en bok om drapet, opprinnelig utgitt i 2011
BOK OM DRAPET: Dead Reckoning av Caitlin Rother er en bok om drapet, opprinnelig utgitt i 2011 Foto: Press

Les også (+): Slik ble den amerikanske seriemorderen avslørt av en krigsveteran fra Trøndelag

Drepte i desperasjon

I oktober 2008 stemte juryen for dødsstraff for Skylar Deleon (29).

Han sa med sukkersøt stemme til CBS News:

– Vi ville ha den typiske amerikanske lille greia, ikke sant? Et hus og alt det der, sa Skylar som en forklaring på hva som drev ham til å gå så langt som å myrde ekteparet bare for å ta tingene og verdiene deres.

Noen mener at motivet var en drøm om et luksuriøst liv, siden Skylar Deleon og kjæresten hadde gjeld og lite penger.

Det var frisørkona Jennifer som forsørget dem, der de satt i en garasje uten eget toalett og kjøkken. Skylar hadde ingen karriere etter mislykkede forsøk innen marinen og filmbransjen.

– Jeg ville gjøre Jennifer glad, har han uttalt.

Var motivet noe annet?

Andre mener at hovedmotivet var et annet: Han trengte penger til en kjønnsbekreftende kirurgisk behandling. Selv om kona godkjente at det kunne skje senere, hadde han allerede kjøpt inngrepet på avbetaling – uten å ha penger til å betale.

Skylar ble født som «Lille Johnny», John Jacobson Jr., etter sin far John Jacobsen Sr., men han ville være kvinne.

– Ønsket om rikdom og penger var for å betale for den kjønnskorrigeringen, sa Michael Molfetta, forsvareren som representerte kona til Skylar Deleon, Jennifer Henderson, i retten.

Da han ble dømt til dødsstraff, innså han at operasjonen ikke kom til å skje.

I SORG: Ryan Hawks holder opp en savnet-plakat etter at hans far Thomas Hawks og farens kone Jackie Hawks forsvant sporløst etter at de solgte båten sin. Bildet er tatt 8. desember, 2004.
I SORG: Ryan Hawks holder opp en savnet-plakat etter at hans far Thomas Hawks og farens kone Jackie Hawks forsvant sporløst etter at de solgte båten sin. Bildet er tatt 8. desember, 2004. Foto: Robert Lachman/Los Angeles Times via Getty Images

– Jeg skal gjøre det selv, skal han ha tenkt, før han i desperasjon forsøkte å fjerne penisen med et barberblad i fengselet.

Skylder på barndommen

Forsvarsadvokat Gary Pohlson prøvde likevel å spare klienten for den dødelige giftsprøyten fordi han var offer for en svært brutal oppvekst sammen med faren, den tidligere amerikanske marinesoldaten «Big John» Jacobson.

Da faren tok sønnen i å kle seg ut som en jente og bruke mascara, fikk han beskjed om at hvis det var jente han vil bli behandlet som, så skulle det la seg ordne. For Skylar skal ha vært sin fars slave. Han ble tvunget til å sove naken sammen med ham og ble seksuelt misbrukt, slått uten grunn og fortalt at han var verdiløs.

At sønnen snakket mykt og hadde feminine fakter, ga ham ingen gullstjerner hos mannen som levde som hardbarket kriminell etter karrieren i marinen.

Så burde juryen gitt Skylar fritak fra den dødelige nålespissen? I en artikkel på Orange County Register, vises det til to spørsmål aktor Matt Murphy stilte i retten, som går til kjernen av hans argumentasjon: Til Skylars stemor: "Vil du si at Skylar forsto hva regler er og hvordan du skal følge regler?" Svar: "Ja.

"Til søsteren til Skylar, som vokste opp med samme far og ble utsatt for overgrep, om enn i mindre omfang: "Du har tydeligvis aldri drept noen (selv om du har gjennomgått mye av det samme)?" Svar: "Nei."

Belønning for drapet

Drømmen om «den typiske amerikanske lille greia» tok i hvert fall slutt den dagen Skylar Deleon drepte ekteparet Hawks, og ekteskapet har også tatt slutt.

Jennifer, som var blind av forelskelse, sa nei til immunitet og soner i dag livstid for medvirkning til drap. Hun har mistet omsorgen for de to barna deres og har sluttet å sende julekort til sin eksmann ... eller kanskje vi må begynne å si ekskone?

FORVANDLING: Skylar endret utseende som følge av hormonbehandlingen. Her er hun avbildet sammen med vennen William Harder i 2015.
FORVANDLING: Skylar endret utseende som følge av hormonbehandlingen. Her er hun avbildet sammen med vennen William Harder i 2015. Foto: Facebook

For Skylar Preciosa Deleon lever i dag som kvinne og vil bli kalt «hun». Skylars kjønn ble formelt endret fra mann til kvinne i 2019.

Hun er på god vei med feminiserende kjønnsbekreftende hormonbehandling.

– Skylar har ikke gjort seg fortjent til dette. Å drepe mennesker og så få belønning? Det føles sånn, sa Byington til Crime Watch.

Etter to forlovelser i fengselet, kan hun nå glede seg over en kjæreste som lover å bla opp for kjønnsbekreftende genitalekirurgi, dersom loven finner at det er "medisinsk nødvendig" for å lindre den innsattes følelsesmessige og fysiske smerter, eller om hormonbehandling og rådgivning alene ikke er "tilstrekkelig”, opplyser en featureartikkel skrevet av krimforfatter Caitlin Rother.

Skylar soner fortsatt på dødscelle på San Quentin-statsfengselet i California. Hun er blitt dømt til døden med giftsprøyte, ifølge Orange County Register. Dato for henrettelse er ikke i skrivende øyeblikk ikke fastsatt.

Skylar Deleon valgte seg en del av Stillehavet hvor det er spesielt dypt, og kroppene til Tom og Jackie Hawks ble aldri funnet.

Amerikanske borgere som fulgte saken den gang, kunne se videoopptak av lykkelige Tom og Jackie Hawks som levde den amerikanske drømmen til havs – og tv-opptak av den «ekstremt vakre» sønnen som bønnfalte om tips i forsvinningssaken, inntil det amerikanske marerittet var et faktum.

Fakta

Tom og Jackie Hawks hadde jobbet hele sitt voksne liv og var klare til å pensjonere seg og tilbringe mer tid med sitt nyfødte barnebarn da de ble brutalt myrdet på sin 55 fot lange yacht, "Well Deserved".

Fire personer ble dømt for dobbeltdrapet. Paret forsvant og kroppene deres ble aldri funnet etter at de tok Skylar Deleon, Alonso Machain og John Kennedy på en prøvetur med båten 15. november 2004.

Deleons kone, Jennifer Henderson, ble dømt til livstid i fengsel uten mulighet for prøveløslatelse for drapet.

Alonso Machain ble dømt til fengsel i 20 år og fire måneder. Han fikk strafferabatt for å ha samarbeidet med politiets etterforskning. Første mulighet for prøveløslatelse var september 2021.

Deleon og Kennedy ble dømt til døden, og sitter i dag på dødscella.

Kilde: Heavy.com

Kilder: abcnews.go.com, cbsnews.com, heavy.com, orangecoast.com, ocregister.com

Denne saken ble første gang publisert 08/04 2022.

Les også