LA DAMA DEL SILENCIO

Den meksikanske kvinnen var fribryter og seriemorder

Juana Barraza kan ha drept så mange som 48 eldre kvinner.

Pluss ikon
<b>MEKSIKANSK FRIBRYTER: </b>En meksikansk fribryter i karakteristisk maske (Illustrasjonsfoto).
MEKSIKANSK FRIBRYTER: En meksikansk fribryter i karakteristisk maske (Illustrasjonsfoto). Foto: THEPALMER/Getty Images
Sist oppdatert

Juana Dayanara Barraza Samperio var kjent som fribryter under navnet La Dama del Silencio - The Lady of Silence, eller Stillhetens kvinne.

Men Juana Barraza levde et grusomt dobbeltliv. Hun var nemlig atskillig mer brutal utenfor ringen, enn når hun opptrådte i sine fargerike kostymer. Etterforskere tror hun kan ha stått bak nærmere 50 drap på eldre kvinner.

LES OGSÅ: (+) Norges verste seriemorder lever på frifot

Tøft liv

Barraza hadde ikke noen enkel start på livet. Hun ble født 27. desember 1957 i landlige Hidalgo, nord for storbyen Mexico City. Faren var politimann, mens moren var alkoholiker, og tilsynelatende mer opptatt av å få i seg den daglige dosen, enn datterens velvære. Hun forlot ektemannen etter å ha inngått en affære med en gift mann, og lot datteren gå for lut og kaldt vann.

Da Juana var tolv år gammel skal moren ha byttet bort datteren for tre flasker øl, til en mann som jevnlig voldtok den unge jenta. Etter en stund skal hun ha blitt gravid som følge av overgrepene, og fødte en sønn. Senere fikk hun ytterligere tre barn, men den eldste sønnen døde senere etter å ha blitt brutalt ranet.

Det er dermed ikke merkelig at Juana følte et intenst hat mot moren. Og dette ser ut til å ha hatt stor betydning for de grusomme handlingene hun utførte senere i livet.

LES OGSÅ: John og Ivar reddet livet i siste sekund

Lucha Libre

Fribryting, eller Lucha Libre, er svært populært i Mexico. Juana Barraza var ingen stor stjerne, men opptrådte på en lokal wrestling-arena, hvor hun tidvis også solgte popcorn. I sitt fargerike kostyme opptrådte Juana under navnet «La Dama del Silencio». Hun var liten, tettbygd og sterk.

I et TV-intervju ble Barraza spurt om hun var en técnico eller en rudo, som er betegnelsene på de gode og de onde karakterene i lucha libre. Hun svarte lattermildt at hun helt klart var en rudo - en skurk, en av de onde.

<b>PRESSEKONFERANSEN:</b> Barraza vises frem for pressen etter pågripelsen i 2006.
PRESSEKONFERANSEN: Barraza vises frem for pressen etter pågripelsen i 2006. Foto: Reuters/Scanpix
<b>STILLHETENS DAME: </b>Juana Barraza i sitt lucha libre-kostyme.
STILLHETENS DAME: Juana Barraza i sitt lucha libre-kostyme. Foto: AP/Scanpix

Lite visste publikum hvor riktig dette var, eller at Barraza også hadde et annet kallenavn ute i gatene. Nemlig Mataviejitas, som kan oversettes til noe slikt som «den som dreper gamle, små damer».

LES OGSÅ: Han reddet verden fra atomkrig

Metodisk og målrettet

Juana Barazza startet sin lange rekke med drap i Mexico City i 2003. Og etterforskningen har vist at hun var særdeles metodisk i planleggingen av udådene.

Barraza fikk tak i en liste over eldre kvinner som fikk støtte fra myndighetene, altså noe tilsvarende trygd her til lands. Fra listen plukket hun ut kvinner over 60 år som bodde alene, og oppsøkte de under dekke av å være en sykepleier sendt for å sjekke helsetilstanden deres.

Vel inne i leiligheten kvalte hun ofrene ved hjelp av det hun hadde i nærheten, som en telefonledning eller en strømpebukse. Noen ganger valgte hun også å ty til stump vold, og slo ofrene i hjel.

Hos noen av ofrene fant man også tegn på seksuelle overgrep. Barraza stjal ofte noe fra ofrene, men sjelden penger eller noe av særlig verdi.

I stedet tok hun for eksempel med seg små religiøse smykker eller pyntegjenstander. Hensikten ser ut til å ha vært å skaffe seg suvenirer, heller enn økonomisk vinning.

<b>BRUTALT OG VOLDSOMT:</b> Lucha libra kan virke brutalt og voldsomt. Men det er ingenting mot Juana Barrazas aktiviteter utenfor ringen (Illustrasjonsfoto).
BRUTALT OG VOLDSOMT: Lucha libra kan virke brutalt og voldsomt. Men det er ingenting mot Juana Barrazas aktiviteter utenfor ringen (Illustrasjonsfoto). Foto: THEPALMER/Getty Images

Lette etter mannlig seriemorder

Dette skulle pågå i tre år, og politiet famlet lenge i blinde. Mye av forklaringen var at man var helt sikre på at det var en mannlig gjerningsperson man lette etter. Ekspertene satte sammen en profil av gjerningspersonen, basert på funnene i etterforskningen, og mente man så etter en mann som var seksuelt forvirret, muligens transvestitt.

Dette fordi flere vitner hadde fortalt om en maskulint utseende kvinne som hadde oppholdt seg ved åstedene. Likevel trodde ikke etterforskerne at gjerningspersonen kunne være en kvinne. Ergo måtte det være en transvestitt.

LES OGSÅ: Ted Bundy - sadist og seriemorder

Merkelig sammentreff

På ett tidspunkt var man også sikre på at det var to gjerningsmenn involvert i ugjerningene. Og etterforskningen ble ytterligere komplisert på grunn av et merkelig sammentreff.

Minst tre av ofrene eide en reproduksjon av det samme maleriet av den franske 1700-talls maleren Jean-Baptiste Greuze. Politiet mente det kunne være en sammenheng, men etter å ha forfulgt sporet i lengre tid, konkluderte de med at dette ikke var annet enn en rar tilfeldighet.

Det skal også nevnes at politiet i Mexico City hadde mer enn nok å henge fingrene i. I årene mellom 2000 og 2004 ble det anmeldt i snitt 478 lovbrudd hver dag i storbyen.

<b>STORBY:</b> Mexico by er en av verdens største byer, med 20 over millioner innbyggere.
STORBY: Mexico by er en av verdens største byer, med 20 over millioner innbyggere. Foto: Alejandro Islas/Wikipedia

Avslørt

Gjennombruddet kom i 2006. Den 25. januar oppsøkte Juana Barraza den eldre kvinnen Ana Maria de los Reyes ved hennes hjem i Mexico City.

Barraza ba om et glass vann, og fikk slippe inn i huset. Det skulle bli et skjebnesvangert valg for den 82 år gamle kvinnen. Inne i huset plukket Barraza opp et stetoskop hun fant på gulvet, og kvalte den gjestfrie kvinnen. Så forlot hun åstedet i all hast.

Det Juana Barraza ikke visste, var at hennes siste offer hadde en leieboer. Hun så Barraza forlate huset, og fant like etter husverten sin liggende død på gulvet.

Leieboeren ringte umiddelbart politiet, og kort tid etter ble Barraza pågrepet. Deretter begynte en lang og omstendelig etterforskning, der etterforskerne etter hvert ble klar over at de sto ovenfor en vaskeekte seriemorder - den fryktede Mataviejitas.

<b>ENDELIG FAKKET:</b> Juana Barraza føres bort av politiet etter å ha blitt arrestert i 2006.
ENDELIG FAKKET: Juana Barraza føres bort av politiet etter å ha blitt arrestert i 2006. Foto: Reuters/Scanpix

Hatet eldre kvinner

I avhør innrømte Barraza at hun hadde kvalt og drept minst én eldre kvinne. Grunnen oppga hun til å være et dypt hat mot eldre kvinner, noe som sannsynligvis stammet fra behandlingen fra moren under oppveksten.

LES OGSÅ: Åtte seriemordere som aldri er blitt tatt

Etterforskningen avdekket også at Barraza hadde startet sin kriminelle løpebane allerede på midten av 90-tallet, men at hun lenge begrenset begrenset seg til innbrudd og tyveri. Sent i 2002 tok hun sitt første liv, og i årene mellom 2003 og til hun ble anholdt i 2006 kan hun ha begått så mange som 48 drap - myndighetene er rett og slett ikke sikre, og tallet varierer.

Flere ganger livstid

<b>LIKHET:</b> Barraza bak en byste politiet laget på bakgrunn av vitnebeskrivelser.
LIKHET: Barraza bak en byste politiet laget på bakgrunn av vitnebeskrivelser. Foto: Reuters/Scanpix

Da saken kom for retten forsøkte aktor å få Barraza dømt for 40 drap, men det var mangelfulle bevis i flere av sakene.

Til slutt ble hun funnet skyldig i 16 tilfeller av drap og grovt ran, og dømt til 759 år i fengsel. I Mexico kan straffedømte sone flere straffer samtidig, men for Juana Barraza vil dette uansett ikke ha noe å si. Den nå 61 år gamle kvinnen kommer til å dø bak lås og slå.

Nøyaktig hvor mange drap hun har på samvittigheten, vil vi kanskje aldri få vite.

Kilder: Azteca Noticias, the Guardian, AP/Reuters/Scanpix, BBC News, Susana Vargas Cervantes: The Little Old Lady Killer - The Sensationalized Crimes of Mexico's First Female Serial Killer (NYU Press, 2019)

Denne saken ble første gang publisert 03/10 2019, og sist oppdatert 15/02 2021.

Les også