true crime

Her blir han tatt på fersken: – Det verste jeg har sett i mitt liv

De franske utvekslingsstudentene Laurent (23) og Gabriel (23) ville bo i London i noen måneder for å lære seg engelsk. De kom aldri tilbake til Frankrike i live.

<b>TATT PÅ FERSKEN:</b> Overvåkningskameraet fra en buss fanget opp Daniel Sonnex idet han brukte forsøkte å ta ut penger med Laurent Bonomos bankkort.
TATT PÅ FERSKEN: Overvåkningskameraet fra en buss fanget opp Daniel Sonnex idet han brukte forsøkte å ta ut penger med Laurent Bonomos bankkort. Foto: NTB/REX
Sist oppdatert

Eksplosjonen blåste ut vinduene i leiligheten. Brannvesenet var allerede på vei etter at flere naboer hadde varslet om sterk røyklukt.

Brannmennene som kom til stedet oppdaget raskt at de ikke bare kom til en branntomt, men også til et åsted for en forbrytelse.

For på stuegulvet lå likene av to menn, bakbundet og kneblet med håndklær surret rundt hodene. De døde hadde brannskader og bar preg av å ha vært utsatt for grov mishandling.

– Det er det verste åstedet jeg har sett i mitt liv, sa sjefetterforsker hos Scotland Yard, Mick Ruthie til BBC.

– Jeg har aldri sett noen bli utsatt for så voldsomme skader, påført med en slik brutalitet og kraft. Det var blod overalt.

Ofrene hadde blitt påført mer enn to hundre knivstikk til sammen.

– De var også forsøkt påtent etter å ha fått helt brennbar væske over seg. Vi konkluderte med at brannen som utløste eksplosjonen ble antent for å forsøke å skjule drapene, men at ofrene på dette tidspunkt alt var døde, sa etterforsker Mick Ruthie.

<b>KAOS:</b> De to franske studentene Gabriel Ferez og Laurent Bonomo ble overfalt, bundet og torturert i Laurents leilighet. Etterpå satte gjerningsmennene fyr på leiligheten i et forsøk på å skjule spor.
KAOS: De to franske studentene Gabriel Ferez og Laurent Bonomo ble overfalt, bundet og torturert i Laurents leilighet. Etterpå satte gjerningsmennene fyr på leiligheten i et forsøk på å skjule spor. Foto: NTB/REX

Åpent vindu

De to franske utvekslingsstudentene Laurent Bonomo (23) og Gabriel Ferez (23) skulle bo i London i tre måneder våren og sommeren 2008. Laurent hadde fortalt familien og kjæresten hjemme i Frankrike at han med begrensede engelskkunnskaper slet med å tilpasse seg hverdagen i London.

Området han leide i, bydelen New Cross, var kjent for å være belastet med høy kriminalitet og mye fattigdom.

Innbrudd var ikke uvanlig i området; uken før drapene hadde Laurent hatt uvedkommende på besøk. En mann hadde tatt seg inn gjennom stuevinduet mens Laurent var på badet.

Inntrengeren hadde stjålet med seg laptopen før Laurent greide å stoppe ham.

– Jeg får passe på å ha vinduet lukket fremover, hadde Laurent sagt til kjæresten.

Besøket var et varsel om hva som var i vente, og at et ulåst vindu neste gang skulle få langt større konsekvenser.

<b>OFRENE:</b> Gabriel Ferez (t.v.) og Laurent Bonomo, begge 23 år gamle, dro til London for å lære engelsk. De kom aldri tilbake til Frankrike i live.
OFRENE: Gabriel Ferez (t.v.) og Laurent Bonomo, begge 23 år gamle, dro til London for å lære engelsk. De kom aldri tilbake til Frankrike i live. Foto: NTB/AFP PHOTO

Voldsom kraft

28. juli 2008 kom Gabriel på besøk til Laurent. Det ble sent, og Gabriel besluttet å sove over. Før Laurent gikk til sengs hadde han ringt kjæresten og sagt at alt han greide å tenke på var å komme hjem til henne.

Men hverken Laurent eller Gabriel skulle få reise hjem til Frankrike.

Neste dag ble begge funnet døde i leiligheten Laurent leide.

– De hadde blitt torturert og knivstukket utallige ganger over en periode på cirka tre timer før de til slutt døde av skadene, uttalte etterforsker Mick Ruthie.

Laurent var blitt knivstukket 194 ganger, flere ganger i hodet. Fire av stikkene var påført med så stor kraft at de hadde trengt gjennom hodeskallen. Etterforskningen avdekket at Laurent på et tidspunkt måtte ha blitt jaget rundt i rommet mens han ble knivstukket om igjen og om igjen.

Gabriel, som døde først, hadde blitt påført 50 knivstikk.

Drapshandlingen indikerte at gjerningsmennene handlet i sterk affekt eller kraftig rus.

<b>PÅ VEIEN HJEM:</b> Gabriel Ferez (t.v.) og Laurent Bonomo hadde vært på byen og ble fotografert av overvåkningskameraet på South Kensington jernbanestasjon på vei hjem. Bare noen timer senere ble de overfalt i Laurents leilighet.
PÅ VEIEN HJEM: Gabriel Ferez (t.v.) og Laurent Bonomo hadde vært på byen og ble fotografert av overvåkningskameraet på South Kensington jernbanestasjon på vei hjem. Bare noen timer senere ble de overfalt i Laurents leilighet. Foto: NTB/REX

Løp bort

Innbruddet uken før ble startpunkt for politiets etterforskning. Ved første øyekast virket det sannsynlig at de to forbrytelsene hadde en sammenheng med hverandre.

Etterforskerne så også på omgangskretsen som ofrene hadde rukket å etablere på den korte tiden de hadde vært i London. Der fant politiet ingen med mulig motiv for å torturere og ta livet av de to godt likte studentene.

De to ofrene ble i stedet beskrevet som rolige og greie personer som aldri hadde hatt noe usnakket med noen.

Så kom en nabo med en avgjørende opplysning: Han hadde sett en mann i 30-40-årene løpe vekk fra åstedet etter eksplosjonen sent på kvelden søndag 29. juni. Naboen kunne gi en utførlig beskrivelse av både kroppsbygning, utseende og bekledning.

– Jeg ropte også etter mannen at jeg hadde observert ham, fortalte naboen til etterforskerne.

På grunnlag av vitnets beskrivelser fikk politiet utarbeidet en fantomtegning av den ettersøkte mannen. Tegningen ble offentliggjort en uke etter dobbeltdrapet.

Les også: (+) Ronald (71) ble brutalt drept i Larvik. I kjelleren gjorde politiet et bestialsk funn

<b>SISTE KONTAKT:</b> Marie Bertez var kjæresten til Laurent og den siste som snakket med ham før han og kameraten Gabriel ble overrasket av inntrengere i leiligheten. Det siste han sa, var at han lengtet etter henne.
SISTE KONTAKT: Marie Bertez var kjæresten til Laurent og den siste som snakket med ham før han og kameraten Gabriel ble overrasket av inntrengere i leiligheten. Det siste han sa, var at han lengtet etter henne. Foto: NTB/REX

Presset av familien

Dagen etter meldte en mann seg for politiet etter at familiemedlemmer hadde gjenkjent ham som mannen på fantomtegningene.

– Jeg har drept to mennesker i New Cross, fortalte han etterforskerne.

Mannen var Nigel Edward Farmer (33). Han hadde slitt med depresjoner etter et samlivsbrudd noen år i forveien der han ble avskåret fra fullt samvær med barna sine. Da han i tillegg mistet jobben, hadde han begynt å misbruke narkotika.

De kostbare narkotikavanene medførte et evig pengebehov. Det ledet til en karriere som innbruddstyv og flere dommer for vinningskriminalitet.

I politiavhørene forklarte Farmer at han drapsnatten fikk overnatte hos en kamerat. Sammen hadde de besluttet å finne en leilighet de kunne ta seg inn i.

Overvåkningsbilder viste Nigel Edward Farmer og kameraten, som også var en kjenning av politiet, gå rundt i området drapene fant sted i halv seks-tiden på morgenen 29. juni.

Dermed gikk etterforskerne til pågripelse av Daniel Sonnex (23). Han hadde flere dommer for ran og voldskriminalitet. Ved en tabbe var han blitt løslatt fra fengsel noen måneder i forveien.

Daniel Sonnex erkjente å ha vært på åstedet, men hevdet at drapene utelukkende var Farmers verk. Nigel Edward Farmer på sin side, trakk tilbake sin tilståelse og påsto at det var Daniel Sonnex som hadde utført drapene.

I politiavhør skal Daniel Sonnex ha flirt da han ble spurt om hvor lang tid det tok før ofrene døde. Han skal ha smilt tilsynelatende fornøyd da han ble vist bilder av ofrene. En venn av familien fortalte etterforskerne at Daniel Sonnex tilsto drapene overfor henne.

– Han virket helt uberørt, sa hun.

Påtalemyndigheten tok ut tiltale for drap mot begge.

<b>MELDTE SEG:</b> Nigel Farmer ble avslørt av et familiemedlem som hadde sett politiets fantombilde av de antatte dobbeltdrapsmannen. Han meldte seg selv for politiet.
MELDTE SEG: Nigel Farmer ble avslørt av et familiemedlem som hadde sett politiets fantombilde av de antatte dobbeltdrapsmannen. Han meldte seg selv for politiet. Foto: NTB/REX

Rus-cocktail

Under rettssaken i 2009 fortsatte de to med å skylde på hverandre. Daniel Sonnex forklarte at han og Nigel Edward Farmer var høye på en blanding av ecstasy, marihuana, kokain og alkohol drapsnatten.

De ville begå innbrudd sammen, og hadde endt med å gå tilbake til den samme leiligheten Daniel Sonnex hadde tatt seg inn i, uken i forveien.

Med det innrømmet han å stå bak innbruddet der Laurent hadde fått frastjålet en laptop.

Natten da de to vendte tilbake, så de at vinduet igjen sto åpent. Nigel Edward Farmer klatret inn. Selv skulle han bare stå vakt utenfor, hevdet Daniel Sonnex.

– På et tidspunkt ba han meg komme inn og hjelpe ham, hevdet Daniel Sonnex.

De to mennene i leiligheten hadde angivelig våknet av at Nigel Edward Farmer tok seg inn, og kameraten trengte derfor hjelp til å overmanne dem.

Daniel Sonnex innrømmet at han hadde bundet det ene offeret, men hevdet igjen at det var kameraten som hadde stått bak drapene.

Les også: (+) Hun ventet på Oslo S, men faren dukket aldri opp. Etterforskerne ble rystet da de fant ut hva som hadde skjedd

<b>MOTVERGE:</b> Daniel Sonnex truet politifolkene da han ble pågrepet 11 dager etter dobbeltdrapet.
MOTVERGE: Daniel Sonnex truet politifolkene da han ble pågrepet 11 dager etter dobbeltdrapet. Foto: NTB/REX

– Forskrudde individer

Overvåkningskameraer viste Daniel Sonnex bruke ofrenes bankkort i en minibank litt før syv på morgenen, omtrent en time etter at overfallet startet. Påtalemyndigheten mente at Daniel Sonnex og Nigel Edward Farmer hadde torturert de to studentene for å få dem til å oppgi pinkodene til betalingskortene sine.

Deretter forlot Daniel Sonnex åstedet med ofrenes bankkort, mens Nigel Edward Farmer ble igjen for å lete etter flere verdisaker. Sonnex fikk ut 360 pund på det ene kortet. Men da det andre kortet ble slukt av minibanken, skal han ha blitt rasende og besluttet å hevne seg på ofrene, mente aktoratet.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

– Vi tror situasjonen eskalerte raskt da han kom tilbake, sa aktor Crispin Aylett, og mente at de to fortsatte med å torturere og knivstikke Gabriel og Laurent, men denne gangen for å drepe dem.

– Ofrene må ha trodd de skulle få leve, siden de samarbeidet. De kan ikke ha visst at de sto overfor to forskrudde individer som i sterk narkorus egget hverandre opp og ønsket å overgå hverandre i brutalitet og bestialitet, sa aktor.

Noen timer etter drapene skal Nigel Edward Farmer ha returnert til leiligheten og tent på brannen som førte til at han ble observert av en nabo.

<b>BODDE UTSATT:</b> Laurent Bonomos leilighet lå i første etasje og var lett å ta seg inn i. Et åpent vindu var alt som skulle til.
BODDE UTSATT: Laurent Bonomos leilighet lå i første etasje og var lett å ta seg inn i. Et åpent vindu var alt som skulle til. Foto: NTB/Reuters/STEPHEN HIRD

Uberørt

Retten trodde ikke på de to mennenes fastholdelse av egen uskyld.

Dommeren var ikke nådig med Daniel Sonnex og Nigel Edward Farmer da han dømte dem til minimum 40 og 35 års fengsel for drapene på Laurent Bonomo og Gabriel Ferez.

– Antallet knivstikk tyder på at dette var sadistisk motiverte drap der dere tok nytelse i å se ofrene lide. Dere utsatte to uskyldige mennesker for umenneskelige lidelser og en uforståelig ondskap, og ingen straff er egentlig streng nok.

FENGSLET: Daniel Sonnex og Nigel Farmer.
FENGSLET: Daniel Sonnex og Nigel Farmer. Foto: NTB/REX

– Skulle sittet i fengsel

Fengselsmyndighetene fikk sterk kritikk da det kom frem at Daniel Sonnex skulle ha sittet i fengsel på drapstidspunktet.

På grunn av en administrativ feil var Sonnex blitt løslatt fra soning. Feilen ble oppdaget i god tid før drapene fant sted, men politiet valgte likevel å ikke gå til pågripelse av Daniel Sonnex.

David Scott, sjef for London Probation Services (som styrer løslatelser), trakk seg fra stillingen sin i mars 2009 som følge av feilen. Justisminister Jack Straw beklaget personlig overfor ofrenes familier.

– Hans unnskyldning er ikke tilstrekkelig. Våre sønner hadde vært i live i dag, hadde ikke det britiske rettssystemet sviktet, uttalte Gabriels far Oliver Ferez etter domsavsigelsen.

Les også: Mike (31) var antatt druknet og spist av alligatorer. Sannheten var verre enn noen hadde forestilt seg

Laurents far Guy Bonomo var heller ikke nådig mot dem som hadde latt Daniel Sonnex gå rundt som en fri mann.

– Etter min mening burde alle som var involvert i dette blitt stilt for retten, sa han.

Løslatelsestabben fikk flere ofre enn de to franske studentene:

Bare to dager etter at Daniel Sonnex feilaktig ble løslatt, bakbandt og ranet han og en kamerat en gravid kvinne og hennes samboer. Paret nektet først å gi signalement av ranerne til politiet, da de fryktet represalier fra Daniel Sonnex’ familie, som var fryktet i området. Flere av Daniel Sonnex’ familiemedlemmer har vært domfelt, blant annet for narkotika- og voldskriminalitet.

Kilder: murderpedia.org, france24.com, theguardian.com, mirror.co.uk, dailymail.co.uk, bbc.co.uk

Denne saken ble første gang publisert 08/06 2022, og sist oppdatert 14/07 2022.

Les også