DREPTE MINST 17 UNGE KVINNER:

Den beskjedne bakeren Hansen ble en nådeløs slakter over natta

Robert Hansen elsket jakt. Men etter hvert ble han like ivrig på å jakte kvinner som Alaskasau. I 2021 – sju år etter seriemorderens død – gjorde etterforskerne et nytt gjennombrudd i saken.

Pluss ikon
<b>IVRIG JEGER:</b> Robert Hansen var en ivrig og dyktig jeger. På 1970-tallet jaktet og drepte han kvinner like gjerne som Alaskasau. På bildet poserer han med hornene fra en tynnhornsau, også kjent som Alaskasau.
IVRIG JEGER: Robert Hansen var en ivrig og dyktig jeger. På 1970-tallet jaktet og drepte han kvinner like gjerne som Alaskasau. På bildet poserer han med hornene fra en tynnhornsau, også kjent som Alaskasau. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

En junidag for 35 år siden kom 18 år gamle Cindy Paulson styrtende inn på Fifth Avenue-motellet Mush Inn i Anchorage. Hun var iført håndjern, og fortalte at hun hadde greid å rømme fra mannen som hadde bortført og voldtatt henne.

Lite visste nok Paulson da at hun hadde sluppet unna siste akt i seriemorderens dødelige rutine:

Fly ofrene ut i villmarken, voldta, for så slippe dem nakne løs med et lite forsprang slik at han kunne jakte på dem med sin 223 Ruger Mini-14-rifle.

18-åringen ble det første offeret som slapp unna den dansk-amerikanske bakeren Robert Christian Hansen i live.

Paulsons flukt ble begynnelsen på slutten for Hansens over 10 år lange periode med drap.

<b>ÅSTEDET:</b> I naturskjønne Anchorage, porten til Alaskas Villmark, herjet seriemorderen kjent som «The Butcher Baker» på 1970 og begynnelsen på 1980-­tallet.
ÅSTEDET: I naturskjønne Anchorage, porten til Alaskas Villmark, herjet seriemorderen kjent som «The Butcher Baker» på 1970 og begynnelsen på 1980-­tallet. Foto: Wikipedia

Vokste opp i bakeriet

Mannen som sto bak noen av de mest groteske seriedrapene i USA i på 1970- og 80-tallet levde tilsynelatende et helt normalt liv i et rolig nabolag i Anchorage, Alaskas største by med snaut 300 000 innbyggere.

Hansen var sønn av Christian og Edna Hansen. Christian hadde utvandret fra Danmark til USA i 1928. Sammen med Edna åpnet han et bakeri i Pocahontas i Iowa.

LES OGSÅ: Ted Bundy - historien om en av USAs verste seriermordere

I 1939 ble Robert født. Han ble beskrevet som en sjenert og ensom gutt som tilbrakte mesteparten av fritiden i foreldrenes bakeri i Estherville.

I 2014 intervjuet lokalavisen i Estherville Mike Eichler som husket Hansen fra Pocahontas Public High School.

– Jeg hang litt sammen med ham. Han var meget spesiell, uttalte Eichler til Esterville News.

Ifølge Eichler var Christian Hansen en meget streng far som drev sin sønn hardt i bakeriet. Robert Hansen ble også ertet for akne og stamming.

– Han ble litt plaget av andre unger, og var ikke en veldig populær gutt.

<b>TATT:</b> Byggingen av Trans-Alaska-oljerørledningen ga mange arbeidsplasser i Anchorage, noe som tiltrakk seg prostituerte og strippere. I dette miljøet fant Robert Hansen sine ofre.  
TATT: Byggingen av Trans-Alaska-oljerørledningen ga mange arbeidsplasser i Anchorage, noe som tiltrakk seg prostituerte og strippere. I dette miljøet fant Robert Hansen sine ofre.   Foto: Wikipedia

Første møte med loven

I 1960 giftet Hansen seg med en lokal kvinne, men hun forlangte skilsmisse da ektemannen ble dømt til tre års fengsel etter å ha satt fyr på et garasjeanlegg for skolebusser i hjembyen.

Han slapp ut etter 20 måneder med diagnosen «infantil personlighet». I løpet av de neste årene ble han flere ganger tatt for små­tyverier.

LES OGSÅ: (+) Han var mafiaens leiemorder, men myrdet unge kvinner på fritiden - for moro skyld

Kanskje var målet å starte et nytt og bedre liv da Hansen i 1967 flyttet til Anchorage sammen med kone nummer to, Gloria Deacon, og deres to felles barn. Hansen åpnet bakeri i Ingra Street. I Alaska kunne han også dyrke sin store interesse: Jakt.

Bakeren ble slakter

Med pengene fra hva som skal ha vært forsikringssvindel greide han å skaffe seg et småfly av typen Piper PA-18 Super Cub.

Men bakeren greide ikke å starte et bedre liv. Tvert imot.

I 1971 ble politiet i Anchorage kontaktet av en kvinne som hevdet at Hansen hadde voldtatt henne. Da var han allerede anklaget for å ha forsøkt å kidnappe en kvinne, ifølge Anchorage Daily News.

ROBERT HANSEN

<b>DØD:</b> Robert Hansen under rettssaken mot ham i 1984. Han døde av naturlige årsaker i fengsel i 2014. 

Kallenavn: The Butcher Baker

Født: Den 15. februar, 1939 i Estherville Iowa, USA.

Foreldre: Christian og Edna Hansen

Sivil status: Gift (1963 – til sin død i 2014), to barn. (pluss et kortvarig ekteskap 1960 – 1962)

Yrke: Baker

Dom: 461 år fengsel. Sonet frem til sin død i Spring Creek Correctional Center, Seward, Alaska

Forbrytelser: Drap på minst 17, sannsynligvis flere enn 30 unge jenter. Ofrene var mellom 16–41 år.

Tidsperiode for drapene: 1971–1983

Arrestert: Oktober 1983

Død: 21. august, 2014, 75 år gammel

Filmatisering: «The Frozen Ground» (2013). John
Cusack spiller drapsmannen, og Nicolas Cage spiller
Anchorage-etterforsker Glenn Flothe som ledet etterforsk­ningen.

Kilder: CrimeLibrary; murderpedia.org; Anchorage Daily News

Begge var prostituerte og Hansen hevdet sin uskyld, og viste til at han var en respektert forretningsmann. Utad fremsto han nemlig som en mild og beskjeden baker Hansen. Han slapp dermed unna politiets søkelys da kvinner begynte å forsvinne.

DRAPSVÅPEN: Hansen brukte blant annet en 223 Ruger Mini-14-rifle da han jaktet kvinnene i villmarken som om de var byttedyr. Foto: Wikipedia
DRAPSVÅPEN: Hansen brukte blant annet en 223 Ruger Mini-14-rifle da han jaktet kvinnene i villmarken som om de var byttedyr. Foto: Wikipedia

For om nettene ble den beskjedne bakeren en slakter. Han var særlig aktiv når kona og de to sønnene besøkte slektninger utenbys. Da plukket han opp strippere og prostituerte i byens mer lugubre bydeler.

Byggingen av den enorme Trans-­Alaska-oljerørledningen hadde skapt mange arbeidsplasser i Anchorage, som igjen ga grobunn for strippeklubber og prostituerte. Mange av disse var lokalisert i bydelen Spenard.

Mellom 1971 og 1983 ble minst 17 kvinner ofre for Robert Hansen. Tallet på drepte er etter alt å dømme enda høyere. Siden de fleste ofrene var strippere og prostituerte på gjennomreise, og de fleste likene aldri ble funnet, ble mange regnet som rene forsvinningsnumre.

Først tidlig på 1980-tallet begynte politiet å ane at de hadde med en seriemorder å gjøre. Tre lik ble funnet i Alaskas ødemark, og to av dem kunne identifiseres som unge kvinner fra byens «Red Light District», deriblant 23 år gamle Sherry Morrow, som i 1982 ble funnet delvis nedgravd ved Knik River. Hun var skutt og hadde bind for øynene. Også Joanna Messina ble identifisert.

<b>I SIKKERHET:</b> Da 18 år gamle Cindy Paulson kom styrtende inn på Mush Inn i midten av juni 1983, etter å ha klart å flykte fra Hansen, ble det begynnelsen på slutten for seriemorderens aktivitet.
I SIKKERHET: Da 18 år gamle Cindy Paulson kom styrtende inn på Mush Inn i midten av juni 1983, etter å ha klart å flykte fra Hansen, ble det begynnelsen på slutten for seriemorderens aktivitet. Foto: Getty Images

Og da Cindy Paulson klarte å flykte, begynte nettet å snøre segsammen rundt Hansen. Paulson hadde fått 200 dollar av Hansen for å utføre oralsex.

Deretter ble hun truet med pistol, påsatt håndjern og fraktet til Hansens hjem i Old Harbor Road i forstaden Muldoon. Der ble hun voldtatt og torturert. Paulson ble blant annet bundet med kjetting mens Hansen la seg til å sove.

Til politietterforsker Glenn Flothe fortalte Paulson at Hansen ville fly henne ut til hytta i Matanuska Valley. Der skulle de ha sex, så skulle han slippe henne fri.

– Jeg visste at jeg ikke ville komme tilbake i live, sa en gråtkvalt Paulson til etterforskeren.

Fant bevis

Skjult under et pledd i baksetet på pickupen til Hansen ble Paulson fraktet til Merrill Airfield der Hansen hadde flyet sitt parkert. Hun lyktes å rømme mens seriemorderen var opptatt med å klargjøre flyet.

Noen måneder etter Paulsons vitnemål ble Hansens hjem ransaket. Funnene levnet liten tvil: Etterforskerne fant blant annet et kart med 26 avmerkede steder, våpen og til og med smykker som hadde tilhørt savnede kvinner.

Ett av våpnene ble knyttet til drapene på fire av kvinnene som var funnet. Etter 12-timers økt med avhør innrømmet Hansen å ha drept 17 kvinner og voldtatt nesten dobbelt så mange. Men det ble inngått en avtale om at han kun skulle siktes for de fire drapene som kunne knyttes til ham.

<b>INGEN BESØKENDE:</b> De 30 årene morderen satt i dette fengselet i Alaska fikk han ingen besøkende. 
INGEN BESØKENDE: De 30 årene morderen satt i dette fengselet i Alaska fikk han ingen besøkende.  Foto: Wikipedia

Bedre verden uten ham

Under rettssaken i 1984 ble han av pressen omtalt som «The Butcher Baker». 35 år gammel ble han dømt til 461 års fengsel for drapene på de fire jentene, pluss kidnapping og voldtekt av Cindy Paulson.

Kun 12 av kvinnene som Hansen skal ha drept er funnet. Under rettssaken kom det frem at han hadde et anstrengt forhold til jenter på grunn av stadige avvisninger. Robert Hansen døde i fengsel i 2014, 75 år gammel.

– På denne dagen skal vi bare huske hans mange ofre og alle deres familier, uttalte den pensjonerte etterforskeren Glenn Flothe da det ble kjent at seriemorderen var død.

Identifisert: Et bilde frigitt av Alaska State Department of Public Safety viser Robin Pelkey like før hennes 18-årsdag. Hun ble et av 17 ofre for den grusomme seriemorderen Robert Hansen.
Identifisert: Et bilde frigitt av Alaska State Department of Public Safety viser Robin Pelkey like før hennes 18-årsdag. Hun ble et av 17 ofre for den grusomme seriemorderen Robert Hansen. Foto: Alaska State Department of Public Safety

– Når det gjelder Hansen, er verden et bedre sted uten ham, sa Flothe.

Drapsoffers identitet avslørt etter 37 år

Ikke alle drapsofrene ble identifisert da de ble funnet på 80-tallet. En av dem var «Horseshoe Harriet». Hun var ett av de 12 ofrene som er blitt funnet.

  • Slik brukes genetisk genealogi til å spore opp gjerningspersoner:
  • DNA fra et åsted analyseres mot en kommersiell database for slektsforskning.
  • Man kan da få opp en liste med treff på f.eks. fetter eller kusine til den ukjente personen, og man bygger opp et slektstre som etterhvert blir så omfattende at man kan se hvor i verden personen har sine røtter.
  • Så «snur» man på dette på hodet og ser hvilken slekt som har fellestrekk med DNA fra åstedet.
  • Til slutt kan man ha identifisert personen som etterlot DNA på åstedet.
  • Politiet vil da ta en DNA-test av denne personen for å bekrefte at det er match, (Kilder: SVT og Bioteknologirådet)
Se mer

I oktober 2021 kom nyheten om at jenta er blitt identifisert som Robin Pelkey. Hun var 19 år da hun ble drept.

Cold case-etterforskere i Alaska kom frem til hennes identitet ved hjelp av genetisk genealogi , det vil si DNA-analyse kombinert med slektsforskning der man kan finne et DNA-treff på en ukjent person via match på deres gjenlevende slektninger (se faktaboks).

I denne videoen forklarer Alaska-politiet hvordan genetisk genealogi fungerer.

Vi har også omtalt denne etterforskningsteknikken i denne omfattende saken: CeCe (52) løser drapsgåter hjemme i stua – har en klar melding til norsk politi.

Flydd til innsjø og drept

Hansen innrømmet drapet på «Horseshoe Harriet» i avhør. Han fortalte at hun var en sex-arbeider som han bortførte fra sentrum av Anchorage vinteren 1983.

Fra Anchorage fløy han henne til innsjøen Horseshoe Lake i småflyet sitt. Der drepte han henne og dumpet kroppen. Han forklarte også at han ikke visste noe om hennes identitet.

Men 37 år etterpå er det altså fastslått til å ha vært Robin Pelkey.

– Vi er selvsagt veldig glade for å endelig ha funnet ut hvem hun er og dermed gitt familien svar og en avslutning på saken. Genetisk genealogi har vært et kraftig fremskritt når det kommer til å oppklare uløste drapssaker, og også når det gjelder å identifisere personer. Det er veldig tilfredsstillende å se brikkene falle på plass, uttaler etterforsker Randy McPherron til CBS News.

Ett offer er fortsatt ukjent

Nå gjenstår det bare for etterforskerne å fastslå identiteten på det siste offeret som ble funnet, men ikke er blitt identifisert, kalt Eklutna Annie.

Hun er antatt å være Hansens aller første offer.

Etterforskerne uttalte høsten 2021 til nyhetsbyrået AP at de håper å kunne ha svar i saken innen ett år. Men per august 2022 har det fortsatt ikke kommet nyheter om dette.

Denne saken ble første gang publisert 19/05 2019, og sist oppdatert 17/08 2022.

Les også