TRUE CRIME

Da politiet tok seg inn i tilhengeren til den hyggelige tobarnsfaren, ble de møtt av et rystende syn

Overlevende fortalte om de mest grusomme opplevelser. Andre ofre forsvant sporløst.

<b>RYSTENDE DOBBELTLIV: </b>David Parker Ray (t.h.) fremsto som både intelligent, hjelpsom og hyggelig. Men tobarnsfaren med fire ekteskap bak seg, skjulte en grufull hemmelighet på eiendommen.
RYSTENDE DOBBELTLIV: David Parker Ray (t.h.) fremsto som både intelligent, hjelpsom og hyggelig. Men tobarnsfaren med fire ekteskap bak seg, skjulte en grufull hemmelighet på eiendommen. Foto: Joe Raedle/Getty
Sist oppdatert

På den støvete, gyllenbrune New Mexico-landeveien løp en naken, blodig og forslått ung kvinne. 22 år gamle Cynthia hadde rømt fra mannen som hadde kidnappet henne og i tre dager holdt henne innesperret, voldtatt og torturert henne.

Under flukten fra kidnapperens eiendom i nærheten av den populære innsjøen Elephant Butte, klarte Cynthia å påkalle hjelp fra politiet. Det ledet til pågripelsen av én av USAs mest sadistiske overgrepsmenn, som også mistenkes å stå bak flere titalls drap.

Men å få han dømt skulle ikke bli enkelt.

Lurt av falsk politi

Etter flukten kunne prostituerte Cynthia fortelle at hun hadde blitt kidnappet fra en parkeringsplass i Albuquerque av en mann som oppga at han var politimann og pågrep henne for sexsalg.

Men mannen kjørte ikke den 22 år gamle kvinnen til noe ordinært fengsel eller arrest. Kvinnen skulle i stedet sperres inne i noe langt verre på mannens eiendom utenfor småbyen Truth or Consequences, mer enn to timers kjøring lenger sør.

RØMTE: Cynthia antas å være en av få som klarte å rømme fra ondskapens lekeboks.
RØMTE: Cynthia antas å være en av få som klarte å rømme fra ondskapens lekeboks.

Blant de 6.000 innbyggerne i byen med det westerninspirerte navnet var det få, om noen, som kunne forestille seg hva Cynthia skulle bli tvunget igjennom av råskap.

Cynthia fortalte etterforskerne at hun hadde blitt tvunget inn i en hvit skaptilhenger som sto på mannens eiendom.

Inne i hengeren var hun blitt bundet fast med en lenke rundt halsen, og voldtatt og torturert gjentatte ganger de neste tre dagene av både mannen og samboeren hans.

– Han fortalte meg at jeg aldri ville få se familien min igjen, og at han kom til å drepe meg slik han hadde «drept de andre», refererte Cynthia til dokumentaren «I Survived A Serial Killer».

Huseieren David Parker Ray (59) hadde vokst opp i fattigdom med en alkoholisert og voldelig far. Han ble mobbet på skolen.

<b>«LEKESTUE» FULL AV REDSLER:</b> På eiendommen i byen Truth or Consequences hadde David Parker Ray innredet en skaphenger som torturkammer.
«LEKESTUE» FULL AV REDSLER: På eiendommen i byen Truth or Consequences hadde David Parker Ray innredet en skaphenger som torturkammer. Foto: AP Photo/Thomas Herbert

I ungdommen hadde han søkt tilflukt i narkotika og småkriminalitet, før han etter hvert vervet seg til Hæren. Etter å ha blitt avskjediget derfra, fikk han jobb som mekaniker. Tobarnsfaren David Parker Ray med fire ekteskap bak seg, fikk de beste skussmål i lokalmiljøet.

– David var en virkelig intelligent fyr. Veldig hyggelig og hjelpsom, sa kollegaen Phil Sanchez til dokumentaren «The Sex Chamber».

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

Torturkammer

David Parker Ray hevdet overfor etterforskerne som oppsøkte eiendommen hans at han så visst ikke var noen draps- eller voldtektsmann. Rett nok hadde han og Cynthia hatt røff sex over flere dager, men det var frivillig, påsto han.

Men da etterforskerne tok seg inn i den hvite skaptilhengeren på eiendommen hans, gjorde de en oppdagelse som ga den utad så vennlige mekanikeren et forklaringsproblem.

– Det ble raskt klart at vi sto overfor et torturkammer, sa etterforsker hos New Mexico-politiet Rich Libicer til «The Sex Chamber».

I tillegg til en svart gynekologstol og gynekologisk utstyr, fant etterforskerne sexleketøy, dildoer, tenger, driller, kniver, utstyr for elektrosjokk og annet redskap de mente David Parker Ray brukte til å torturere sine ofre.

<b>SKREKKABINETT:</b> Interiøret i skaphengeren, David Parker Rays «lekeboks», var utstyrt med remedier for ytterst smertefull og outrert sex-motivert tortur.
SKREKKABINETT: Interiøret i skaphengeren, David Parker Rays «lekeboks», var utstyrt med remedier for ytterst smertefull og outrert sex-motivert tortur. Foto: New Mexico police department

– Et instrument var påmalt ordet «lårspreder», et annet var ment for å skyves inn i vagina der det kunne utvides og påføre offeret ekstreme smerter, sa etterforsker Libicer.

Politiet fant også tegninger av kvinner som ble voldtatt, torturert og drept, samt detaljerte beskrivelser av flere drap. En VHS-kassett viste dessuten opptak av en tydelig omtåket kvinne som var bundet fast til gynekologstolen i torturkammeret, et klart tegn på at det fantes flere ofre enn Cynthia.

Sto frem som vitne

– Filmen viste David Parker Ray spre kvinnens lår og beføle henne, før resten av sekvensen var blitt slettet, sier statsadvokat Jim Yontz til Vi Menn.

– Vi greide å identifisere denne kvinnen gjennom en spesiell tatovering.

Kelli Van Cleave (25) hadde tre år i forveien blitt bortført fra en bar i området, dopet ned og holdt fanget gjennom flere dager mens hun ble utsatt for gjentatte overgrep og tortur.

Kelli hadde i etterkant flyttet til Colorado og forsøkt å legge hendelsen bak seg.

– Men da politiet tok kontakt, bestemte jeg meg for å vitne mot David Parker Ray, slik at han ikke kunne gjøre det samme mot andre kvinner, sa Kelli til «The Sex Chamber».

<b>FREDFULL PLETT:</b> Byen hadde et navn med assosiasjoner til det ville vesten, men var preget av harmoni. Unntakene var ugjerningene David Parker Ray begikk.
FREDFULL PLETT: Byen hadde et navn med assosiasjoner til det ville vesten, men var preget av harmoni. Unntakene var ugjerningene David Parker Ray begikk. Foto: Wikimedia Commons

Én i rekken

Under ransakingen fant politiet også et lydopptak med en forhåndsinnspilt beskjed fra David Parker Ray til ofrene der han gjorde det klart at han hadde forgrepet seg på damer siden han var i tenårene og at han ikke ville nøle med å «skjære over strupen» deres.

«Hør her, bitch. De nærmeste dagene vil du bli holdt fanget, lenket fast og voldtatt gjentatte ganger i alle hull du har (latter). Til slutt vil du bli dopet ned kraftig, slik at du ikke husker noe av dette lille eventyret».

<b>TROFÉ:</b> FBI gikk ut med dette og flere bilder av tilsvarende personlige eiendeler i håp om å kunne identifisere flere ofre for David Parker Ray. Mange av forespørslene forble ubesvart.
TROFÉ: FBI gikk ut med dette og flere bilder av tilsvarende personlige eiendeler i håp om å kunne identifisere flere ofre for David Parker Ray. Mange av forespørslene forble ubesvart. Foto: FBI

I opptaket innrømmet han også å ha tatt med seg minst 37 kvinner til tilhengeren.

– Jeg er ikke i tvil om at David Parker Ray var en seriemorder, uttalte etterforsker Rich Libicer.

Les også: (+) Mannen som drepte Christel (23) villedet Norges skarpeste etterforskere i flere måneder, men han gjorde én stor feil

Nytt gjennombrudd

Etterforskerne knyttet etter hvert David Parker Ray til den hjemløse tobarnsmoren Marie Parker (22) som forsvant to år i forveien.

De fikk en oppsiktsvekkende tilståelse da de oppsøkte David Parker Rays kamerat Roy Yancy: Han erkjente at han sammen med David Parker Rays datter, hadde lurt Marie med til den hvite skaphengeren.

Etter flere dager med tortur og voldtekter, skulle David Parker Ray ha besluttet at Marie måtte dø. Og han ga kameraten Roy Yancy et ultimatum: «Drep Marie eller bli selv drept».

Roy Yancy valgte det første.

– Marie kjempet for livet sitt mens jeg kvalte henne. Hun brukte lang tid på å dø, fortalte Roy Yancy som ble dømt til 30 års fengsel for drapet.

<b>HØYT SPILL:</b> David Parker Ray (t.h.) ble ikke bare mistenkt for sex-motivert tortur av kvinner, men også drap. Han tilsto flere, men politiets jakt på likene ble krevende. Her sammen med sin advokat Jeff Rein.
HØYT SPILL: David Parker Ray (t.h.) ble ikke bare mistenkt for sex-motivert tortur av kvinner, men også drap. Han tilsto flere, men politiets jakt på likene ble krevende. Her sammen med sin advokat Jeff Rein. Foto: Joe Raedle/Getty

Tynn bevisrekke

Dykkere gjennomsøkte nærliggende Elephant Butte, New Mexicos største innsjø, men hverken i innsjøen eller i de nærliggende ørkenområdene fant man levninger etter Marie eller andre av David Parker Rays potensielle ofre.

I de detaljerte drapsbeskrivelsene David Parker Ray hadde etterlatt i torturkammeret sitt, oppga han aldri hvor han hadde dumpet likene.

Statsadvokat Yontz valgte strategien han mente var tryggest: Han satset alt på å få David Parker Ray dømt for overgrepene mot Cynthia og Kelli. En tynn bevisrekke og ofrenes turbulente bakgrunn kunne gjøre at ekstra mye sto og falt på ofrenes troverdighet, forteller Jim Yontz.

– Vi måtte sette vår lit til at juryen ville tro på ofrenes historier, sier statsadvokaten til Vi Menn.

Delte sakskomplekset

– I Kellis sak var hennes egen forklaring og et par andre vitneforklaringer de eneste bevisene utover videoopptaket, sier statsadvokat Jim Yontz.

– I Cynthias sak hadde vi sterkere beviser, blant annet funn av Cynthias DNA på flere av torturredskapene i den hvite tilhengeren.

David Parker Ray påsto hardnakket at begge kvinnene hadde vært med på røff sex av fri vilje. Og videoopptaket dokumenterte ikke selve overgrepene og torturen Kelli hevdet seg utsatt for.

– Vi hadde håpet å få prøve sakene sammen, slik at kvinnenes vitnemål kunne vurderes samlet, sier Jim Yontz.

Men domstolen besluttet at sakene skulle prøves hver for seg. Uten støtte fra bevisene i Cynthias sak måtte Kellis sak for retten to ganger.

– Den første juryen greide ikke komme til enighet; to av 12 jurymedlemmer ville ikke gå med på skyldig-kjennelse, sier Yontz.

Les også: (+) Etter det fjerde drapet ringte seriemorderen selv til politiet og spurte hva de drev med

Felt av lydopptak

Nøkkelen for å bevise David Parker Rays forbryterske forsett, skulle bli lydopptaket der David Parker Ray fortalte ofrene i detalj hva som ville skje med dem.

<b>MEDSKYLDIG:</b> David Parker Rays 20 år yngre samboer Cynthia Lea Hendy ble funnet skyldig i medvirkning i voldtekter og tortur av tilfeldige kvinner.
MEDSKYLDIG: David Parker Rays 20 år yngre samboer Cynthia Lea Hendy ble funnet skyldig i medvirkning i voldtekter og tortur av tilfeldige kvinner. Foto: AP Photo/Truth or Consequences Herald/Betsy Phillips

I den første av sakene som omhandlet Kellis, nektet dommeren opptaket ført som bevis. I den nye rettssaken året etter, fikk imidlertid juryen høre dette opptaket. 16. juli 2001 brukte juryen bare fem timer på enstemmig å finne David Parker Ray skyldig etter tiltalen på frihetsberøvelse, voldtekt og tortur av Kelli.

– Midtveis i Cynthias sak, valgte David Parker Ray å inngå en avtale der han erklærte seg skyldig etter tiltalen og fikk en samlet dom på 224 år i fengsel, sier statsadvokat Jim Yontz.

Som et ledd i denne avtalen fikk David Parker Rays datter redusert straff for sin medvirkning i sakene.

David Parker Rays samboer Cynthia Lee Hendy, som ifølge ofrene hadde vært delaktig i voldtekter og tortur, inngikk en separat avtale og fikk 36 års fengsel. I 2019 ble hun løslatt etter 19 år i fengsel.

David Parker Ray døde av hjerteinfarkt i mai 2002. Han mistenkes for å stå bak mer enn 30 uoppklarte forsvinnings- og drapssaker.

Kilder: fbi.gov, allthatsinteresting.com, Wikipedia, ranker.com, «The Sex Chamber», thecrimewire.com, The New York Times, Wikipedia

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2023, og sist oppdatert 19/11 2023.

Les også