Mobil

Test: Apple iPhone 7 Plus - til å elske, hate og ignorere

Telefonen gjør oss grensesprengende forbanna - og veldig, veldig fornøyd.

KLONING: Du skal se etter detaljene for å se hvilken av disse mobilene som er nye iPhone 7 Plus - og hvilken som er den gamle iPhone 6s Plus. Det er første gangen siden de to første iPhone-modellene at det nesten ikke er mulig å se forskjell mellom generasjoner. (Den til venstre er 7-eren)
KLONING: Du skal se etter detaljene for å se hvilken av disse mobilene som er nye iPhone 7 Plus - og hvilken som er den gamle iPhone 6s Plus. Det er første gangen siden de to første iPhone-modellene at det nesten ikke er mulig å se forskjell mellom generasjoner. (Den til venstre er 7-eren)
Sist oppdatert

Når Apple lanserer en ny telefon er det alltid en stor begivenhet, men det er ikke til å komme bort fra at de siste års lanseringer har fremstått mindre og mindre viktige. iPhone har gått fra å være markedets ubestridt beste telefon, til å konkurrere på ganske like premisser med de beste Android-telefonene.

Det var derfor med en viss overraskelse vi kunne konstatere at Apple satser på et 3. år på rad med en telefon som er grunnleggende lik telefonene som ble lansert i september 2014.

Apple omtalte det å droppe hodetelefonen som «mot», men det virkelige motet må være å lansere nok en ny modell til langt høyere pris enn konkurrentene - uten at det egentlig er mulig å se forskjellen. Det kan neppe kalles å lede an i utviklingen.

For la det være klart: iPhone 7 fortjener ikke å få en helt ny nummerering. Dette er en forbedring av iPhone 6s.

Les også: Dette passordet må du aldri glemme, konsekvensene er større enn du tror

Når det er sagt, kjøpere av iPhone 7 Plus vil oppleve både oppturer og nedturer.

Innholdsfortegnelse

  • Kamera
  • Ny hjem-knapp og følbar respons
  • Ytelse og batteri
  • Skjerm
  • Lyd
  • Vannavstøtende
  • Ingen hodetelefonutgang
  • Konklusjon

Kameraet

La oss begynne på det som utvilsomt er det mest spennende nyheten, nemlig at iPhone 7 Plus har fått to kameraer på baksiden.

Det ene er et litt bedre vidvinkelkamera enn tidligere, hvis største nyhet er at det takler mørke omgivelser og situasjoner bedre enn tidligere. Vi har tidligere vist hvordan det slår Sonys nye toppmodell soleklart på bildekvalitet i mørket.

Dette har de fått til ved å benytte en fysisk litt større bildesensor enn tidligere (1/3" vs 1/2,6"). Oppløsningen er derimot beholdt på 12 megapiksler. Samtidig som en har forbedret blenderen i optikken fra f2.2 til f1.8. Dette er årsaken til at klumpen på baksiden nå er større enn tidligere. I praksis betyr det at optikken slipper inn mer lys, og at bildebrikken fanger opp mer lys.

I tillegg har Apple nå utstyrt sensoren med optisk bildestabilisering på iPhone 7, for å redusere bevegelsesuskarphet når du ikke klarer å holde kameraet stille. Det åpner for at telefonen i teorien kan ha lenger lukkertid, uten at det blir uskarpe bilder.

Bildene er tatt med henholdsvis 1x og 2x zoom.
Bildene er tatt med henholdsvis 1x og 2x zoom.

Dette gir ganske gode bilder i mørke omgivelser, selv om Galaxy S7 fortsatt ser ut til å være kongen i dårlig lys.

Men telefonen har altså i tillegg et ekstra kamera. Dette benytter en identisk bildebrikke, men optikken har en annen brennvidde som effektivt gir 2x zoom (56 mm vs 28 mm). Lysfølsomheten er her litt svakere, men f2.8 er ikke direkte dårlig det heller. Bildestabilisatoren fungerer heller ikke på dette kameraet.

Disse to kameraene er helt sømløst integrert inn i kameraappen. Ved ett enkelt trykk på skjermen hopper du mellom de to brennviddene.

Den store praktiske forskjellen er at du kan ta utsnitt - eller går nærmere på hva du ønsker å ta bilde av - uten at du får dårligere kvalitet på bildet ved digital zoom.

Dette er veldig, veldig praktisk i alle tilfeller der du ikke skal ta oversiktsbilder - og fungerer også godt til å ta macrobiler.

Til macrofotografering er telelinsen genial.
Til macrofotografering er telelinsen genial.

Løsningen er ganske enkelt god, og løser en av de største begrensningene en har på mobilkameraer i dag.

Det er derimot to vesentlige forbedringspunkt: Autofokusen er fortsatt altfor treg, og Apple bør gjøre som Sony som har innført en vesentlig bedre autofokus-teknologi på sin nye toppmodell Xperia XZ.

Det andre er at vi savner mulighet til å under/overeksponere. At en toppmodell i praksis bare har en full auto-løsning, der du bare kan skru av og på blitz, er ganske enkelt ikke godt nok. Dette gir blant annet ekstremt liten fleksibilitet når du tar bilder i veeeldig mørke omstendigheter, men ikke kan bruke blitz.

Det skal også nevnes at det nye «selfie»-kameraet nå er oppgradert fra 5 til 7 megapiksler. Dette har fått mye skryt, men vi klarer ikke helt å se at det er noe kvantesprang. Det er fortsatt for dårlig til å kunne bruke til fremkalling.

Bildet til høyre er tatt med frontkameraet til iPhone 7, mens det til venstre kommer fra iPhone 6s.
Bildet til høyre er tatt med frontkameraet til iPhone 7, mens det til venstre kommer fra iPhone 6s.

Den nye hjem-knappen

For å si det forsiktig, så har iPhone hatt et problem med at hjem-knappen på både iPhone og iPad har vært utslatt for slitasje. Dette har for mange ført til dyre reparasjoner eller ny modell.

Med iPhone 7 er dette et problem som bør være historie. Hjemknappen nå er fysisk solid og tilsvarende sensorteknologi som skjermen. Det betyr at det ikke er noen fysisk knapp du trykker på, men et område som er trykksensitiv. Når du trykker ned knappen, vibrerer telefonen ved hjelp av en helt ny vibreringsenhet som gir deg en rask feedback på at trykket ditt er registrert. På norsk kaller Apple dette «følbar respons».

Du kan velge hvor markant vibreringen skal være. Vi foretrekker så lite som mulig.
Du kan velge hvor markant vibreringen skal være. Vi foretrekker så lite som mulig.

Denne løsningen har fått ganske blandet mottakelse, men etter 15 sekunder er dette en løsning som vi ikke har noen som helst problemer med.

Riktig nok mister du muligheten til å trykke knappen med neglen hvis du er av den typen, men det er den eneste ulempen vi ser. Og når oppsiden er at knappen forhåpentligvis får langt bedre kvalitet, ser vi ikke på det som et problem.

Den nye vibreringsteknologien fungerer forøvrig også til å gi deg tilbakemeldinger i spill - omtrent som en vibrerende håndkontroll til PlayStation. Den kan også brukes i telefonens menyer generelt om du ønsker dette.

Å si at dette revolusjonerer telefonen er å dra det langt, men i motsetning til «3D touch», er det noe som vi tidvis faktisk har funnet nyttig.

Vi anser ikke den nye hjem-knappen som noe argument til å oppgradere i seg selv, men vi ser ikke noe negativt med den.

Ytelse

Apple skryter av at iPhone 7 har mer minne, og omtrent en 50 prosent raskere prosessor enn iPhone 6S.

Men som vi sa i vår omtale av den langt billigere telefonen Huawei Honor 8: Hva så?

Vi tror ingen har gått rundt og tenkt at iPhone 6s var en treg telefon, og det betyr at ytelsesforbedringene du får i iPhone 7 er nærmest akademisk i natur.

Jo da, du kan se det på ytelsestester - og enkelte apper starter et halvt sekund raskere enn tidligere - men når vi tester telefonene side ved side er det nær umulig å se forskjell. Toppmobilene har etter hvert blitt så raske, at relativt stor økning i ytelse fører til ganske marginale faktiske forskjeller.

På sikt vil dette derimot åpne for mer avanserte spill og apper.

Apple skryter forøvrig av den nye prosessoren skal være mer strømeffektiv på bakgrunnsprosesser. Sammen med større batteri skulle en kanskje tro at dette ga store utslag. I praksis opplever vi ikke noen merkbart forbedret batterikapasitet - men Plus-versjonen er utvilsomt en av telefonene på markedet som er best i utgangspunktet.

Skjermen

Det er den samme 5,5" FullHD-skjermen som sitter på telefonen nå som tidligere, men Apple har skrudd opp lysstyrken med opp til 25 prosent.

Vi har en snikende følelse av at dette er bakgrunnen til at batteriet ikke holder nevneverdig lenger, men skjermen oppleves bitte, bitte litt mer behagelig i lyssterke omgivelser. Samtidig skulle vi ønske vi kunne dimmet skjermen enda noen hakk når den brukes i stummende mørket.

Det er også tydelig at skjermen har blitt en anelse gulere/varmere i fargetonene enn sin forgjenger.

Lyd

En irritasjon med tidligere modeller har vært at lyden har blitt pumpet ut gjennom bare den ene siden av telefonen når man ser på videoer i bredformat. Vi har da gjerne blitt sittende med en krummet hånd for å lede lyden i retning av ansiktet.

Apple skryter nå av stereohøyttalere i iPhone 7. Dette er ikke virkelig ekte stereoløsning som på iPad Pro, der det sitter en høyttaler i hvert hjørnet, men telefonen pumper nå lyd ut både gjennom de vanlige høyttalerne - samt høyttaleren som brukes under telefonsamtaler.

Det er ingen tvil om at lyden høres tammere ut gjennom den «nye» høyttaleren, men det fjerner utvilsomt mesteparten av et irritasjonsmoment når man ser på for eksempel YouTube-videoer.

Vannavstøtende

Telefonen er ikke virkelig vanntett, men for første gangen har Apple laget en telefon som en faktisk kan bruke ute i regnet - eller som en kan ha liggende på stuebordet uten å være livredd for at den skal bli ødelagt når et glass velter.

Det er ikke noe annet å si enn to tomler opp - selv om Apple ikke har klart å strekke seg like langt i sin jakt på virkelig vanntetthet som Samsung og Sony.

Mangel på hodetelefon-utgang

Dette er virkelig telefonens store ulempe, og her mener vi virkelig at Apple har tråkket feil.

De har fjernet en av de mest brukte funksjonene på telefonen, uten å ha erstattet det med noe som fremstår bedre.

Apples store forkjærlighet for dongler er selskapets største svakhet (MacBook med USB-C var et annet skrekkeksempel), og dette er virkelig et skritt i feil retning.

Den medfølgende overgangskabelen virker å være laget i dårlig kvalitet, og når du garantert vil miste den (eller den blir ødelagt), så står du der med skjegget i postkassa. Eventuelt kortet i kortleseren på Apple-butikken for å kjøpe en ny.

De medfølgende øreproppene med Lightning-kontakt er ganske enkelt ikke gode nok for noen som har det minste sansen for god lyd. Bluetooth-hodetelefoner er dyrere, tyngre og gir dårligere lyd enn kablede alternativer.

De trådløse AirBuds, som foreløpig ikke er tilgjengelig, ser ut til å være laget ut fra en tanke på at du skal miste noe som er overpriset.

Apple håper du skal kjøpe disse trådløse pinnene til 1800 kroner når du nå ikke har egen hodetelefonutgang.
Apple håper du skal kjøpe disse trådløse pinnene til 1800 kroner når du nå ikke har egen hodetelefonutgang.

Det kan godt være at Apple har en langtidsplan hvor man i fremtiden skal få det bedre, men per dags dato har det bare laget et problem ut av noe som ikke er et problem. Det gjør oss skikkelig forbanna, og er ikke verdig fra et selskap som har blitt skapt på å sette brukeropplevelsen i fokus.

Konklusjon

Apple pleier å si at de har lansert «den beste iPhone noen gang» når de lanserer noe nytt, og i det store og hele er det et ganske dekkende begrep for iPhone 7 Plus.

Men utover kameraet, er det vanskelig å si at Apple egentlig har tilbudt noe nytt som rettferdiggjør en oppgradering om du har iPhone 6 eller 6s fra før. Det må være at telefonen nå er tilgjengelig med 256 GB minne - men da snakker vi om at den koster nær 11.000 kroner. Og så er den vanntett.

Det er uansett veldig mye mer enn hva du må ut med for en Galaxy S7 og et minnekort.

«Følbar respons» er greit å ha, men ingen nødvendighet - og den ekstra ytelsen utgjør veldig lite i praksis.

Verre er det kanskje at iPhone 7 neppe lokker en eneste bruker over fra Android-verdenen. Hodetelefon-mangelen kan derimot være det som tipper folk den andre veien. Det føles som en stor langefinger fra Apple.

Telefonen er tilgjengelig i flere farger enn tidligere - men fortsatt er det nok slik at frykten for at skjermen skal knuse, gjør at de fleste vil dekke den til med et deksel som gjør telefonen vesentlig tykkere, og som skjuler designet.
Telefonen er tilgjengelig i flere farger enn tidligere - men fortsatt er det nok slik at frykten for at skjermen skal knuse, gjør at de fleste vil dekke den til med et deksel som gjør telefonen vesentlig tykkere, og som skjuler designet.

Ryktene har lenge gått om at Apple ikke rakk å utvikle alle sine virkelig store ideer til årets lansering, og at det blir et slags kjempesprang til 10-årsjubileet neste år med iPhone 8 med ny skjermteknologi, nytt design og det som skal til.

Vi får virkelig følelsen at dette er et hvileskjær, men iPhone 7 Plus gir deg i alle fall et veldig mye bedre kamera mens du venter.

PS! Du kan nå kjøpe iPhone 6s Plus til 1400 kroner mindre enn iPhone 7 Plus. Det fremstår ikke som noe direkte dårlig alternativ.

Les også: Slik tvinger du iPhone 7 til å starte på nytt

Det gode

  • En ny kameraløsning som er et vesentlig fremskritt
  • Vannavstøtende
  • Ny hjemknapp virker mer solid
  • Følbar respons er «nice to have» - særlig for spill
  • iOS 10 er et skritt i rett retning (ikke eksklusivt for iPhone 7)
  • Nå tilgjengelig i 256 GB
  • Svært høy brukervennlighet
  • Rask

Det dårlige

  • Fremstår ikke som noen nye iPhone-generasjon
  • Mangler fortsatt minnekortleser
  • Mye dyrere enn konkurrentene
  • Ifølge Apple er det nå en måneds leveringstid

Det grusomme

  • Hodetelefonutgangen er fjernet og ikke erstattet med noe bedre

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2016, og sist oppdatert 13/09 2018.

Les også