Test: Bose QuietComfort 35 wireless (QC35)
4000 kroner for trådløse hodetelefoner. Er det verdt det?

Bose har etablert seg som selve gullstandarden når det kommer til å lage hodetelefoner med aktiv støyreduksjon. Lyden på deres hodetelefoner har aldri vært like gode som konkurrenter som Sennheiser eller Beyerdynamics, men den fantastiske støyreduksjonen gjør at du kan nyte lyden i støyete omgivelser.
En fly/tog/busstur med Bose' QC-hodetelefoner er rett og slett bedre enn konkurrentene.
I øyeblikket er QC25 kongen på haugen blant støyreduserende hodetelefoner. Men de har en viktig svakhet: De har ikke støtte for trådløs lyd, og når en forventer at Apple skal ta knekken på lydpluggen på neste iPhone (noe som allerede har skjedd i deler av Android-verdenen), er det skummelt å kjøpe hodetelefoner til rundt 3000 kroner som ikke fungerer med din neste mobil.
QC35 hilser velkommen
Og det er her de nye hodetelefonene QC35 kommer inn i bildet.

Dette er i bunn og grunn en videreutvikling av QC25, med noen viktige endringer:
- Hodetelefonene har fått Bluetooth-støtte (du kan fortsatt bruke kabel)
- «Fjernkontrollen» er av naturlige årsaker flyttet fra kabel til selve hodetelefonene
- Batteriet er nå integrert, og kan ikke byttes. Fulladet holder det opp til 20 timer før det må lades med MicroUSB-kabel. Med kabel holder batteriet opp til 45 timer
- Selve hodebøylen er marginalt bredere for bedre komfort
- ...og prisen er noe høyere: 4000 kroner er veiledende pris
Fortsatt fantastisk støyreduksjon
Bose benytter den samme støyreduksjonsteknologien som tidligere, og så vidt vi kan forstå er det ingen forskjeller i denne løsningen overhodet. Dermed er dette en helt åpenbar markedsledende løsning.
Det betyr at det fortsatt er slik at hodetelefonene er svært gode på å redusere alle former for jevn støy - og i særdeleshet lavfrekvent støy. Teknologien er derimot ikke moden til å håndtere plutselige og skarpe lyder. Alt fra tastaturklikking til tale - og særlig barnegråt - får knapt noen demping.

Vår kanskje eneste irritasjon over hodetelefonene, er at til tross for at de fungerer yppelig til å redusere støynivået ute på gata, så sørger hodetelefonenes lukkede form for at du fort blir veldig klam hvis du beveger deg noe særlig.
Dette gjelder alle denne typen hodetelefoner som forsøker å lukke lyden ute, og kanskje viktigste årsak til at "alle" bruker ørepropper på gata - men det reduserer bruksområdet noe.
Bluetooth er fortsatt utfordrende
Det har skjedd veldig mye med Bluetooth-teknologien siden den ble introdusert på midtne av 90-tallet. Spesielt har lydkvaliteten blitt markant bedre, og det har blitt enklere å koble til nye enheter - selv om det fortsatt er slik at nesten alle enheter gjør det på en litt annerledes måte enn andre.
Men selv om lydkvaliteten har blitt bedre, er det merkbar forskjell i lydkvaliteten i QC35 avhengig av om du bruker kablet tilkobling eller Bluetooth. Lyden virker litt mer inneklemt og dempet med trådløs tilkobling, og vi opplevde at lydbildet åpnet seg merkbart med en gang kabelen ble satt i.
At Bluetooth er dårligere enn kabel er dessverre et kjent fenomen, og kanskje en av de viktigste årsakene til at vi egentlig håper at Apple tar til fornuften og lar mini jack-kontakten leve litt til.
Vi har også sammenlignet lyden direkte opp mot forgjengeren QC25. Her er mener vi subjektivt at QC25 er hakket skarpere i lyden, mens QC35 later til å ha en anelse mer bass. Det blir en preferansesak.

Uansett foretrekker vi å bruke hodetelefoner uten støyreduksjon i stille miljøer. Den aktive støyreduksjonen er veldig god å ha når det er støy rundt det, men det betyr samtidig at hodetelefonene ikke har ren og god lyd som hovedfokusområde.
Ellers skal Bose har skryt for å lage en veldig problemfri Bluetooth-tilkobling. Og hver gang du skrur på hodetelefonene forteller en stemme deg hvor mye batteri det er igjen, og hvilken enhet en er koblet til.
Konklusjon
Hvis du trenger støyreduserende hodetelefoner med Bluetooth, så blir det ikke noe særlig bedre enn dette. QC35 er hodetelefoner som lever opp til forventningene
Men er ikke Bluetooth viktig for deg, er QC25 et bedre kjøp.
Og trenger du ikke støyreduksjon? Finn noe helt annet.
Det gode
- Fortsatt kongen av støyreduksjon
- Støtte for Bluetooth gir større fleksibilitet
- Sitter behagelig på hodet
- Brukervennligheten er høy
- Lydkvaliteten er god til å være støyreduserende hodetelefoner
- Ingen merkbar egenstøy
Det dårlige
- 1000 kroner ekstra for trådløs tilkobling er dyrt
- Kan ikke lenger bytte batteriet
- Veier noe mer enn QC25
Det grusomme
- Lydkvaliteten er merkbart dårligere med trådløs tilkobling