Dette passordet må du aldri glemme, konsekvensene er større enn du tror

iTunes er en lunefull sak.

Har du glemt dette passordet, har du ikke bare mistet tilgang til din egen backup - du må slette alt innholdet på din iPhone.
Publisert

Apple tar dette med sikkerhet rimelig seriøst, noe krangelen med FBI blant annet viste.

Men at sikkerheten tas på alvor, betyr også at du som bruker løper en reell risiko for å miste tilgang til dine egne data.

I disse dager er det mange som venter på å få overført innholdet sitt fra en gammel til ny iPhone 7. Og da kan man fort få en overraskelse som gjør at du mister alt du har lagret.

Les også: - Nå kan tyver åpne 100 millioner VW-biler

Kryptert backup - og mer enn det

Når du tar en backup av telefonen din ved hjelp av iTunes, har Apple i løpet av de siste årene nærmest påtvunget kryptering av denne backupen - noe som betyr passordbeskyttelse.

Mange har lyst på ny iPhone i disse dager, men det er ikke sikkert du får fylt den med hva du ønsker.

Det interessante er at dette passordet må du ikke bruke når du tar ny backup av telefonen din hver gang du kobler den til datamaskinen din. Faktisk må du ikke engang oppgi det hvis du installerer iTunes på nytt, for det følger telefonen din.

Passordet blir med andre ord valgt etter påtrykk fra Apple, og så trenger aldri bruke det igjen.

Det vil si: Du ha det når du faktisk skal gjenopprette backup til en telefon - enten fordi du har mistet den du har, eller har kjøpt deg en ny.

Les også: Sjokkerende feil avslørte 11,7 millioner "uknekkelige" passord

Kan ikke slette backup og ta ny

Om du fortsatt har din gamle telefon, skulle en tro at det ikke var så farlig om du ikke fikk tilgang til en gammel backup. En kan vel bare ta en ny backup?

Vel, sorry mac. Backup-passordet følger installasjonen på mobilen din. Det betyr at du kan slette backupen du har lagret og ta en ny en, men den vil fortsatt være kryptert med det samme passordet som du ikke husker. Dermed får du ikke overført det til ny mobil.

Apple er brutalt ærlige på dette punktet:

«Hvis du har glemt passordet, kan du ikke slå av kryptering av sikkerhetskopier på annen måte enn å slette enheten og konfigurere den som ny. Ved sletting fjernes alle data fra enheten.»

Apple

Side3 har vært i kontakt med Apple om det ikke finnes noen andre veier rundt denne problemstillingen, men er avvisende til dette. Logikken bak at du må slette alt du har, for å ta en ny backup, ønsker de ikke å kommentere.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Du kan fortsatt hente ut bildene på mobilen din, selv om backup er kryptert - men alle andre innstillinger og forsvinner om du må sette opp telefonen på nytt. Det betyr at år med tekstmeldinger, progresjon og oppsett i apper, til dels kjøp gjort i apper, lydopptak, lokale notater, helsedata, innstillinger mot andre enheter og lignende går med i dragsuget.

Har du mistet telefonen din, er ikke backupen verdt noe som helst. Alt er da tapt.

NB! Det skal være mulig å ta en ny backup ved hjelp av iCloud, men det ser ut til å være «hit or miss» om du må oppgi eksisterende passord før du år lov til å ta en slik ny backup.

Å knekke passordet er nær umulig

En gjennomgang Side3 har gjort på omfanget av, viser at dette er et svært utbredt. Mange melder at de enten ikke engang kan huske at de har valgt et passord - eller at det er så lenge siden de valgte passordet, at det er glemt.

Det er derfor utviklet egne kommersielle betalingsprogrammer som skal forsøke å knekke passordet ved hjelp av å prøve alle tenkelige kombinasjoner («brute force»).

Disse er derimot så trege, at de ikke klarer å teste mer enn et passord eller to i sekundet. I beste fall klarer systemet 100.000-300.000 kombinasjoner i døgnet, mens selv et passord på bare fem tegn kan ha over én milliard kombinasjoner.

Les også: - Denne boksen kan gjøre nesten alle biler selvkjørende