Mobil

Test av Microsoft Lumia 950XL - del 2

Flopp eller topp?

Publisert

Nå som vi har brukt mye tid på å fortelle om bakteppet til Windows 10 på mobil, la oss kaste oss rett inn i produktet som skal være redningen.

Navnet er Lumia 950 XL, og det er Microsoft nye toppmodell.

På papiret er dette en av markedets mest imponerende mobiltelefoner.

  • 5,7" AMLOED-skjerm på 2560x1440 punkter (samme størrelse som Samsung Galaxy S6 Edge+)
  • 32 GB minne + MicroSD
  • Et utbyttbart batteri på hele 3340 mAh med trådløs lading
  • En 8-kjerners 2 GHz-prosessor
  • USB-C for tilbehør og rask lading
  • 18,6 megapiksels kamera med f/1,9 lysfølsomhet - og 5 megapiksels frontkamera
  • Pålogging ved hjelp av iris
  • Windows 10

Microsoft skryter av at fordi en nå benytter Windows 10, kan en for første gang faktisk utnytte alle de åtte kjernene prosessoren.

Og at en prosessor utnyttes betyr bedre ytelse - og mye varmeutvikling. Microsoft melder derfor at telefonen har et passivt lukket vannkjølt kjølesystem for prosessoren.

Eksepsjonell skjerm

Og la oss gjøre dette veldig rask: Skjermen på mobilen er strålende. Den er rett frem fantastisk. AMOLED gir eksepsjonelt gode kontraster, og Microsoft utnytter dette til det fulle i brukergrensesnittet.

Microsoft utnytter også at AMOLED-skjermer trekker veldig lite strøm: Du får alltid opp klokke, dato, kommende kalenderfunksjoner og eventuelle ubesvarte anrop og meldinger på skjermen.

Gammeldags på en god måte

Designet på telefoner er definitivt ikke det mest spennende på markedet. Microsoft har ikke de samme estetiske ekspertene som sitter hos Apple og Samsung.

Microsoft har langt på vei styrt unna metall og glass, og store deler av telefonen er laget i plast. Det gjør at telefonen kjennes litt billig - men det gjør den også lett: iPhone 6S Plus veier mer enn 15 prosent mer. Og selv om det høres lite ut, så er det veldig merkbart. Dessuten gjør det at telefonen tåler en trøkk.

Som alle andre Nokia-telefoner kan bakplaten tas av, batteriet byttes ut - og mer dekorative deksler settes på.

Har droppet fingeravtrykkleseren

Microsoft har droppet fingeravtrykkleser på sin toppmodell: Lumia 950 benytter seg av frontkameraet til å gjenkjenne øynene dine.

Dette fungerer på den måten at når du forsøker å åpne telefonen, så scanner kameraet øynene dine. Hvis øynene dine ligger inne i systemet, kommer du rett inn.

Microsoft understreket veldig overfor oss før test at denne funksjonen fortsatt var i beta, og at vi kunne oppleve litt problemer med nøyaktighet i forskjellige typer lys. Lyset opplevde vi derimot i liten grad som noe problem, og så lenge du har telefonen vendt i retning ansiktet ditt når den skrus på, fungerer dette faktisk helt utmerket.

Screen9na04

Problemet er derimot at selve gjenkjenningen av ansiktet ofte tar merkbart lenger tid enn å bare legge fingeren på hjem-knappen på en iPhone eller Samsung-telefon. Det handler om "umiddelbart" sammenlignet med "et sekund eller tre".

Godt brukergrensesnitt

Når det kommer til mobilen i seg selv, opplever vi Windows som etter hvert svært brukervennlig. Startskjermen med sine "tiles" oppleves som veldig oversiktlig og tilpasningsvennlig, og det oppleves også veldig raskt.

Og i motsetning til tidligere versjoner, er nå også undermenyer oversiktlige.

Den nye nettleseren Edge oppleves meget god og oversiktlig, og Microsoft befester sin posisjon med den beste e-post-klienten som bare fungerer smertefritt, og som også er veldig god på å håndtere flere e-postkontoer.

Vi liker riktignok ikke at Microsoft har droppet fysiske knapper til fordel for virtuelle knapper nederst på skjermen - rett og slett fordi det spiser opp veldig mye av den dyrebare skjermplassen. Det er rett og slett irriterende at du i fullskjermsapper først må "dra opp" menyen med knapper i bunn, for så å kunne trykke på hjem-knappen.

En stor app-utfordring

Det går derimot ikke lang tid før en legger merke til at ikke alt er vel i paradis. For selv om Windows i seg selv oppleves raskt, så oppleves nesten alt som er av apper veldig trege.

Å starte opp Candy Crush tar for eksempel nesten dobbelt så lang tid på Windows sammenlignet med iPhone.

Facebook-appen ser bra ut, men er treg. Twitter-appen ser ut som en pekebok for barn.
Facebook-appen ser bra ut, men er treg. Twitter-appen ser ut som en pekebok for barn.

Det er heller ikke til å komme utenom at Windows-utgavene av en del apper ikke er i nærheten av like gode som for Android og iOS. Facebook-appen ser pen ut, men er veldig treg og liker ikke å oppdatere seg - mens Twitter-appen har så mye brukergrensesnitt at du nesten må lete etter innhold.

Snapchat er fortsatt ikke tilgjengelig, og fortsatt er det enorme hull i Microsofts nettbutikk.

Når du så faktisk finner apper som du er ute etter, kommer det gjene opp med beskrivelser med et språk som gjør at du ikke helt forstår om det er svindel, eller om bare nettbutikken er dårlig.

Og når vi lastet ned vår spillfavoritt "Threes!", som var ledsaget av merkelig språk, var ytelsen så elendig at det i praksis ikke var mulig å spille. Vi vet nå ikke om vi har lastet ned svindel eller ei.

Det skal også nevnes at vi har opplevd enkelte spontane omstarter av hele mobilen under testperioden.

Continuum: Mobil som PC

Et av de store salgsargumentene for Windows-mobiler fremfor iPhone og Android, er definitivt den nye funksjonen Contiunuum.

Dette er en funksjon som rett og slett omgjør din mobiltelefon til en lettvekts-PC hvis du kobler den til en TV.

Det fungerer på denne måten: Du må skaffe deg en egen Continuum-boks, som foreløpig er noe du får med på kjøpet om du kjøper Lumia 950. Denne boksen kobler du til strøm og TV-en ved hjelp av en HDMI-kabel (som ikke følger med).

Boksen fungerer omtrent som en dockingstasjon for mobilen, og lar det blant annet koble til USB-enheter - som mus, tastatur og eksterne harddisker.

I stedet for at mobilen nå blir "speilet" på skjermen, får du opp et fullverdig PC-bildet som en hvilken som helst Windows 10-maskin. Tanken er at mobilen din faktisk skal kunne erstatte en PC - og det er spesielt praktisk for selgere og lignende som reiser rundt med presentasjoner.

Klare begrensninger

Hvis du ikke kobler til mus og tastatur, fungerer mobilens skjerm som en "pekeplate" - og et tastatur dukker opp ved behov.

Mobiltelefonen gjøres om til et pekebrett når du kobler den til med Continuum.
Mobiltelefonen gjøres om til et pekebrett når du kobler den til med Continuum.

"En hvilken som helst Windows 10"-maskin er dog muligens å dra det langt. Det du får er en slags lettvekterversjon, som bare kan kjøre spesielt utformede "universelle" apper.

Ut av boksen fungerer da ting som nettleser, e-post, kalender, Office-programmer, filutforsker og lignende. Til disse tingene fungerer Continuum veldig godt, selv om ytelsen er noe lavere enn vi kunne ønsket oss. Det tar for eksempel nesten et sekund fra du trykker på start-menyen til den dukker opp.

Det er langt ifra alle apper som fungerer når du kjører telefonen som PC.
Det er langt ifra alle apper som fungerer når du kjører telefonen som PC.

Det er viktig å understreke at ingen apper som ikke ikke er skreddersydd som fungerer overhode. Skal du åpne Spotify for eksempel, får du beskjed om å åpne appen på mobilen.

Men dette er en høna-og-egget-problemstilling: Continuum fremstår som en veldig god idé, men det er så nytt at ingen har laget apper som fungerer enda.

Et godt kamera

Telefonen bygger videre på Nokias ganske gode kamerarykte. Microsoft klarer riktignok ikke helt å bestemme seg hvor høy oppløsning dette kameraet har: På nettsidene deres står det 20 megapiksler, i selve kameraappen står det 19 megapiksler - mens filene leveres ut i maksimalt 18,6 megapiksler.

Uansett: Kamerafunksjonen er svært god, forutsatt at du benytter muligheten til å ta bilder i RAW-format. Da får du en meget god kontroll på støy og kontraster i etterkant.

Detaljrikheten i bildene blir ganske gode, og støyen imponerende lav til å være et mobilkamera.

Selv på oversiktsbilder er det relativt godt med detaljer som fanges opp, og støynivået er imponerende til å være en mobil.
Selv på oversiktsbilder er det relativt godt med detaljer som fanges opp, og støynivået er imponerende til å være en mobil.
Et RAW-behandlet bilde.
Et RAW-behandlet bilde.

Kameraet kan forøvrig også, som iPhone 6S, lagre såkalte "levende bilder", der det tas en liten videosnutt før selve bilde tas. Du blir da både sittende med stillbildet og en fem sekunders videosnutt.

Screen9na04

Dessverre har vi under testing opplevd en del ustabilitet med kameraappen. Det har vært alt fra at bilder har lagret seg i laaaangt lavere oppløsning enn oppgitt, til at hele appen har krasjet.

Konklusjon

På mange måter liker vi den nye Luma 950 XL. Windows 10 for mobil fremstår mye, mye mer voksen enn det noen gang har gjort. Microsoft har bygget videre på det som fungerte før, og endret alt annet.

Brukergrensesnittet er fantastisk, og som en proffmobil med Office, e-post og skikkelig filbehehandling er det ingenting som er bedre på markedet i dag.

Som Nokia-mobiler flest de siste årene, er kameraet i toppsjiktet. Og skjermen er det ingenting å utsette på.

Continuum har vi også tro på at på sikt kommer til å bli en skikkelig killer-funksjon.

Word gjennom Continuum.
Word gjennom Continuum.

Men den store hemskoen er fortsatt appene. Utvalget i Microsofts nettbutikk er i skrivende stund altfor dårlig. Og av de appene som faktisk ligger der, fungerer mesteparten enten dårligere eller vesentlig dårligere enn på iPhone og Android.

Da sitter man i en litt vanskelig posisjon: Microsoft har laget en helt glimrende mobil, og som har enda større potensial. For enkelte yrkesgrupper er den helt strålende.

Dette er resultatet når du søker etter en av verdens mest populære apper i Microsofts app-butikk.
Dette er resultatet når du søker etter en av verdens mest populære apper i Microsofts app-butikk.

Men hvordan skal du overbevise privatbrukere å droppe iPhone og Android til fordel for en Windows-telefon med underlegent app-utvalg? Og hvordan skal du få app-utviklere til å bruke masse ressurser på å lage apper for telefonen før brukerne er tilstede?

Dette er en typisk "Catch 22" - og vi frykter at Steve Ballmer har rett når han sier at Windows-mobiler ikke vil bli en suksess før en kan bruke Android-apper.

Det gode

  • En fantastisk skjerm
  • Markedets kanskje beste brukergrensesnitt
  • Best på e-post og Office
  • Et godt kamera
  • Tåler en trøkk - og bytte av bakdeksel er bedre enn etui
  • Minnekort-støtte
  • Continuum er spennende
  • God batterikapasitet
  • Iris-scanning fungerer godt
  • Viser deg alltid klokka når telefonen ligger på bordet

Det dårlige

  • Mangel på en fysisk "hjem"-knapp
  • Continuum er litt for tregt og har i skrivende stund begrenset programutvalg
  • Fortsatt litt ustabilitet her og der
  • Designet er usexy

Det grusomme

  • App-utvalg og app-ytelse er under enhver kritikk

Les også: Test: Samsung Galaxy S6 Edge+ og Gear S2 Classic

Les også: Test: Sony Xperia Z5 Premium

Les også: Hvordan er det å bytte fra iPhone 6 til 6s Plus?

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2015.

Les også