DIGITALT BRETTSPILL

Spillet som gjør barn smartere

Dette brettspillet er digitalt og funker uten dataskjerm. Kan gjøre unger smartere, mener eksperter.

SETTLERS: Det populære brettspillet Settlers of Catan er det første som testes i digital brettspillvariant.
SETTLERS: Det populære brettspillet Settlers of Catan er det første som testes i digital brettspillvariant. Foto: Microsoft Game Studios
Publisert Oppdatert

Denne uken ble fremtidens brettspillteknologi demonstrert. En gruppe forskere ved Queen's University i Ontario, Canada, har funnet ut hvordan spillene skal finne veien tilbake fra dataskjermen og til stuebordet.

Fremtidens spill, skal vi tro forskerne, er digitale, og familie og venner skal kunne samle seg rundt et bord for å spille dem.

Her finner du en omfattende test av pedagogiske pc-spill for barn .

Avanserte saker

Teknologien er ikke enkel: En rekke kameraer registrer håndbevegelser hos spillerne og bevegelser av brikker eller brett, mens et par projektorer sender 3D-animert film over brettet. Et dataprogram sørger for at animasjonene følger av spillernes bevegelser.

Man styrer spillet ved å peke, tromme, dra, klype eller feie med fingre og hender. En artikkel som forklarer teknologien i detalj finner du her .

Organisk grensesnitt

Professor Roel Vertegaal mener ikke bare denne teknologien er fremtiden for brettspill, men for datamaskiner i alminnelighet.

- I nær fremtid vil datamaskiner ha en hvilken som helst form, og Iphone-aktige, berørbare skjermer kommer til å dukke opp på alle slags produkter. Projisering og kameraregistrering er bare begynnelsen. Disse organiske grensesnittene vil integreres i alle hverdagens interaksjoner, sier Vertegaal ifølge Human Media Lab .

Demo på YouTube.com

Her kan du se en demonstrasjon av spillteknologien, der utviklerne har tatt utgangspunkt i det populære brettspillet Settlers of Catan:

Frida Sofie Jansen jobber med brettspill i spillbutikken Outland Paleet i Oslo. Hun lar seg begeistre av det hun ser i videoen.

- Dette ser veldig, veldig kult ut. Det er visuelt veldig stilig, samtidig som de fremdeles bruker fysiske brikker og håndbevegelser, ikke museklikk, konstaterer Jansen.

Ikke salgbart ennå

At teknologien havner i hyllene hos Outland med det første, tviler hun derimot på.

- Inntil videre vil det nok være for dyrt og kanskje for heftig for hvermann, selv om det hadde vært kult for oss å ha noe sånt å vise frem på spillmesser. På sikt kan det bli interessant hvis man klarer å gjøre det mest mulig komponentfritt, slik at man kan spille flere titalls spill med bare én projektor, sier Jansen.

Kuriositet

Du er ikke redd for at litt av sjarmen med brett av papp og brikker av tre og plast forsvinner?

- Nei, jeg tror nok ikke dette kommer til å erstatte brettspillet. Det finnes jo allerede endel brettspill på pc, og de har ikke erstattet brettspillet. Dette kunne ha blitt en kuriositet, i tillegg til brettspillene, ikke i stedet for, sier Jansen.

Hun tror snarere den nye teknologien erstatter brettspill på pc, enn tradisjonelle brettspill.

Klassiske dataspill fra 80-tallet er nå tilgjengelig online som retrospill.

- Jeg er for all utvikling, men tror at folk alltid vil dra frem brettet og terningene på hytta, sier Frida Sofie Jansen.

Vi spiller mer enn noen sinne

Remo Rehder er brettspillentusiast og driver Brettspillguiden.no . Han tror ikke ny teknologi vil føre til en renessanse for brettspillene, rett og slett fordi de aldri har vært døde.

- Brettspill har i alle år hatt en økning på verdensbasis, selv med inntreden av tv-spill og pc-spill. Folk spiller bare mer nå, fordi vi har mer fritid, sier Rehder.

Ingen revolusjon

Han synes demoen av digitale brettspill ser interessant ut, men tror ikke det fører til noen revolusjon.

- Det er spennende at ting går videre og jeg støtter selvsagt all utvikling som får brettspillene videre. Men jeg skjønner ikke helt hva utviklerne her vil lage. Er det snakk om elektroniske brikker og komponenter som gjør brettspillet enda mer levende, så er jo det fantastisk, sier Rehder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SETTLERS: Det populære brettspillet Settlers of Catan er det første som testes i digital brettspillvariant.
SETTLERS: Det populære brettspillet Settlers of Catan er det første som testes i digital brettspillvariant. Foto: Microsoft Game Studios

Det viktigste er å møtes

Han er heller ikke redd dette kan gjøre at brettspillene mister sjarmen.

- Nei, for jeg tror ikke det blir enten-eller. Det blir både-og. Hva komponentene er lagd av er sekundært, det er spillopplevelsen som er viktig. Det sosiale ved å samles rundt et bord, ikke sitte alene foran en skjerm, er det som er viktig med brettspill, sier Rehder.

Studier har tidligere vist at barn blir voldelige av å spille dataspill . Les om hvordan barna unngår spillesyke .

Brettspill er bra for ungene

Tror du ny og spennende teknologi kan gjøre brettspill mer attraktivt blant unger som er vokst opp med Playstation og X-box 360?

- Jo, jeg ser den muligheten, og det er bra. Brettspill er bra fordi ungene lærer å tenke, og så lærer de å vinne og tape, samt andre sosiale ferdigheter. Skjermspill krever ikke at du tenker, det krever bare hurtighet, sier Rehder og legger til at han på ingen måte vil fordømme skjermspill, men mener brettspill har noe skjermspillene mangler.

ViMenn har tidligere anbefalt brettspill fremfor pc-spill som gave til kjæresten , og psykolog Pål Johan Karlsen anbefaler brettspill for å få bedre hukommelse .

Les også:

Læring og lek for de yngste

Ipad er her

De kuleste dingsene for 2010

Mobilen som arkitekturguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning