Nå kan du søke i skattelistene for inntektsåret 2014

Har du blitt skattesnokt?

Nå kan du søke i skattelistene – og du kan se hvem som har sett dine skatteopplysninger.

LOGG PÅ: Du må logge på søkefunksjonen til Skatteetaten for å se hvem som har søkt opp dine skatteopplysninger. Funksjonen du skal se hetter heter "Søkestatistikk".
LOGG PÅ: Du må logge på søkefunksjonen til Skatteetaten for å se hvem som har søkt opp dine skatteopplysninger. Funksjonen du skal se hetter heter "Søkestatistikk". Foto: Skjermbilde
Publisert Oppdatert

I dag blir skattelistene for inntektsåret 2014 lagt ut og du og jeg kan fritt fram søke og funne ut hva folk rundt oss tjener – og hva de betaler i skatt.

Men du må også være klar over at personer du søker opp får vite at du har søkt på nettopp dem – og du får vite om noen har sjekket dine inntekts- og skatteopplysninger.

Skattesøk logges

Det var Stortinget som i 2013 bestemte søk i skattelistene skal logges – og at informasjonen skal gjøres tilgjengelig for dem som blir søkt opp.

Søker du opp mine skatteopplysninger, så vet jeg altså at du har gjort det. Informasjonen du får om den som har «skattesøkt» på deg er navn, fødselsår, postnummer og poststed.

Det er 16 års aldersgrense for å søke i skattelistene og du får kun søke fram ligningsopplysninger for inntil 500 personer per måned.

LOGG PÅ: Du må logge på søkefunksjonen til Skatteetaten for å se hvem som har søkt opp dine skatteopplysninger. Funksjonen du skal se hetter heter "Søkestatistikk".
LOGG PÅ: Du må logge på søkefunksjonen til Skatteetaten for å se hvem som har søkt opp dine skatteopplysninger. Funksjonen du skal se hetter heter "Søkestatistikk". Foto: Skjermbilde

Dramatisk nedgang i søk

Media får fortsatt utlevert skattelistene og kan bruke disse til journalistiske formål, som inkluderer å publisere topplister. Det er ikke lov å legge ut hele eller deler av skattelistene på nett.

ROLIG: Kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet sier antall publikumshenvendelser har gått kraftig ned etter at skatteopplysningene ble lagt bak en innlogging.
ROLIG: Kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet sier antall publikumshenvendelser har gått kraftig ned etter at skatteopplysningene ble lagt bak en innlogging. Foto: FOTO: Berit Roald, Scanpix

Loggingen og synliggjøring av hvem som har søkt etter skatteinformasjon har ført til en dramatisk nedgang i antall søk i skattelistene.

– Etter innføringen av den nye ordningen i fjor der det ikke lenger er mulig å anonyme søk i skattelistene, har det blitt gjort i overkant av 2 millioner søk i skattelistene mot 16- 17 millioner søk i året de siste årene, opplyser Thomas Alexander Ege hos Skattedirektoratet.

Ingen protester

Datatilsynet, som ofte er imot logging og unødvendig registrering av personopplysninger, har derimot hilst omleggingen som skjedde i fjor med åpne armer.

– Vi støttet forslaget da det kom. Vi har her ikke noen problemer med loggingen, selv om vi ofte protesterer mot det. Logging av denne typen informasjon kan også ha en viktig funksjon, der man som forbruker får vite hvem som har ser og bruker opplysninger om deg. Denne typen logging har vi jo alt når noen foretar en kredittsjekk på deg og, i bank og finans logges det hvem som gjør oppslag på din konto av samme årsak, sier informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra til Klikk Teknologi.

Han sier at det hos dem hvert år var en storm av henvendelser når skattelistene ble lagt ut.

– Tidligere år var det telefonstorm her når skattelistene ble lagt fram. Folk var forbannet på publiseringen av skattelistene og lurte på hva man skulle med Datatilsynet når man ikke kunne hindre at denne typen informasjon ble åpent publisert, sier Skåra. Han forteller at de i fjor mottok én publikumshenvendelse i forbindelse med publiseringen av skattelistene.

Slik ser du hvem som har søkt på deg

For å se hvem som har søkt på deg må du gjøre følgende:

1. Gå til Skatteetaten.no -> Skatteoppgjør

2. Velg «Søk i skattelistene». Gå videre nok en gang til «Søk i skattelistene».

3. Du må nå logge deg inn. Du kan logge inn med Bank ID (kun via kodebrikke), MinID, Buypass eller Commfides

4. Du kommer nå til søkefeltet. Her finner du en meny helt øverst. Du skal velge «Søkestatistikk». Da får du opp informasjon om personer som har søkt og sett på dine skatteopplysninger.

RESULTATET: Når du sjekker linken "Søkestatistikk" får du opp en listen på personer som søkt opp og sett din skatteinformasjon. I vårt tilfelle var det ingen som hadde søkt.
RESULTATET: Når du sjekker linken "Søkestatistikk" får du opp en listen på personer som søkt opp og sett din skatteinformasjon. I vårt tilfelle var det ingen som hadde søkt. Foto: Skjermbilde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning