Sju Facebook-tips du bør kunne

Kan du disse sju Facebook-tipsene?

Skriv meldinger mer effektivt og søk smartere. Det er to av våre sju Facebook-tips du bør kunne.

SMARTE TIPS: Her får du syv smarte tips til Facebook.
SMARTE TIPS: Her får du syv smarte tips til Facebook. Foto: iStockphoto.
Sist oppdatert

Er du som folk flest, sjekker du Facebook hver dag. Trolig gjør du dette via mobilen – og du gjør det trolig flere ganger om dagen. Vi bruker Facebook for å sjekke hva våre venner gjør, få nyheter og invitere til fest. Facebook er for mange blitt den nye «telefonkatalogen». Selv om det til stadig dukker opp nye sosiale medier, som Instagram og Snapchat, er det fortsatt Facebook som er størst.

I tillegg dukker det opp apper som kan by på ekstrafunksjoner. Instagram har nylig lansert en appen «Layout» for å lage bildekollaser og Twitter lansert Periscope for en tid tilbake. Periscope er en app som lar deg direktesende video fra mobilen til nettet.

Ofte bruker vi denne typen apper «rett ut av boksen». Ofte kan det lønne seg å sette seg inn i hva som skjuler seg bak innstillingsmenyen. Blant annet har vi skrevet om sju tips du trenger til Snapchat og nå får du sju tips du bør kunne på Facebook.

Sjekk spesielt ut tips nummer sju – Graph Search. Her kan du søke på alt fra single damer/menn i et geografisk område til personer fra din hjembygd som også har publisert bilder fra et bestemt sted.

Er du aktiv på Facebook bør du også se opp for disse fellene.

Smartere meldinger

Her er to måter du kan bruke meldingstjenesten til Facebook på en smartere måte.

Er du en storbruker av meldingstjenesten til Facebook, har du kanskje rukket å irritere deg over måten dette er løst på i nettleseren når du skal snakke med flere personer på din Facebook-side. Det blir gjerne mange små vinduer som overlapper hverandre og det er vanskelig å holde oversikten.

Trykk heller på «Meldinger»-menyen til venstre og du får opp en mye ryddigere tjeneste. Her får du en kronologisk oversikt over de siste meldingene dine og du kan lett gå inn i en «tråd» og fortsette en samtale. Du kan også søke etter meldinger.

En enda enklere måte er å bruke https://m.facebook.com/messages/. Dette er mobilversjonen av Facebook. Brukt på en PC på en vanlig nettleser, gir deg tilgang til en enkel måte å sende meldinger på. Du kan raskt lage nye meldinger og du kan raskt lage nye grupper du vil sende meldinger til. Søkefunksjonen gjør også at du lett kan finn fram til en melding sendt for lenge siden.

Denne siden er også reklamefri og det gir mindre forstyrrelser om du skal ha nettsiden åpen over lengre tid.

TIPS!

Når du skal søke etter en tidligere melding – sørg for at du har trykket på «Search by text», som litt ulogisk er plassert under eventuelle søkefunn – alternativt under teksten som sier «No Messages». Vil du søke etter personer, så må du bytte tilbake til «Search by Name».

Hvem har tilgang til kontoen din?

Hvor mange apper og tjenester har egentlig tilgang til kontoen din?

MELDINGER: Det finnes mer enn en måte å bruker Facebook Messages på.
MELDINGER: Det finnes mer enn en måte å bruker Facebook Messages på.

Bruker du Facebook for å logge inn på andre tjenester og apper? Svaret er trolig ja, men du vet nok ikke hvor mange tjenester du faktisk har brukt Facebook som påloggingstjeneste.

Dette kan være en potensiell risiko for personvernet ditt, siden du ved å bruke Facebook som påloggingstjeneste gir tredjepartsapper tilgang til informasjon om deg selv. Typisk informasjon denne typen apper ber om tillatelse til å kunne se er vennelisten, bildene og faktisk innlegg på tidslinjen din.

For å finne ut hvor mange og hvem som har «rettigheter» til å kikke på Facebook-kontoen din gå til (på en PC/Mac) Innstillinger (liten pil øverst til høyre på menylinjen til Facebook) -> Apper. Her står det hvor mange steder du er logget inn med Facebook (73 i vårt tilfelle) og under er alle appene listet. Her bør du med jevne mellomrom gå gjennom og fjerne alle du ikke bruker. For å fjerne rettighetene en app har på din Facebook-konto – hold musepekeren over appen og trykk på krysset (fjern) og så får du en dialogboks der du må trykke «Fjern» en gang til. Dette må du gjøre for hver app du ønsker å fjerne.

Meldingen som forsvant

Sjekk denne innboksen om du savner en melding.

Savner du av og til svar på en melding eller det er en melding du mener skal være sendt til deg, men som ikke har dukket opp i innboksen din?

HVOR MANGE? Har du ukritisk gitt tredjepartsapper lov til å bruke din Facebook-konto? Sjekk hvilke apper som har tillatelse og slett alle du ikke bruker.
HVOR MANGE? Har du ukritisk gitt tredjepartsapper lov til å bruke din Facebook-konto? Sjekk hvilke apper som har tillatelse og slett alle du ikke bruker.

Da bør du sjekke folderen som heter «Annet». Gå til Meldinger (venstremenyen) og klikk «Annet» som står ved siden av «Innboks». «Annet»-boksen er en samlingsplass der Facebook plasserer meldinger som den antar kan være spam. Vi har likevel opplevd at relevante «massemeldinger» har havnet der, så sjekk «Annet»-innboksen av og til.

Hvor er du logget inn?

Hvor mange enheter har du egentlig logget inn på med din Facebook-konto? Slik kan du rydde opp.

Har du skiftet mobil, PC, nettbrett ofte – og/eller logger du inn på Facebook fra PC-en eller mobilen til venner og kjente? Da bør du sjekk hvor du fortsatt faktisk er innlogget. I verste fall kan venner eller noen du ikke kjenner ha tilgang til Facebook-kontoen din.

Gå til Innstillinger -> Sikkerhet -> Hvor er du logget inn?

ANNET: I boksen "annet" finner du meldinger som Facebook kanskje tror er spam.
ANNET: I boksen "annet" finner du meldinger som Facebook kanskje tror er spam.

Her får du opp en liste over alle enheter og nettlesere du er innlogget på. Gå gjennom alle enhetene og nettleseren som er logget og avslutt aktiviteten på de du er usikker på. Alternativ kan du avslutte alle. Da må du logge på og eventuelt godkjenne nye enheter etter hvert som du logger på de enhetene og nettleserne som du faktisk bruker i dag. For ekstra sikkerhet, bør du også gjøre det som er anbefalt i neste Facebook-tips.

To-faktor pålogging

Dette gjør Facebook-kontoen din sikrere.

Det vi legger ut på Facebook er ikke så veldig hemmelig, men likevel ønsker du ikke at hvem som helst skal kunne få tilgang til bildene dine eller potensielt låse deg ute fra Facebook. For ekstra sikkerhet bør du derfor etablere en totrinnssikkerhet – også kalt tofaktor autentisering. På Facebook kan du bruker mobilen eller selve Facebook-appen til dette formålet. Du kan til og med få koder som du kan notere ned for senere bruk. Vi anbefaler at du primært bruker de to første alternativene.

Slik gjør du Facebook sikrere:

Gå til Innstillinger -> Sikkerhet -> Godkjenning av innlogging. Kryss av for at det skal brukes en sikkerhetskode for å få tilgang til brukerkontoen din fra ukjent enhet. Her må du også legge til mobilnummeret ditt om det ikke alt er registrert. Når du har «Lagret endringene» vil du alltid måtte logge inn med en kode når du logger på en «ny» enhet.

INNLOGGING: Hvor er du egentlig innlogget med din Facebook-konto. Her får du oversikten - og mulighet til å logge av.
INNLOGGING: Hvor er du egentlig innlogget med din Facebook-konto. Her får du oversikten - og mulighet til å logge av.

I tillegg bør du aktivere innloggingsvarsler. Det gjøres på Innstillinger -> Sikkerhet -> Innloggingsvarsler. Her vil du bli varslet om noen forsøker å få tilgang til brukerkontoen din. Får du denne typen meldinger, bør du umiddelbart skifte passord og gå til tips nummer 4 og «Avslutte all aktivitet». Da er du relativt trygg på at ingen får tilgang til din Facebook-konto.

Piratspråk

Kun for gøy.

Kjeder du deg en dag, kan du jo prøve å bruke Facebook på et annet språk. I språkinnstillingene finner du blant annet piratspråk (Engelsk), som er ganske underholdende (i en liten stund hvert fall). Her er for eksempel «Hjelp» oversatt til «Mayday» og Innstillinger blir til «Adjust ye riggin’s».

Bytte av språk er også en klassisk «practical joke» som kan fungerer på venner og kollegaer som går fra en ulåst PC med Facebook-siden åpen.

Supersøk med Facebook

Graph Search er Facebooks nye supersøk. Slik tar du det i bruk.

Graph Search heter Facebooks nye søkefunksjon, som ennå ikke er kommet til Norge. Du kan likevel få tilgang til søkefunksjonen som gjør at du kan gjøre søk som dette: «Single damer i Oslo over 20 år» eller «Personer fra Bergen som har postet bilder fra London».

SIKKERHET: Aktiver totrinns-påloggingen i Facebook og du er relativt sikker på at ingen får tilgang til din konto.
SIKKERHET: Aktiver totrinns-påloggingen i Facebook og du er relativt sikker på at ingen får tilgang til din konto.

For å få Graph Search må du ganske enkelte endre språk til Engelsk (US). Det kan ta opp til fem dager før Graph Search blir tilgjengelig for deg, men ifølge hjelpesidene til Facebook vil mange oppleve at det er tilgjengelig umiddelbart.

Merk at du må gjøre søkene dine på Engelsk.  

Vår erfaring er også at søkeresultatene ikke er helt «tilfeldige», men er påvirket av din venners venner og geografiske preferanser (bosted etc.). Vi erfarte også at søket ikke alltid ga resultater.

Merk at alt du har publisert på Facebook som «Public» vil være tilgjengelig for alle på Graph Search.

GØY: På Facebook kan du endre til piratspråk eller opp-ned-engelsk.
GØY: På Facebook kan du endre til piratspråk eller opp-ned-engelsk.
GRAPH SEARCH: Facebook Graph Search er en søkefunksjon som ennå ikke er på plass i Norge, men du kan få søkefunksjonen med dette trikset.
GRAPH SEARCH: Facebook Graph Search er en søkefunksjon som ennå ikke er på plass i Norge, men du kan få søkefunksjonen med dette trikset.
GRAPH SEARCH: Vil du ha Facebooks søkefunksjon må du endre språkinnstillingene på Facebook-kontoen din.
GRAPH SEARCH: Vil du ha Facebooks søkefunksjon må du endre språkinnstillingene på Facebook-kontoen din.

Denne saken ble første gang publisert 25/05 2015, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også