På Facebook kan du bli utsatt for svindel og lureri hver eneste dag. Dette kan skje via venner som deler ukritisk, eller via uhederlige Facebook-sider (eller vanlige nettsider).

Mange av svindlene er mer plagsomme enn farlig, men noen kan i verste fall koste deg penger. Svindelforsøkene kan også komme via e-post. 

E-postsvindel er heldigvis lett å avsløre om du vet hva du skal se etter.

Plagsomme, ikke farlige

Det er en myte at alle svindelforsøk på Facebook er farlige. Mange er heldigvis bare plagsomme i den forstand at de spammer på dine vegne eller sender deg spam både på Facebook og via e-post.

For alt er ikke virus eller skadelig programvare. Og, i mange tilfeller må nysgjerrigheten din overgå det du eventuelt har av sunn fornuft. I to av tilfellene vi går gjennom i denne artikkelen, må du faktisk trykke deg gjennom ganske mange trinn og laste ned en fil før du bli infisert.

Du er din egen største risiko

Det er du som sitter bak tastene som er den største sikkerhetsrisikoen. Svindlerne spiller på grådighet, nysgjerrighet, sex og frykt – og da skjer det at vi gjør mye dumt.

Mange av svindlene er gjengangere.

Vi har derfor forsøkt å kategorisere svindeltypene, slik at du lettere skal kunne kjenne dem igjen. Med nok kunnskap, en dose skepsis og et godt antivirusprogram er det fullt mulig å ikke bli lurt.

Les hele saken

Hallvard Lunde, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!