Hvordan er det å gå fra iPhone til Windows Phone?
Vi har gitt det «andre alternativet» en sjanse.

- Pokker, månedskortet mitt ligger på den andre telefonen.
Jeg hadde nettopp satt SIM-kortet i den nye Nokia Lumia 930, etter sigende den nye flaggskipmodellen i Nokias og Microsofts verden av smarttelefoner.
Microsoft har satset hardt, veldig hardt, på mobilmarkedet de siste årene. De nærmest voldtok sitt eget operativsystem Windows 8 for å gjøre det mer likt den opplevelsen de ville ha på mobiltelefonene sine - for at det å bruke en Windows-dings skulle være likt uavhengig av skjermstørrelse.
Det å kaste noe mange hundre millioner mennesker kjenner på dør, når en selv i åresvis har levd godt på at folk ikke liker å prøve noe nytt, er mildt sagt et dristig grep. Det sier noe om hvor viktig smarttelefonsatsingen er.
Undertegnede har tidligere gjort et eksperiment med å bytte økosystem fra iOS til Android - med middels hell - og nå var tiden kommet for å gjøre det samme med Windows Phone.
De første utfordringene
Det å bytte mobiltelefon er per definisjon ikke spesielt moro. Det er mye grunnleggende ting som må gjøres, og de første par dagene med Windows Phone var ikke spesielt morsomme. Den er ikke optimal ut fra pakka.
Og det selv om jeg har Microsoft Exchange, der det å overføre kontakter, epost og kalender bokstavelig talt er å skrive inn brukernavn og passord.
Problemene kommer i neste steg. Månedskortet ligger lagret på den andre telefonen. Tastaturet manglet komma-knapp (men jeg fant det til slutt gravd under "hold-inne-punktumknappen"). Alle podcastene er borte. Hva var passordet på Instagram egentlig? Hva slags alternativ skal man finne til Snapchat? Spotify og Facebook må lastes ned.
Og listen fortsetter og fortsetter.

Men vi skal ikke bruke så mye tid på de første dagene - de er slitsomme med alle typer nye telefoner. La oss gå over til hverdagen.
Det gode først
Det aller beste med en Windows Phone, er det grunnleggende brukergrensesnittet - Metro, som Microsoft ikke lenger vil kalle det. Fliser. Tiles. Kall det hva du vil.
Det er oversiktlig, responsivt, svært tilpasningsvennlig, dynamisk og ganske pent. Det fungerer veldig godt til touch, og det er etter min mening bedre enn hva både Android og Apple kan vise til.
Til datamaskiner er det håpløst, men til touch på en liten skjerm er det overlegent.
Microsoft er også verdensledende på e-post, og Exchange/epost/kalender-integreringen er rett og slett smertefri. Det fungerer veldig bra. Og en får til og med tilgang til Share Point og Office - for de som skulle ha behov for det.

Jeg er også veldig imponert over er hvordan telefonen klarer å samle kontakter fra Facebook, Google og Exchange i én smertefri kontaktliste uten duplikater. Dette gjør de bedre enn sine konkurrenter.
Om vi ser på Lumia-telefonen konkret er det også et ganske bra 20 megapiksels kamera.
Nokias egen kartapp «Here» er heller ikke så hakkanes dårlig - men ikke like god som Google Maps.
Så kommer problemene
Dessverre er vi nå forbi den virkelig positive delen av opplevelsen.
For er det ett hovedinntrykk vi sitter igjen med fra Windows Phone, så er det at det fremstår uferdig.
Lumia 930 skal være den første telefonen som er har et meldingssenter, slik Android var først med, og iPhone etter hvert integrerte elegant. Her har Microsoft forstått at det er noe de må ha, de har forsøkt å kopiere konseptet - men de har åpenbart ikke satt seg inn i hvorfor dette er en nyttig funksjon.
Her skiller de seg fundamentalt fra Apple. Det er viktigere å ha noe, enn at det skal fungere optimalt.

De har kopiert konseptet, men ikke funksjonaliteten. Får du for eksempel varsler på Twitter, kommer det opp at en bruker har skrevet noe - og du får en snarvei til Twitter-appen. Men du kommer ikke til verken innlegget eller brukeren, men du kommer bare til appen. Hele poenget med push-varsel på Twitter, er at du enkelt skal kunne se hva som postes.
Elendig apputvalg
Enda verre blir det når vi kommer til appbutikkens elendige utvalg. Svært mye du tar som en selvfølge på Android og iOS, er rett og slett ikke tilgjengelig på Windows Phone. Google-tjenester har ingen offisielle apper - heller ikke Google Maps. Taxi-bestillings app? Glemt det.
Og har du blitt hektet på et spill, kan vi nærmest garantere at det ikke er tilgjengelig på Windows-telefonen. Og da snakker vi også om ting som Candy Crush.
Nettbutikken er stort sett full av ørten forskjellige uoffisielle - og til dels suspekte - alternativer.
Snapchat er for eksempel ikke tilgjengelig som offisiell app. Nokia anbefalte derimot at vi brukte den uoffisielle appen 6Snap, som er crap! Den har slitsom reklame, utrolig tregt brukergrensesnitt. Og verst av alt: Den har ikke engang push-støtte. Det nærmeste du kommer, er en oppdatering hver halvtime - og sitter du ikke ved siden av telefonen når oppdateringen skjer, får du ikke med deg at du har fått noen melding.
- Så du meldingen jeg sendte i går?
- Ehm, nei.
Dårlige offisielle apper
Og de appene som faktisk er laget offisielle, som Facebook og Spotify er åpenbart vestrehåndsarbeid. Det er tregt og dårlig, og da får man en kjip brukeropplevelse.
Det som har gjort iPhone og Android så nyttig, er at du har masse nyttige apper. Windows Phone er ikke populært nok enda, og derfor gidder få å lage apper - noe som igjen gjør telefonen mindre nyttig enn konkurrentene.
Og skal vi være brutalt ærlige, er vi heller ikke veldig begeistret for Internet Explorer som nettleser. Den ligger flere hakk bak Safari, og har en rekke ulogiske og mindre effektive måter å fungere på.

Heller ikke Nokias egne apper ser ut til å være særlig velfungerende. De har blant annet en kollektivtransport-tjeneste som skal hjelpe deg frem. Vi spurte den om å få oss fra et sted like ved en T-banestasjon på vestkanten av Oslo og inn til Jernbanetorget. Vi snakker om en tur som skal ta cirka 20 minutter.
Nokia foreslår å gå lenger enn til T-banen for å ta flybussen til Gardermoen, vente på flytoget til Oslo S, for så å gå til Jernbanetorget - en tur på like under to timer.
Uferdig.
Håpløs skjerm
Jobben denne gangen var egentlig å se på hvordan det var å gå til Windows Phone, ikke Lumia 930 som sådan. Men det er vanskelig å hoppe bukk over skjermen på Lumia 930.
Den er stor, lys, klar og høyoppløst. Men den har ett veldig stort problem: Den «ghoster», som vi så fint kaller det.
I praksis betyr det at når du scroller nedover på en nettside, så klarer ikke skjermen å oppdatere seg raskt nok fra svart til hvitt, slik at bokstavene henger litt igjen. Dette er veldig slitsomt for øynene, og gjør at man egentlig ikke har lyst til å lese lange artikler på skjermen.
En annen generell «note» er at vi aldri vet hvordan tilbakeknappen på telefonen fungerer. Den kan gå et skritt tilbake i appen du bruker, eller den kan bare lukke appen. Du må lære hver enkelt app å kjenne før den kan brukes effektivt, og det er bare tåpelig.
Vi finner det også rart at den er plassert på venstre siden av skjermen, langt mindre tilgjengelig enn den direkte søkeknappen som bare åpner søketjenesten Bing.
Og da har vi ikke engang nevnt at telefonen ser ut til å ha veldig dårlig mottak av signaler. Vi setter spørsmålstegn ved antennene.
Fungerer - men hva så?
Vår erfaring er at Windows Phone har noe for seg. Det er noe av det grunnleggende som er bra, kanskje bedre enn konkurrentene. Exchange og Office-integrasjonen er bedre, det grunnleggende brukergrensesnittet er bedre.
Men man har ikke tatt steget videre. En har laget et bra brød, men en har glemt å skaffe pålegg.
Meldingssenteret vil helt sikkert kunne fikses i en ny oppdatering, den dårlige skjermen er et telefonspesifikk problem og så videre. Men akkurat nå er det ikke godt nok.

Det er ikke noe som gjør det umulig å bruke en Windows Phone til daglig. Jeg tror mange kan være relativt fornøyd med en slik telefon i dag. Men jeg skjønner bare ikke hvorfor noen som bruker en iPhone eller Android skulle ta seg bryet med å bytte. Det føles som å bruke et uferdig produkt - jeg føler meg som en betatester.
Og siden majoriteten av brukerne åpenbart ikke har sett seg poenget med dette, er også apputvalget elendig. Få tar seg bryet med å lage apper for en ubetydelig del av brukerne. Det var for eksempel et sjokk å plutselig måtte bestille en taxi ved å ringe igjen.
Det er en høna og egget-problemstilling.
Av og til er det verdt å være tidlig ute, men i øyeblikket er det vanskelig å se at fordelene er så store at de overveier ulempene.