Test av: Sony Xperia XA

Skjønnheten uten udyret

Sony Xperia XA ser ut som en toppmobil, men koster halvparten av dagens kostbare supermobiler. Ulempen er ytelsene.

LILLEBROR: Sony Xperia XA er lillebror i Sonys 2016-serie med X-mobiler. Xperia XA er en rimelig mobil med et godt kamera og et flott design. Ytelsene står dessverre ikke helt i stil.
LILLEBROR: Sony Xperia XA er lillebror i Sonys 2016-serie med X-mobiler. Xperia XA er en rimelig mobil med et godt kamera og et flott design. Ytelsene står dessverre ikke helt i stil. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

Spesifikasjoner: Sony Xperia XA

  • Operativsystem: Android 6.0
  • Skjerm: 5 tommer
  • Oppløsning: 1280 x 720 punkter
  • Prosessor: 2 GHz, Octa Core
  • Minne: 2 GB RAM
  • Lagringsplass: 16 GB
  • Minnekort: Ja
  • Kamera: 13 MP
  • Frontkamera: 8 MP
  • Vekt: 137,4 gram

Sony Xperia sin X-serie består av tre nivå. Xperia X er den normale "toppmobilen", Xperia X Performance er en litt råere utgave, som også er vanntett, mens Xperia XA er budsjettmodellen denne porteføljen.

Visuelt er det lite som tyder på at Xperia XA er en greit priset mellomklassemobil. Vår modell i "gull" ser råflott ut og med en skjerm som går helt ut i kanten av mobilen, så tror vi det er få som "avslører" at dette er en "billig" mobil.

Gullfargen er stilig under gitte lysforhold. Da glimrer den som reneste gull, mens andre ganger synes vi den nesten ser grønn ut. Rammen er av aluminium, mens baksiden og skjermen er laget av plast.

Godt kamera

Xperia XA ser flott ut og den har noen gode egenskaper. Kameraet på 23 megapiksel tar fine bilder. Mobilen har også en egen dedikert kameraknapp, noe vi liker godt. Kameraet kan starte fra låst skjerm og er kjapt klar for action om du bruker den eksterne kameraknappen.

Litt slapp

Ytelsene til Xperia XA er vi litt mer skeptiske til. I våre ytelsestester skårer den som en grei mellomklassemobil – altså sånn midt på treet. Batterilevetiden skuffet oss litt og vi klokket den inn så vidt under 6 timer i vår test.

Det som kanskje skuffer oss mest er skjermen. Den har en oppløsning på 1280 x 720 piksler, mens en konkurrent som Huawei P9 Lite til samme pris byr på full HD (1920 x 1080). Til vanlig bruk er skjermen likevel god nok. Den er ganske lyssterk og den har pene farger og gode kontraster. Det er også et pluss at den er på fem tommer og så og så rammeløs. Det bidrar sterkt til det lekre inntrykket vi får av Xperia XA.

KUL: Sony Xperia XA er en kul mobil. Den har bra kamera, men litt slapp ytelse. Litt mer kraft og litt bedre batterilevetid hadde gjort Xperia XA til en super mellomklassemobil. Nå får du en fin mobil som tar bra bilder.
KUL: Sony Xperia XA er en kul mobil. Den har bra kamera, men litt slapp ytelse. Litt mer kraft og litt bedre batterilevetid hadde gjort Xperia XA til en super mellomklassemobil. Nå får du en fin mobil som tar bra bilder. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning