Streiker i minusgrader:

Tåler mobilen din en skitur?

Iphone tåler ikke minusgrader. Andre mobiler takler vinteren enda dårligere.

Publisert Oppdatert

Nye mobiltelefoner sliter med kulda, hevder den svenske forbrukerjuristen Marek Andersson.

- Hvis du bor i et land med mye kaldt vær, bør forbrukerne bli opplyst om det dersom mobiltelefonene fungerer dårlig i kulda, sier Andersson, ifølge thelocal.se (ekstern lenke).

Marek Anderssopn er jurist i det svenske Konsumentverket , som tilsvarer Forbrukerrådet i Norge.

Følsom iPhone

Aller mest går kulda utover mobiler med touch-teknologi, som Apples Iphone.

Iphone bør brukes i temperaturer mellom 0 og 35 grader celsius, ifølge brukerhåndboka.

Nokias telefoner er ekstra følsomme og trives best mellom 15 og 55 grader, mens Sony Ericsson, Siemens og LG alle opplyser at telefonene skal virke godt i temperaturer mellom - 10 og + 55 C.

Les også: Storslipp av e-bøker

Svekker skjermen

Nokia, som har de mest følsomme telefonene, kommenterer saken slik overfor den svenske avisen Dagens Nyheter:

"Vi advarer om dette, fordi ved ekstrem kulde lider yteevnen. For eksempel kan displayet bli svært tregt. Men telefonene skal fungere bra når de kommer i vanlige temperaturer igjen".

Batteriet svikter

Men alle nyere mobiltelefoner sliter med kulde, hevder juristen. Mengden nye funksjoner gjør mobilen ekstra følsom for kulde, fordi de krever mye strøm.

Kulde er ikke registrert som et særskilt problem for mobiltelefoner, hevder informasjonsdirektør Eirik Andersen i Elektronikkbransjen.

- Batteriene på nye mobiltelefoner er meget gode. Men det er helt klart at kravet til batteriene øker med alle de nye funksjonene, og kulde drar mye strøm fra alle typer batterier sier Andersen til Klikk.no

Les også: Test av mini-PC-er

Ikke for kaldt, men heller ikke for varmt, lyder rådet fra Andersen.

- Vi råder folk til å ha mobilen et sted inntil kroppen, men ikke rett på huden, heller. Grunnen til det er at mobiler også tåler fuktighet dårlig. Det er også et godt råd å ha med seg et ekstra batteri.

Ekstrabatterier oppbevares på et tørt og ikke for kaldt sted. For iPhone-brukere kan ekstrabatteri-rådet være litt mer vrient, siden det er svært vanskelig å skifte batteri på disse telefonene.

Les også:

Slik gjør du PC-en raskere

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning