Endelig på norsk:

Storslipp av e-bøker

Et drøss av titler fra kjente norske forfattere slippes i dag som elektronisk bok.

Sist oppdatert

Yngvar Ambjørnsen, Lars Saaby-Christensen, Karin Fossum og Roy Jacobsen er blant forfatterne som nå er tilgjengelige i elektronisk bokform.

Det er over 100 titler som slippes i dag, de fleste med pris på 79-99 kroner.

Prisene på e-bøker vil i snitt ligge 15-30 prosent lavere enn de trykte utgavene, opplyser Thomas Schreiner i Elittera AS, som står bak digitalbok.no.

Kjemper venter

Lanseringen er et samarbeid mellom digitalbok.no og en rekke norske forlag, som Cappelen Damm, Bazar Forlag, Forlaget Press og Det Norske Samlaget.

Derimot glimrer Aschehoug og Gyldendal med sitt fravær.

- Vi har ment at det er litt for tidlig, for vi er på jakt etter en bred bransjeløsning for e-bøker. Men vi er ikke langt unna at det kommer e-bøker fra oss også, og vi vil ganske sikkert levere dem til Elittera i tidens fylde, sier informasjonssjef Bjarne Buset i Gyldendal.

Vannmerket

I likhet med andre deler av mediebransjen er bokforlagene opptatt av å hindre piratkopiering, selv om debatten i forlagene ikke har vært like høylytt som i musikk- og filmbransje.

De nye ebøkene kommer som PDF-filer som er vannmerket.

- De er merket med ditt navn og telefonnummer nederst på hver eneste side. På den måten regner vi med å begrense spredningen, siden få vil ønske å få sitt navn og nummer spredt på fildelingsnettverk, sier Thomas Schreiner.

Bøkene kan lastes ned til alt utstyr som kan lese PDF.

Det betyr at din PC eller mobiltelefon kan erstatte pocketbøkene du drar med deg, med mindre du vi linvestere i en egen leseplate. Disse koster fra 3000 - 6000 kroner.

Tok ikke av

E-bøker er egentlig gammelt nytt. De ble først lansert for snart ti år siden, men har overhodet ikke tatt av.

De siste årene har det kommet mange nye lesere, eller leseplater, som ifølge Schreiner forbedrer leseopplevelsen kraftig.

- De bruker faktisk fysisk blekk, som gjør at en ny side "trykkes" hver gang du blar om. Dermed lastes ikke hele boka på en gang, og det gjør at irritasjonsmomenter som ventetid på opplasting og dårlig batterlilevetid er eliminert, sier Schreiner.

Leseplatene har heller ikke ulempene med lys og belysning som LCD-skjermer og baklys. Du trenger vanlig leselys om du skal bruke disse leseplatene i mørket.

7000 bøker

Likevel har firmaet hans bare solgt 600 leseplater totalt i Norge. Schreiner forklarer den lave etterpørselen med mangelen på bøker på norsk.

Det siste blir det altså en forandring på nå. Spørsmålet er om elektroniske bøker egentlig dekker et savn eller fyller et behov.

Kronargumentet til forkjemperne for elektroniske bøker har siden starten vært at du kan ta med deg mange tusen bøker i en liten maskin. Tekst tar liten plass. Et SD-kort på et par gigabyte kan romme flere tusen bøker.

Men hvor ofte har du behov for så mange bøker på en gang?

Denne saken ble første gang publisert 22/01 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også