Nå tar det av

Slik blir supermobilene

Synes du årets mobiler er imponerende? Gled deg til neste år.

FREMTIDSRETTET: Disse mobilene setter tonen for hva vi sannsynligvis får se av nye modeller neste år. HTC satser på bedre lyd, mens Samsung går får store, skarpe skjermer og støtte for 4G.
FREMTIDSRETTET: Disse mobilene setter tonen for hva vi sannsynligvis får se av nye modeller neste år. HTC satser på bedre lyd, mens Samsung går får store, skarpe skjermer og støtte for 4G. Foto: Produsentene
Publisert Oppdatert
GODLYD: HTC samarbeider med Beats for å øke lydkvaliteten.
GODLYD: HTC samarbeider med Beats for å øke lydkvaliteten. Foto: FOTO: HTC
HD: Galaxy Note kommer allerede i år, og har HD-skjerm.
HD: Galaxy Note kommer allerede i år, og har HD-skjerm. Foto: FOTO: Samsung
ÅRETS TOPPMODELLER: De mobilene som imponerte oss mest i år kommer trilig til å blekne mot nyhetene som kommer i 2012.
ÅRETS TOPPMODELLER: De mobilene som imponerte oss mest i år kommer trilig til å blekne mot nyhetene som kommer i 2012. Foto: Produsentene
4G-MOBIL: Samsung Galaxy S II LTE har innebygget støtte for 4G-nett. Det kommer flere telefoner til å få over nyttår.
4G-MOBIL: Samsung Galaxy S II LTE har innebygget støtte for 4G-nett. Det kommer flere telefoner til å få over nyttår. Foto: Samsung
SYSTEMBRIKKE: Systembrikker som Nvidia Tegra 2 inneholder flere prosessorer og grafikkprosessorer. Neste år kommer det systembrikker med fire prosessorer.
SYSTEMBRIKKE: Systembrikker som Nvidia Tegra 2 inneholder flere prosessorer og grafikkprosessorer. Neste år kommer det systembrikker med fire prosessorer. Foto: Nvidia

Mobilutviklingen går unna i et rivende tempo om dagen, og det er allerede et lass råsterke mobiltelefoner på markedet.

Og produsentene har ikke tenkt å slå på bremsene med det første.

Enten du opplever at mobilen din er blitt grisetreg eller rett og slett bare liker å ha en av de beste toppmodellene har du mye å se frem til neste år.

Da får du spesifikasjoner som får selv Samsung Galaxy S II og HTC Sensation til å blekne.

Mer kraft

Det er ikke bare mobilprodusentene som styrer showet - det bygger også opp til krig mellom de forskjellige underleverandørene som lager komponenter til mobiltelefonen din, og da tenker vi spesielt på de som lager systembrikker (også kjent som SoC - System on a Chip).

Det er altså disse brikkene som bestemmer hvor mye kraft telefonen din har, da de rommer både prosessoren og grafikkbrikken.

To sentrale spillere her er Nvidia og Qualcomm, som allerede har vist frem neste generasjon av disse brikkene, og du kan være sikker på at flere mobilprodusenter allerede har lagt inn bestillinger til neste års toppmodeller.

De to systembrikkene som allerede er ute av skapet er Nvidias Kal-El og Qualcomms fjerde Snapdragon-generasjon.

Qualcomms variant får fire prosessorkjerner, mens Kal-El skal ha fire vanlige kjerner og en "ekstrakjerne".

I denne sammenhengen betyr det at telefonen for alle praktiske formål har fire prosessorer. En vanlig mobiltelefon har én prosessorkjerne i dag.

Nvidia mener utviklingen her vil gå rett i taket, og at du i 2014 kan ha så mye som 100 prosessorkjerner i mobilen din.

Foruten fordelene med flere kjerner får du også en markant økning i klokkefrekvens.

Med hastigheter på opp mot 2,5 GHz per kjerne blir ikke prosessoren en flaskehals i 2012-toppmodellene (ikke at den er det i dag heller, for den saks skyld..).

Grafikkmaskinvaren vil selvsagt også bli oppgradert til nyeste generasjon, og du kan forvente at arbeidsminnet jevnt over blir romsligere enn i dag.

Man kan alltids spørre seg om hva vitsen er. Om du ikke bruker telefonen din til stort annet enn å ringe og skrive meldinger har du uansett ikke behov for mer enn en enkel mobil.

De nye supermobilene vil imidlertid gjøre det mulig å utføre nye oppgaver med telefonen. Det kan for eksempel tenkes at du kan koble til tastatur og skjerm, og bruke mobilen som en PC.

Akkurat dette har allerede Motorola gjort mulig på sin toppmodell, hvor telefonen fungerer som innmaten i en liten bærbar PC.

Super-internett

Internett på mobilen går stadig raskere, og her i Norge har NetCom allerede åpnet opp LTE(4G)-nettet sitt i store deler av landet.

Innen utgangen av 2012 skal 89 prosent av befolkningen ha tilgang til dette nettet.

Vi har selv testet ut dette nettet, og oppnådde hastigheter som fikk den vanlige fastlinjen vår til å skamme seg.

Foreløpig finner du ikke mobiltelefoner med LTE-støtte på markedet, men dette er på vei.

En av de første blir Galaxy S II LTE, som kommer i salg etter nyttår sammen med en hel del annet snacks.

Qualcomm har allerede avslørt at LTE vil være standard i neste generasjon med systembrikker, og de andre produsentene skyter seg selv i foten om de ikke tar den samme løypa.

På norsk betyr dette at du kan forvente å velge å vrake i LTE-telefoner i en ikke altfor fjern fremtid.

Kvassere skjermer

En mobilskjerm i dag er ikke det samme som en mobilskjerm i fjor.

Dette er et av punktene mobilprodusentene legger mest vekt på, og særlig Samsung har kjørt på med oppgraderte varianter av skjermene sine, som blir stadig større og mer høyoppløste.

Til nå er det iPhone 4 (960 x 640 piksler) og HTCs toppmodeller Sensation og Evo 3D (960 x 540) som har hatt de høyeste oppløsningene, men Samsung tar et steg videre med skjermen i den kommende monstertelefonen Galaxy Note, som ikke bare har en skjermoppløsning på 1280 x 800 piksler - den er også 5,3 tommer stor.

Det går ellers rykter om LG Optimus LTE og HTC Vigor, som begge skal greie å kjøre ut 1280 x 720 piksler (720p) på skjermen.

Hvor stort utslag dette har på bildekvaliteten på så små skjermer er en annen sak, men du kan ihvertfall spille av 720p-filmene dine i full kvalitet og 16:9-format.

Bedre lyd

Mobiltelefoner flest har absolutt akseptabel lyd når du spiller av musikk, og vi er nok ikke de eneste som har kastet den dedikerte MP3-spilleren vår forlengst.

At HTC nettopp nylig kjøpte seg opp i hodesettprodusenten Beats gir oss store forhåpninger til lydkvaliteten neste år.

Vi har selv opplevd hva den aktive forsterkeren i enkelte av Beats-hodesettene kan gjøre med en lydfil, så om dette kommer på plass i mobiltelefoner har vi en lys musikk-fremtid i møte.

HTC jobber for øvrig kjapt, og har allerede annonsert den første Beats-telefonen: Sensation XE.

Lengre, bredere, flatere

Med de høye kravene vi etterhvert har fått til skjermstørrelse og komponenter vil nok ikke morgendagens toppmodeller bli veldig mye mer lommevennlige enn de er i dag.

Da må du heller satse på medium-spesifiserte telefoner med mindre skjerm.

Siden en skjerm på 4,5 tommer alltid vil være en skjerm på 4,5 tommer er det lite å gjøre med høyden og bredden, men tykkelsen har krympet jevnt etter at tastaturene ble byttet ut med berøringsskjermer, så det blir nok her produsentene snevrer inn på målene.

På den annen side er en av markedets kraftigste telefoner, Samsung Galaxy S II, knappe 8,49 mm tykk, så det spørs hvor mye lenger fysikkens lover kan utfordres på dette punktet.

Når kommer godsakene?

Samsung er den eneste av produsentene som har gitt konkret informasjon om når vi kan forvente de neste toppmodellene.

Galaxy Note kommer for eksempel på markedet allerede i november, mens Galaxy S II LTE dukker opp på nyåret.

Vi mistenker også at LG kan ha en godbit eller to i ermet, og prøver å kuppe showet på samme måte som de gjorde da de viste frem verdens første dobbeltkjernetelefon, Optimus 2X, allerede i 2010.

Ellers tipper vi at tidspunktene rundt CES 2012 (10.januar - 13.januar) og Mobile World Congress 2012 (27. februar - 1. mars) er verdt å merke seg dersom du går og venter på en firekjernerstelefon med LTE og 720p-skjerm.

Flere mobilnyheter leser du hos Mobili.no

LES OGSÅ:

Kan 4G erstatte ADSL?

Ras av nye mobiler og nettbrett

Slik velger du riktig smarttelefon

Hvilken mobil er raskest?

Her er de hemmelige mobilene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning