2 nye Windows 10-mobiler: Lumia 950 og Lumia 950 XL

Din nye PC er en mobil

Din nye mobil kan brukes som en PC. Kan Windows 10 og de nye Lumia-mobilene være redningen for Microsoft?

Publisert Oppdatert

Lanseringen av mobilene Lumia 950 og Lumia 950 XL er kanskje den viktigste mobillanseringen Microsoft har gjort på mange år. Dette er de to første mobilene som skal vise verden hvor godt Windows 10 fungerer på en mobil.

Mobilene ble lansert samtidig som Microsoft annonserte sin aller første PC, Microsoft Surface Book, og en oppdatert Surface Pro.

Les også: Test av Microsoft Lumia 950 XL og Lumia 950

Continuum blir viktig

Continuum heter funksjonen som gjør at du kan bruke en ny Lumia som en PC. Continuum utnytter nemlig muligheten som ligger i det Microsoft kaller «Universal Apps». Det betyr at når en utvikler lager et program (en app) for Windows 10 på PC, så utvikler man samtidig en løsning for nettbrett og mobil. Det skal gjøre at brukeropplevelsen blir mer enhetlig på tvers av ulike enheter og at utviklingen blir enklere og billigere for programvareselskapene.

Trenger ny Display Dock

For å bruke de nye Lumia 950 og Lumia 950 XL som en «PC», trenger du også en ny dokkingstasjon, Display Dock. Denne kobles til en skjerm via HDMI eller Display-port. I tillegg kan du koble til mus og tastatur via USB. Mobilen kobles til via den splitter nye USB-porten USB-C, som både Lumia 950 og Lumia 950 XL er utstyrt med.

KLASSISK LUMIA: Det er liten tvil om at Lumia 950 og Lumia 950 XL følger designprofilen til Lumia-familien.
KLASSISK LUMIA: Det er liten tvil om at Lumia 950 og Lumia 950 XL følger designprofilen til Lumia-familien. Foto: Microsoft

Virker Continuum?

Når mobilen kobles til en skjerm på denne måten, kan du plutselig bruke mobilen som en PC. Under lanseringen av Lumia 950 og 950 XL demonstrerte den nye Lumia- og Surface-sjefen, Panos Panay, hvordan man kan jobbe Word, PowerPoint og Outlook som om man befinner seg på sin vanlige PC.

Demonstrasjonen var som demonstrasjoner ofte er; overbevisende. Vi skal komme tilbake med en grundig test av Lumia 950-modellene, Display Dock (tidligere omtalt som Continuum Dock) og Continuum.

Lumia 950

Lumia 950 og 950 XL blir to «tvillingmobiler» der mye er likt, mens skjermstørrelsen er forskjellig. Lumia 950 får en skjerm på 5,2 tommer, mens XL-versjonen blir på 5,7 tommer. Begge med en oppløsning på 2560 x 1440 punkter. Prosessoren er heller ikke helt identiske, der Lumia 950 får en sekskjernet prosessor mens Lumia 950 XL får en prosessor med åtte kjerner.

Begge mobilene får et 20 MP-kamera med en såkalt trippel-LED-blits. Dette er en RGB-blits som skal sørge for at blant annet hudtoner ser naturlige ut når du bruker blitsen. Kameraet får også innebygd bildestabilisator.

Begge mobilene får også den splitter nye USB-kontakten USB-C.

Mobilene kommer i løpet av november og vil koste henholdsvis 549 og 649 dollar. Norske priser er foreløpig ikke oppgitt, men vi snakker nok om priser på rundt på rundt 5500 og 6500 kroner.

Microsoft lanserte i tillegg Lumia 550 som vil koste 139 dollar.

Se flere tester av Lumia-mobiler her.

KAMERA: Lumia 950 og Lumia 950 XL er utstyrt med et 20 megapiksels kamera med en RGB-LED-blits.
KAMERA: Lumia 950 og Lumia 950 XL er utstyrt med et 20 megapiksels kamera med en RGB-LED-blits. Foto: Microsoft

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning