Test av iPad Air

Lettere, raskere og superkraftig

iPad Air er et supert nettbrett, men de store overraskelsene får du ikke.

Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Design

+ Lett

+ Tynn

+ Kraftig

+ God skjerm

- Ikke AC-nettverk

- Pris

TYNN: iPad Air er like tynn som iPad mini (2012 versjonen).
TYNN: iPad Air er like tynn som iPad mini (2012 versjonen). Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

iPad Air byr på tre viktige oppdateringer sammenlignet med forrige modell. De to mest merkbare endringene er at iPad-en er tynnere og lettere. Vekten er barbert med cirka 180 gram og Apples nettbrettflaggskip nå kun veier 478 gram. I tillegg er den to millimeter tynnere enn forrige generasjon.

Til sammen er dette nok til at Apple-sjefen Tim Cook har sine ord i behold når han annonserte iPad Air som verdens letteste og tynneste nettbrett med «fullskjerm».

Kraftig

Litt mindre synlig er den nye A7-prosessoren. Dette er samme «motor» som sitter i iPhone 5S. På de fleste apper merker man heller ikke at den finnes. Men den finnes og kraften er enorm.

Det finnes ennå ikke mange apper som fullt ut setter iPad Air på prøve, men et par bilspill, som Real Racing HD og Asphalt 8, viser at det hvert fall ikke er «motorkraft» som mangler. Det er nesten så vi blir mer fascinert av omgivelsene enn av selve billøpet.

Kraften avsløres også av et resultat i testprogrammet Geekbench 3, der iPad Air skårer 2688 poeng. Det er cirka 80-90 prosent bedre enn iPad 4.

Men iPad Air leverer også varene på andre tester, som Sunspider-testen der den leverer tidenes beste resultat, nesten to ganger raskere enn nestemann på listen. Konklusjonen er klar: iPad 4 har krefter i overflod.

Samme skjerm

iPad Air har samme høyoppløste retinaskjerm som iPad 4 med 2048 x1536 punkter og 264 piksler per tomme. Det er faktisk mindre enn det Toshiba tilbyr på sitt nettbrett Excite Pro, som har en oppløsning på 2550 x 1600 og 299 punkter per tomme.

Skjermen på iPad Air er likevel en av markedets beste.

Super byggekvalitet

Spesifikasjoner: iPad Air (2013)

 • Operativsystem: iOS 7.03
 • Skjerm: 9,7 tommer
 • Oppløsning: 2048 x1536 punkter, 264 ppi
 • Prosessor: A7
 • Lagringskapasitet: fra 16 til 128 GB
 • Kamera: 5 MP
 • Frontkamera: 1,2 mp
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n
 • 4G: Ja, avhengig av modell
 • Størrelse. 24 x 16,95 x 0,75 cm
 • Vekt: 478/469 gram
 • Annet: 64 bits arkitektur, M7-prosessor som håndterer bevegelsessensorer

Som alltid er byggekvaliteten på Apples produkter god. Her er det ingen «feil». Alle overflater og kanter er glatte og jevne.

Den fasettslipte aluminiumskanten som sklir over til skjermen er et godt eksempel på hvor gode Apple er akkurat på dette området.

Selv om mange av konkurrentene har gjort store fremskritt i byggekvalitet de siste årene, mener vi Apple fortsatt er best når det kommer til byggekvalitet.

Til tross for at nettbrettet er blitt en del tynnere, er det fortsatt svært vridningsstabilt, og det kjennes like godt sammenskrudd som forgjengeren.

Mye vil ha mer

Men alt er ikke perfekt. Manglende støtte for det raskeste nettverksstandarden (AC) er litt merkelig. Spesielt med tanke på at Apples egen trådløse ruter, AirPort Extreme, støtter både AC og «Beamforming» en kombinasjon som gir svært høye hastigheter (på 5 GHs nettet) og svært god rekkevidde på det trådløse nettet.

Selv om Apple skryter av doble antenner og god nettverksegenskaper, er vi ikke 100 prosent overbevist. I områder i huset vårt med god nettverksdekning, henger den godt med. Men i områder med dårlige eller svært dårlig nettverksdekning sliter den litt. Her får vi langt bedre WiFi-resultater for eksempel med mobilen Samsung Galaxy S4.

Vi skulle gjerne også sett at iPad Air hadde hatt fingeravtrykksleser, Touch ID, som nye iPhone 5S. Den funksjonen har vi alt rukket å sette stor pris på.

Konklusjon

Skal du kjøpe iPad nå har du tre valg: iPad Air, iPad mini eller iPad 2. Den rimeligste versjonen av iPad 2 er priset cirka 1100 kroner lavere enn rimeligste iPad Air. Det synes vi er en litt for liten differanse til at du skal velge iPad 2. Du bør faktisk koste på deg iPad Air. Den er laget for «fremtiden».

TO NYE: I høst har Apple lansert ny versjon av iPad og en ny iPad mini. iPad mini har fått samme innmat og samme høyoppløste skjerm som iPad Air.
TO NYE: I høst har Apple lansert ny versjon av iPad og en ny iPad mini. iPad mini har fått samme innmat og samme høyoppløste skjerm som iPad Air. Foto: Apple

Med A7-prosessor og 64 bits arkitektur vil du kunne ha glede av en iPad Air i mange år fremover. Med en iPad 2 vil du kunne oppleve å miste funksjoner på fremtidige iOS-oppdateringer.

Vi har også stor tro på nye iPad mini med retinaskjerm. Her får du samme kraft og ytelse som på iPad Air, men i en langt mer kompakt innpakning.

Skal vi si noe negativt om iPad Air, så er det at det «bare» er nok en iPad.

For mange betyr det lite at den er tynnere, letter og kraftigere.

Vi ser heller ikke noen store grunner til at en med iPad 4 skal oppgradere. iPad Air er for nye kunder og for deg som vil oppgradere fra iPad 1, 2 eller 3.

Les også:

Test av 6 trådløse hodetelefoner til musikk og mobil

Slik fikk vi AirPlay i bilen

Gjør dette om du sliter med Windows 8.1
LUFTIG: Med 450 gram er iPad Air det letteste nettbrettet med ""fullskjerm"" ifølge Apple.
LUFTIG: Med 450 gram er iPad Air det letteste nettbrettet med ""fullskjerm"" ifølge Apple. Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen