Nokia Lumia 1020

Kameragiganten

Ingen over. Ingen ved siden. Nokia gjør rent bord som den beste kameramobilen.

IKON: Lumia 1020 er i typisk Nokia-stil, men med det runde og sorte kamerafeltet synes vi designet er blitt mer ikonisk enn på de foregående modellene.
IKON: Lumia 1020 er i typisk Nokia-stil, men med det runde og sorte kamerafeltet synes vi designet er blitt mer ikonisk enn på de foregående modellene. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Publisert Oppdatert

Nokia har fått mye skryt for sine Lumia modeller, men forbrukerne har på ingen måter kaste seg over kombinasjonen Windows Phone og Nokia.

Men med Lumia 1020 frir Nokia til alle som liker å ta bilder med mobilen. For når det kommer til bildekvalitet er det ingen over og ingen ved siden.

For med 41 megapikslers bildesensor og et objektiv fra Carl Zeiss med blender f/2.2 og Nokias egen PureView-teknologi, så leverer Lumia 1020 bilder med en bedre detaljoppløsning enn hva mange av de dedikerte kompaktkameraene vi tester klarer.

Slutten for kompaktkameraet?

Vi tør påstå at Nokia Lumia 1020 har satt den siste spikeren i markedet for kompaktkameraer.

Lumia 1020 er satt opp slik at når du tar et bilde, så tar mobilen faktisk to bilder. Et på 38 megapiksler og et på 5 megapiksler. Det minste bildet er praktisk om du skal dele på sosiale medier eller sende videre med e-post eller MMS. Du vinner heller ikke så mye på å bruke 5 megapikslers bildet. Du mister litt detaljer, men vinner ikke så mye når det kommer til korn. Vi anbefaler derfor at man holder seg til det store 38 megapikslers bildet så lenge det er praktisk mulig.

Du kan se noen bilder tatt med Nokia Lumia 1020 her.

LØFT: Kameradelen løfter hele mobilen opp fra underlaget og gjør at den ikke ligger spesielt rolig om du forsøker å bruke den mot et flatt underlag.
LØFT: Kameradelen løfter hele mobilen opp fra underlaget og gjør at den ikke ligger spesielt rolig om du forsøker å bruke den mot et flatt underlag. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Setter vi på oss de kritiske brillene ser vi at kameraet på Lumia 1020 mangler noe når det kommer til dynamisk omfang, noe som gjør at det brenner fort ut i lyse områder. Vi ser også litt gulgrønt fargestikk ved bruk av høye iso-verdier.

Spesifikasjoner: Nokia Lumia 1020

 • OS: Windows Phone 8
 • Skjerm: 4,5 tommer Amoled
 • Oppløsning: 1280 x 768 punkter
 • Prosessor: Qualcomm Snapdragon™ S4, tokjerne 1,5 GHz
 • Kamera: 41 MP hovedkamera,
 • Lagringsplass: 32 GB
 • Internminne: 2 GB RAM
 • 4G: Ja
 • Bluetooth: Ja, v. 3.0
 • NFC: Ja
 • WiFi: WLAN IEEE 802.11 a/b/g/n
 • Batteri: 2000 mAh
 • Størrelse: 130,4 x 71,4 x 10,4 mm
 • Vekt: 158 gram

På den andre side er det imponerende at et mobilkamera går til en iso-verdi på 4000, der de fleste andre stopper på 800. Vi synes også at kamera-appen startet litt tregt og vi slet noen ganger med å finne fokus på makrobilder. Men Nokia skal få skryt for Pro Cam-appen, som både er intuitiv og byr på mengder med manuelle innstillingsmuligheter.

Bedre enn Xperia Z1

Vi har også sammenlignet kameraet på Lumia 1020 mot Sonys supermobil Xperia Z1 og konkluderer med at Nokia er hakket bedre enn Xperia Z1 på foto, selv om også Sony har et imponerende kamera på sin toppmodell.

Vi tar også med at Nokia har utviklet et smart kameragrep som også inneholder et ekstra batteri (1000 mAh) og stativfeste. Med batteri- og kameragrepet (PD-95G) påmontert Nokia Lumia 1020 øker «kamerafølelsen» ytterligere. Faktisk blir flere i tvil når vi holder opp den knallgule mobilen med kameragrepet påmontert og spør om det er et kamera eller en mobil vi viser fram.

Sakte framover for Windows Phone

Windows Phone har ikke blitt den suksessen Nokia og Microsoft håpet på. På vår nettstatistikk er Windows Phone knapt synlig. Den første Windows-mobilen dukker opp et godt stykke ned på listen - faktisk etter Apples iPod.

Nøyaktig hva som skyldes den manglende entusiasmen for Windows Phone er vanskelig å peke på, men det er trolig en kombinasjon av at forbrukeren ikke har falt for brukergrensesnittet, viktige apper har manglet og at mange ikke ønsker å bytte fra noe som kanskje oppleves som bedre.

Personlig så syne vi Windows Phone vokser litt for hver gang vi bruker det. Nye apper kommer til og det dukker opp brukbare erstatninger der «original-appen» ikke finnes, som for Instagram (bruk 6tag) og Facebook (Microsofts Facebook-app).

I tillegg begynner man å se fordeler av å ha Windows 8 på PC-en og Windows Phone på mobilen, selv om vi synes Microsoft fortsatt har en lang vei å gå for å synliggjøre fordelen av å hengi seg til Microsofts univers, inkludert Xbox, Skydrive, Windows og Windows Phone.

God ytelse

SOLID: Nokias valg av en kropp i helstøpt polykarbonat gjør Nokia Lumia 1020 til en solid mobil.
SOLID: Nokias valg av en kropp i helstøpt polykarbonat gjør Nokia Lumia 1020 til en solid mobil. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Lumia 1020 er som de fleste Windows Phone-mobiler vi har testet rask og responsiv. Ytelsesmessig er den på nivå med Lumia 925, men har noen dårligere batterilevetid. Vi klokket den inn til 6 timer og 25 minutter i vår måling, som er godkjent og på nivå med batterilevetiden til de aller beste mobilene vi har testet i år.

Mye gratis

Med Nokia Lumia 1020 får du en del gode apper gratis med på kjøpet. De viktigste er nok navigasjonsappen Here+ og Nokia Musikk. Navigasjonsappen har tidligere vist at den fungerer godt - og den er helt gratis. I tillegg liker vi godt Nokia Smart Cam og kartprogrammet Here Maps.

Konklusjon

Det er lett å la seg begeistre for Lumia 1020. Kameraet er alene grunn god nok til å gå for denne mobilen. Ytelsene på mobilen er gode og Lumia 1020 oppleves sjelden eller aldri som en treg mobil. Amoled-skjermen på 4,5 tommer er lyssterk og god.

Økosystemet til Microsoft er ennå litt sjelløst, men vinner seg litt for hver gang vi tester en Windows Phone-mobil. På minussiden vil vi trekke fram at høyttalervolumet ved samtaler er litt lavt og at kameraet gjør at mobilen ligger veldig urolig om du vil bruke den liggende på et bord. Her må du nesten holde mobilen i en hånd for at den skal være stødig nok.

Vi savner også støtte for den raskeste trådløse nettverksstandarden (ac) og fraværet av minnekort trekker ned.

KAMERA?: Med kameragrepet påmontert minne Nokia Lumia 1020 mer på et kamera enn på en mobil.
KAMERA?: Med kameragrepet påmontert minne Nokia Lumia 1020 mer på et kamera enn på en mobil. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Prisen er noe over prisen på Galaxy S4 fra Samsung, men 500 kroner lavere enn mobilen som konkurrerer mest på kamerafunksjonen, Xperia Z1.

Vil du ha markedets beste kameramobil akkurat nå, så er det Lumia 1020 som gjelder. Derfor får også Lumia 1020 vår toppkarakter, til tross for at ikke alt er helt perfekt.

Les også:

Test: Stort nettbrett, liten PC - Sony Vaio Duo 13

Her er mobilene med best og dårligst batterilevetid

Slik er Wimp HiFi

Test: Logitech Harmony Ultimate - Den perfekte fjernkontrollen?
Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning