Sony Vaio Duo 13

Kostbart kompromiss

Ved å øke størrelsen har Sony forbedret et allerede godt konsept. Bare synd at prisen gjør den uaktuell for de fleste hjemmebrukerne.

FAST: En ulempe med kompromisset til Sony er at skjermvinkelen låses til en fast vinkel når man bruker den som bærbar. IPS-panelet gir gode innsynsvinkler, så skjermen er leselig selv om man sitter skrått på Duo’n.
FAST: En ulempe med kompromisset til Sony er at skjermvinkelen låses til en fast vinkel når man bruker den som bærbar. IPS-panelet gir gode innsynsvinkler, så skjermen er leselig selv om man sitter skrått på Duo’n. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC
Sist oppdatert

Vi har tidligere testet 11-tommeren i Sonys Vaio Duo-serie, og mente den var et godt kompromiss mellom brett og bærbar. Nå har Sony fetet den opp til 13-tommer, nesten uten at vekten har økt.

Den ser naturligvis fortsatt ut som et kraftig nettbrett og den er litt tung om man skal bruke den som brett uten å støtte den mot noe. Skjermen vippes opp og skyves bakover når man skal bruke den som en vanlig bærbar med tastatur. Det er en løsning som fungerer bra, men mekanismen virker litt skjør og det hender man må fikle litt for å treffe krokene som holder skjermen låst.

Kvalitetsfølelsen er god, men basen mangler noe stivhet, så det er litt ubekvemt å løfte den med en hånd når skjermen er vippet opp. Bunnen er fast og fin, så totalt sett virker den solid. Vår Vaio var hvit rundt skjermen og sølvfarget rundt tastaturet. Man får den i karbon-svart også, og da kommer hele maskinen i mørk farge.

I tillegg til skjermen har tastaturet og pekeplaten dratt nytte av en større pakke. Tastaturet er relativt romslig og det er blitt plass til en knøttliten pekeplate. Skrivekomforten er god med et fast anslag og stabil base, men det er ikke til å komme fra at vandringen er litt kort.

Et aber for mange vil være mangel på håndleddsstøtte, men bordplaten duger som støtte til statusoppdateringer. Tastene har lys og er nesten helt lydløse. Den knøttlille pekeplaten er presis og fungerer greit, størrelsen tatt i betraktning. Den er uansett bedre enn styre-knotten på Duo 11.

Skjermen er berøringsfølsom og Duo leveres med en penn, der både finger og penn gir utmerket presisjon og respons. Panelet på 13-tommer er av IPS-typen og har full HD-oppløsning. Fronten er blank, men skjermen er lyssterk og innendørs er ikke refleksjoner noe stort problem. Farger gjengis godt og både kontrast og svartnivå ser ut til å være helt i toppsjiktet. Vi la merke til litt varierende lysstyrke og en liten kant nederst der baklyset skinner gjennom, men det er stort sett ved filmtitting eller visning av mørke skjermbilder man legger merke til det.

Lyden fra de innebygde høyttalerne er bra til å komme fra en så tynn base. De sitter i underkant av fronten og lyden er like god med skjermen oppe som nede.

KRYMPET: Hengselet er krympet i forhold til den mindre Duo 11, så konstruksjonen er tilsynelatende skjørere. Men bare krokene får feste på hver side sitter skjermen godt fast.
KRYMPET: Hengselet er krympet i forhold til den mindre Duo 11, så konstruksjonen er tilsynelatende skjørere. Men bare krokene får feste på hver side sitter skjermen godt fast. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Ny generasjon

Vi finner en lavvolts i7-prosessor av Haswell-generasjonen i buken. Den gir bedre batteritid enn forgjengeren og en tanke bedre ytelse. Den er en solid sliter som får hjemmebruken unna, mens den kjappe brikkedisken er vel så viktig for god og kjapp respons. Spill drar den for så vidt også, så lenge man går ned i oppløsning og kvalitet.

Viften er knapt nok hørbar ved normal bruk, og ofte er den helt avslått. Selv ved hard belastning er det stort sett bare sus å høre, uansett om skjermen er oppe eller felt ned. Den blir litt varm på undersiden når den presses hardt, ellers er den kald og god.

Den slanke basen har ikke mange tilkoblinger, men to USB3- porter, lyd og HDMI er som forventet. USB-portene sitter tett sammen, så hvis man kobler til utstyr som breier seg blir den andre porten ubrukelig. Ethernet får man i strømforsyningen gjennom et adapter, som også fungerer som trådløs ruter.

Det trådløse nettverkskortet ser ut til å ha kort rekkevidde, men vi har ikke gjort tester med andre rutere enn D-link, så det er ikke grunnlag for å konkludere bastant.

Kameraene ser ut til å ha en kvalitet som matcher gode mobilkameraer.

Konklusjon

LITEN: Sony har fått plass til en liten pekeplate på Sony Vaio Duo.
LITEN: Sony har fått plass til en liten pekeplate på Sony Vaio Duo. Foto: Andreas Jahren, HjemmePC

Med 13-tommeren av Vaio Duo har Sony forbedret pakken i forhold til 11-tommeren. Nå har den fått pekeplate og større tastatur, så da er den mer brukbar som vanlig bærbar.

Den fortsatt er tyngre enn rene nettbrett, men likevel lett å bære og man får ytelsen til en vanlig datamaskin. Den selges fra 11.700 kroner med en i5-prosessor som duger godt.

For dem som ikke lar seg skremme av den stive prisen, er dette et meget godt og gjennomført kompromiss.

Les også:

Her er årets mobiler med best batterilevetid

Slik virker Wimp HiFi

Sjekk bildene som er tatt med Nokia Lumia 1020

10 ting du bør kunne på nye iOS 7




TESTRESULTATER: Her er resultatene fra våre tester med Sony Vaio Duo 13.
TESTRESULTATER: Her er resultatene fra våre tester med Sony Vaio Duo 13. Foto: HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også