Dewalt MD501

Arbeiderens beste venn

Dette er mobilen for alle som jobber eller bruker fritiden utendørs.

VERKTØY: Dewalt MD501 er helt klart laget for å kunne ligge sammen med andre verktøy.
VERKTØY: Dewalt MD501 er helt klart laget for å kunne ligge sammen med andre verktøy. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

De fleste av oss kjenner Dewalt som en solid produsent av sirkelsager, driller og annet verktøy. I fjor høst lanserte de også en mobil – som nå også er tilgjengelig i Norge

Dewalt MD501 er en telefon som er laget for å tåle mye. Visuelt gir den et voldsomt inntrykk. Det kan se ut som en kjempestor mobil. Men selv om den er dobbel så tykk som en iPhone 7 Plus, så er den faktisk både lavere og smalere enn den store iPhone-modellen.

Les også: 10 ting du må vite om DAB

Gorilla Glass 3

Alt på denne mobilen, utenom den 5 tommer store skjermen med Gorilla Glass 3, er beskyttet av et kraftig gummiert materiale som skal sørge for at telefonen lever opp til IP68- og MIL810G-kravene. Førstnevnte tilsier at mobilen skal kunne klare 30 minutter to meter under vann, mens det andre kravet er at mobilen skal tåle et fall mot betong fra to meters høyde og at den skal tåle ekstreme temperaturer, trykk, kjemiske vesker og vibrasjoner.

Denne typen mobiler er vanskelig å teste, men vi har droppet den i flisgulvet, lagt den i fryseren og holdt den under vann for å teste om den hvert fall klarer litt av det Dewalt sier den skal klare. Og så langt har den klart seg bra når det kommer til den fysiske delen.

Les ogå: Sniktitt på Sonos Playbase

Med og uten hansker

Dewalt-mobilen kommer med Android 5, men det skal være en Android 6-versjon på vei. Android 5 er alt for gammelt, og mobiler med Android 5 ville vi normalt advare folk mot å kjøpe.

IMAGE: OK, det er litt tøft å måtte bruker skrujern for å sette inn SIM- og minnekort.
IMAGE: OK, det er litt tøft å måtte bruker skrujern for å sette inn SIM- og minnekort. Foto: Hallvard Lunde

 

Bruker man arbeidshansker eller andre hansker, kan et eget hanskemodus være greit å aktivere. Telefonen er også utstyrt med en egen fysisk utløserknapp for kameraet, noe som er praktisk – også når man bruker hansker.

I tillegg har telefonen en stor, gul og tydelig knapp på venstre side som kan tilordnes én spesifikk oppgave. Den kan for eksempel åpne telefon-appen, kameraet eller kontakt-appen.

Brukervennligheten er helt på det jevne på Dewalt MD501, men operativsystemet trenger altså en oppgradering. På mobiler i denne klassen – og prisklassen, må vi minst forvente Android 6.

Vil du lese flere slike saker? Skaff deg et abonnement på HjemmePC.

Slapp mellomklasseytelse

Selv om Dewalt MD501 ser ut som et råskinn, så yter den mer som en litt slapp mellomklassemobil. Den har svakere ytelse enn samtlige av telefonene vi har med i stortesten og den er svakere «motorisert» enn billigmobilen Huawei P9 Lite til 2.000 kroner. 

Der Dewalt MD501 skinner er på batterilevetiden. Her satte vi rett og slett ny rekord med 17 timer og 4 minutter i vår batteritest. Og det er ikke så rart, når vi vet at batteriet er dobbelt så stort som i mange andre mobiler – med en kapasitet på nesten 4.000 mAh.

Sliter i dårlig lys

Kamerat på Dewalt-mobilen er ok i godt lys. Det er når lysforholdene blir dårlig at kameraet sliter. Også her leverer en god mellomklassemobil, som de vi har testet på side 50, langt bedre bilder enn Dewalt MD501 – som tross koster cirka 1500 kroner mer enn de dyreste mobilene i den testen. Telefonen skal få «pluss» for den dedikerte utløserknappen og at man kan aktiver kameraet med «funksjonsknappen» om man ønsker.

Likte du denne saken?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

HANSKER: Dewalt MD501 kan brukes med hansker.
HANSKER: Dewalt MD501 kan brukes med hansker. Foto: Dewalt

Spesielle egenskaper

Spesifikasjoner: Dewalt MD501

 • OS: Android: Android 5.1
 • Skjerm: 5 tommer
 • Oppløsning: 1280 x 768 punkter
 • Prosessor: ARM Cortex, 1,3 GHz fire kjerner
 • Minne: 2 GB RAM
 • Lagringsplass: 16 GB
 • Minnekort: Ja, opp til 64 GB
 • Hovedkamera: 13 MP
 • Ansiktskamera:
 • WiFi: 802.11 b/g/n
 • 4G: Ja
 • Batteri: 3950 mAh
 • Størrelse: 156 x 82 x 14 mm
 • Vekt: 245 gram
 • Annet: MIL-STD810G, IP68, trådløs lading, dual SIM

Men det er ikke bare ytelse som betyr noe. Dewalt MD501 har også noen svært nyttige egenskaper for alle som arbeider alene eller er ute i naturen alene. Funksjonen «Lone Worker Protection» fikk vi ikke testet, siden den var gjemt bak en passordbeskyttet app. Men denne typen løsninger, som fallvarsling, morse-app og muligheten for PTT bidrar til å øke nytteverdien av en slik telefon. PTT – eller «Push to Talk» er et slags Walkie Talkie-system for mobiler. Her kan man gi en beskjed til alle som er i en gruppe, nøyaktig slik man gjør på en radiobasert Walkietalkie.

GJØRME: Dewalt MD501 tåler godt et lite gjørmebad. Det er bare å spyle den etterpå.
GJØRME: Dewalt MD501 tåler godt et lite gjørmebad. Det er bare å spyle den etterpå. Foto: Dewalt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning