Huawei Ascend Mate7

Beste Huawei så langt

Huawei Ascend Mate7 er en god 6 tommers mobil, men får konkurranse fra fjorårets modeller.

SLANK: Til å være en såpass stor mobil som Ascend Mate7 er, så er den slank. Den er bare 7,9 mm tykk.
SLANK: Til å være en såpass stor mobil som Ascend Mate7 er, så er den slank. Den er bare 7,9 mm tykk.
Publisert Oppdatert
STIL: Huawei vil tydeligvis at Ascend Mate7 skal gi et stilfullt inntrykk, og har laget egne gullikoner for de medfølgende appene.
STIL: Huawei vil tydeligvis at Ascend Mate7 skal gi et stilfullt inntrykk, og har laget egne gullikoner for de medfølgende appene.

Ascend Mate7 er en 6-tommers mobil fra Kinesiske Huawei, og går dermed inn i den såkalte phablet-kategorien sammen med Samsung Galaxy Note 4. I denne klassen sitter du egentlig med en hybrid mellom et nettbrett og en mobiltelefon.

Mate7 sin 6 tommer store skjerm har en oppløsning på 1920 x 1080 piksler og bruker IPS LCD-teknologi som skal gi god innsynsvinkel.

Slank og pen, med fingeravtrykksleser

Ascend Mate7 har en front av glass og en bakside av metall, og ligner veldig på HTC One Max, bare tynnere, mindre og lettere. Med en tykkelse på bare 7,9 mm er den faktisk ganske tynn i forhold til størrelsen.

Vi synes den har et pent utseende, og fås både i sølvgrått og i sort.

Et annet element som gir sterke assosiasjoner til HTCs modell er fingeravtrykksleseren som sitter midt bakpå telefonen, rett under kameralinsen.

Forskjellen er at mens leseren hos HTC nærmest kjentes ut som et klistremerke, er Huaweis variant en solid grop i kamerakroppen. Det gjør det mye lettere å finne den når man holder telefonen i en hånd.

Her slipper du også å dra fingeren over leseren, slik som hos HTC og Samsung, man kan bare holde den stille på leseren slik som med iPhone. Praktisk er det også at fingeravtrykksleseren fungerer direkte fra dvaletilstand slik at du slipper å måtte vekke opp skjermen først.

Vi synes nok uansett Apples løsning er mer praktisk, ganske enkelt fordi du slipper å løfte den fra bordet når du skal låse den opp. Det må du med Ascend Mate7 siden leseren sitter på baksiden.

8 kjerner

Selv om Huawei Ascend Mate7 må kunne kalles en toppmodell, konkurrerer den ikke helt med de råeste mobilene på markedet.

Her får du en 8-kjerners prosessor, hvor fire av kjernene kjører på 1,7 GHz, mens de resterende fire kjører på 1,3 GHz.

Det burde hjelpe på både multitaskingegenskapene og batteritiden, men gjør at den ikke konkurrerer på ren datakraft med toppmodellene Sony Xperia Z3, Samsung Galaxy S5, og LG G3 som kjører firekjerneprosessorer på 2,5 GHz. Og i alle fall ikke med en mobil som Samsung Galaxy Note 4 som har 8 kjerner hvorav fire kjører på 2,7 GHz.

Spesifikasjoner for Huawei Ascend Mate7

 • Operativsystem: Android 4.4.2
 • Skjermstørrelse: 6 tommer
 • Skjermoppløsning: 1920 x 1080 piksler
 • CPU: Quad-core 1,8 GHz + quad-core 1,3 GHz
 • RAM: 2 GB
 • Kamera: 13 megapiksler
 • Video: 1920 x 1080 piksler, 30 bps
 • Sekundert kamera: 5 megapiksler, 720p video
 • Fotolys: LED
 • Data: GPRS, Edge, 3G, 4G opp til 300 Mbps
 • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth: v4.0 med A2DP
 • GPS: aGPS og GLONASS
 • Radio: FM Radio
 • NFC: Ja
 • Internlagring: 16 GB
 • Minnekort: MicroSD opp til 128 GB
 • Mål: 15,7 x 8,1 x 7,9 cm
 • Vekt: 185 gram

  Batteri
 • Kapasitet: 4100 mAh
 • Standby: 648 timer
 • Avspilling video (målt): 9:53 timer

Laveste nettpris: 4390 kroner hos www.proshop.no

Vi syntes Ascend Mate7 var både kjapp og responsiv i bruk, så den vil nok oppleves som kjapp nok for de aller fleste til de aller fleste formål.

Lagring og minnekort

Mate7 kommer med 16 GB intern lagring. Det er ikke lenger veldig mye, spesielt ikke når det bare er 11 GB ledig etter at operativsystemet og forhåndsinstallerte apper har spist sin del av lagringsplassen.

Vi tar dog ikke så hardt på det siden Mate7 har plass til minnekort og takler microSD opp til 128 GB.

Mate7 finnes faktisk i en 32 GB versjon, som også har 3 GB RAM istedenfor bare 2 GB, men den selges ikke i Norge da den bruker litt andre LTE-frekvenser enn her.

Greit kamera

Kameraet til Ascend Mate7 har en oppløsning på 13 megapiksler. Bildekvaliteten er dog i samme klasse som det du finner på Ascend P7 og Honor 6.

Kameraet gjør en helt grei jobb, og gir fine nok bilder, men sammenlignet med toppmodellene fra de andre produsentene så faller bildekvaliteten litt gjennom. Her er det tydelige spor etter et støyfilter allerede ved ISO 100, og høylysene brenner fort ut.

Videokameraet filmer i full HD-oppløsning, og gjør også en helt grei jobb med det. Det som mangler er ekstrafunksjonene. Her kan du nemlig verken filme i saktefilm eller i 4K-oppløsning. Mange av konkurrentene kan begge deler.

Stort batteri

Et område som Mate7 utmerker seg på er batterikapasiteten. Huawei har nemlig valgt å sette inn et batteri på hele 4100 mAh. Vi tror ikke noen annen mobil på markedet kan matche den kapasiteten.

Nå har selvsagt Mate7 også en stor skjerm som drar mye batteri, likevel gikk det stadig vekk to dager mellom hver gang vi måtte lade, og det er med både wi-fi og bluetooth aktivert.

Telefonen gjorde det også svært bra i filmavspillingstesten vår hvor den holdt på i nesten 10 timer i strekk på høyeste lysstyrke. Det er riktignok andre modeller som har holdt ut lengre med mindre batteri, men de har også hatt litt mindre skjerm.

Støtter ikke AC

Et skår i gleden er det at Mate7 ikke støtter AC-standarden for trådløst nett. Det kan bety at du kanskje ikke får utnyttet den fulle internetthastigheten når du er tilknyttet wi-fi.

FILMSKJERM: Den store skjermen gjør seg godt til filmtitting, og det kraftige batteriet varer en stund.
FILMSKJERM: Den store skjermen gjør seg godt til filmtitting, og det kraftige batteriet varer en stund.

Skjønt det er nok et mindre problem for de aller fleste da den i vår test stanget i taket rundt 67 Mbps (mens vi har målt AC-telefoner til over 100 Mbps).

På den annen side støtter Ascend Mate7 nedlasting i opptil 300 Mbps over 4G. Så raskt mobilt internett får du foreløpig ikke fra noen operatører, men da er i så fall mobilen klar. Det vanlige er støtte for 100 eller 150 Mbps.

Bra mobil, men…

Vi liker Huawei Ascend Mate7. Det er en god smarttelefon. Den er kjapp og responsiv, tynn og pen, og har en stor 6-tommers skjerm som fungerer veldig bra til film.

Vi liker også at fingeravtrykksleseren fungerer direkte fra dvalemodus, og ikke minst at denne modellen har NFC, noe som ikke har vært en selvfølge fra Huawei.

Det største problemet vi har med den er faktisk prisen. I klassen for 6-tommers mobiler med full HD-oppløsning finner du ikke mange konkurrenter for tiden, men en av dem er Samsung Galaxy Note 3. Den er riktignok fra i fjor, men gir fortsatt mate7 noe å bryne seg på.

Selv om Note 3 nå har blitt erstattet av Note 4, er den fortsatt tilgjengelig og gir både raskere prosessor, AC-støtte, større internlagring, mer RAM, bedre kamera og videoopptak i 4K. Den har dog litt mindre skjerm og ikke like stort batteri. Akkurat nå koster den 4599 kroner, bare et par hundrelapper mer enn Mate7.

Et billigere alternativ er Sony Xperia Z Ultra. Z Ultra er nesten to tusenlapper billigere med en prislapp på 2490 kroner.

Xperia Z Ultra har ikke 8 kjerner, men de fire kjernene den har kjører raskere med sine 2,2 GHz. I tillegg er den vanntett og støtter AC-standarden.

Den har også litt større skjerm med sine 6,4 tommer samtidig som den er tynnere med en tykkelse på 6,5 mm. Det er nok først og fremst batterikapasiteten som taler til Huaweis fordel.

I tillegg har Sony lovet å oppgradere Z Ultra til Android 5.0. Huawei forsikret oss om at også Mate7 vil bli oppgradert, men kunne ikke gi noe tidsrom for når det vil skje.

PRAKTISK: Huawei Ascend Mate7 har en egen oppgavebehandler innabords som blant annet lar deg rydde opp unødige filer som tar opp plass.
PRAKTISK: Huawei Ascend Mate7 har en egen oppgavebehandler innabords som blant annet lar deg rydde opp unødige filer som tar opp plass.

Ellers koster både Galaxy S5 og LG G3 i øyeblikket mindre enn Mate7. Disse er definitivt kraftigere modeller, med bedre kameraer som kan filme i både 4K og saktefilm. Disse har dog litt mindre skjermstørrelse enn Huawei Ascend Mate7.

Er det 6 tommer skjerm du vil ha, er ikke Ascend Mate7 et så verst valg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning