Nokia Lumia 1020

41 megapikslers mobil

Nokia Lumia 1020 gjør endelig ære på PureView-navnet. Her får du mobilbilder i superoppløsning.

HØYOPPLØST: Med bilder i 38 megapiksler leverer Nokia Lumia 1020 til og med mer høyoppløste bilder enn fullformatkameraet Nikon D800. Vi tviler derimot sterkt på at mobiltelefonen matcher selve bildekvaliteten.
HØYOPPLØST: Med bilder i 38 megapiksler leverer Nokia Lumia 1020 til og med mer høyoppløste bilder enn fullformatkameraet Nikon D800. Vi tviler derimot sterkt på at mobiltelefonen matcher selve bildekvaliteten. Foto: Nokia
Publisert Oppdatert
NY APP: Nokia Lumia 1080 har en helt ny kameraapp som skal gjøre det mye enklere og mer intuitivt å gjøre innstillinger.
NY APP: Nokia Lumia 1080 har en helt ny kameraapp som skal gjøre det mye enklere og mer intuitivt å gjøre innstillinger. Foto: Nokia

Nokia nærmest sjokkerte både mobil- og fotoverdenen da de i 2012 lanserte sin 808 PureView, en mobil med et kamera på hele 41 megapiksler.

Entusiasmen over kameraet var stort, men skuffelsen over at mobilen bare kjørte på det gamle og døende Symbia OS-et var muligens større.

PureView-navnet har senere blitt vannet ut av Nokia selv, hvor de har klistret det på kameramobiler som slettes ikke gir de samme mulighetene som det opprinnelige PureView-kameraet.

Lumia 1020

På et presseevent i New York ble utålmodige fans av 808 PureView endelig hørt. Da ble nye Lumia 1020 lansert. Dette er en Windows Phone 8 mobiltelefon med et 41 megapiksel kamera.

I likhet med det opprinnelige PureView-kameraet får du ikke brukt alle 41 megapikslene på en gang. Du må velge mellom enten et 38 megapiksel 4:3-bilde eller et 32 megapiksel 16:9-bilde.

Oversampling

Et av poengene med pureView-teknologien er det som kalles oversampling. Du kan altså lage et 5 eller 8 megapiksel-bilde ved å kombinere flere piksler til en superpiksel. Det skal gi bilder med svært lite støy.

Et nytt element med Lumia 1020 er at mobilen lagrer 38-megapikselbildet selv om du velger å fotografere i 5 megapiksler.

Det betyr at du i etterkant kan zoome inn på bildet, bytte utsnitt eller zoome ut igjen om du zoomet inn når du tok bildet. Dette skal riktignok resultere i litt lengre prosseseringstid av hvert bilde.

Ordentlig blits

Spesifikasjoner for Nokia Lumia 1020

  • OS: Windows Phone 8
  • Skjermstørrelse: 4,5 tommer
  • Skjermoppløsning: 1280 x 768 piksler
  • CPU: 1.5 GHz dual-core Snapdragon S4
  • RAM: 2 GB RAM
  • Internminne: 32 GB
  • Kamera: 41 megapiksler
  • Fotolys: Xenox og LED-blitz
  • Batteri: 2000 mAh

Lumia 1020 har også fått en Xenon-blits i tillegg til et LED-lys. Det gir mye kortere lysglimt som i større grad fryser bildet.

Den optiske bildestabiliseringen som ble introdusert på Lumia 920 er også med for å gi enda bedre bilder ved dårlig belysning.

Objektivet består av hele 6 linser, og skal ifølge Nokia gi svært skarpe bilder.

Ny kameraapp

Men det er ikke bare maskinvaren som er ny. Også kameraappen er ny.

Pro Camera, som Nokia kaller det, har fått et intuitivt sirkelgrensesnitt. Skal vi dømme etter demoonstrasjonen som ble gjort ved lanseringen ser dette ut til å fungere svært bra.

Her har man til og med muligheten til å fokusere manuelt, eller bruke lang lukkertid, noe som er sjelden kost på mobiltelefoner.

Videopptakene skal også være forbedret ved hjelp av oversampling. Den høye oppløsningen skal også tillate zoom uten tap av detaljer.

Bedre lyd

Lydopptaket ved videofilming er forbedret til å takle svært høye lyder uten å bli forvrengt.

Alt dette i en ganske tynn kamerakropp, i motsetning til den heller tykke og klumpete kroppen til PureView 808.

Kun nytt kamera

Ellers var det ikke mye skryt rundt resten av maskinvaren til Lumia 1020, noe som ikke var så rart siden disse var heller beskjedne.

Du får en 1,5 GHz dobbelkjerneprosessor, 2 GB RAM og 32 GB lagring. Minnekort ble ikke nevnt, så vi gjetter at det ikke er mulig å bruke på telefonen.

Skjermen er 4,5 tommer stor og har 1280 x 768 pikslers oppløsning. Det er slettes ikke dårlig, men virker smålig sammenlignet med alle telefonene med full HD-oppløsning som har kommet.

Tilbehør

Trådløs lading er overraskende nok ikke inkludert i telefonen, men blir tilgjengelig via et deksel som kan klipses på telefonen.

Et eget foto-deksel vil også bli tilgjengelig som blant annet har stativfeste for de som vil drive litt seriøs fotografering med telefonen.

I USA først

Nokia Lumia 1020 vil komme på markedet i USA allerede 26. juli. Til Kina og utvalgte europeiske land vil den komme i løpet av dette kvartalet, altså før oktober.

Om Norge er blant disse utvalgte landene eller hva prisen vil bli vet vi foreløpig ikke.

Det vi tør spå er at Lumia 1020 vil bli den desidert beste kameramobilen så snart den er på markedet.

Les også

Kompakt kamera med superzoom.

Kraftig bærbar PC.

Denne kan spare deg for 1300 kroner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen