LCD-TV på det jevne

Test: Toshiba REGZA 42X3030D

Flat-TV-er blir stadig billigere. Vi har testet fem 42 tommere. Skjermen fra Toshiba har godt med utstyr og full HD-oppløsning, likevel er ikke totalinntrykket bedre enn litt over middels.

Testscene fra Pirates of the Caribbean:
Scenene fra skattehulen til Barbossa er rimelig skarpe og klare, men også skuffende flate takket være skjermens dårlige sortnivå.
Testscene fra Pirates of the Caribbean: Scenene fra skattehulen til Barbossa er rimelig skarpe og klare, men også skuffende flate takket være skjermens dårlige sortnivå.
Publisert Oppdatert
Toshiba REGZA 42X3030 har 2 HDMI porter og 2 SCART-kontakter, men bare en av dem støtter RGB.
Toshiba REGZA 42X3030 har 2 HDMI porter og 2 SCART-kontakter, men bare en av dem støtter RGB.
Stereokontakter og hodetelefonutgang er praktisk nok plassert på siden av TV-en.
Stereokontakter og hodetelefonutgang er praktisk nok plassert på siden av TV-en.
Fjernkontrollen er bedre enn tidligere forsøk, men Toshiba er ennå ikke helt i mål her.
Fjernkontrollen er bedre enn tidligere forsøk, men Toshiba er ennå ikke helt i mål her.

Toshiba REGZA 42X3030D

Fakta

  • Størrelse: 42 tommer
  • Teknologi: LCD
  • Oppløsning: 1920 x 1080 piksler
  • Kontrastforhold: 6000:1 (dynamisk)
  • Lysstyrke: 500 cd/m2
  • Høyttaler: 20 W
  • HDMI: 2 stk.
  • Komponent: 1 stk.
  • PC-inngang: 1 stk.

En 42-tommers LCD-skjerm med full HD oppløsning for i overkant av 10.000 kroner kan virke som en svært bra pris for denne typen TV-er. Men før du løper til butikken, er det et par ting du bør vite om REGZA 42X3030D.

Førsteinntrykket er bra nok. Selv om Toshiba 42X3030 ikke er den mest lekre skjermen vi har sett, er den heller ikke av de grimmeste. Tilkoblingene er det heller ikke så mye å utsette på. Her er det to HDMI-innganger som begge er kapable til å takle 1080P HD-signaler - inkludert 24 fps 1080P som regnes som den varianten som gir den reneste bildekvaliteten fra HD-disker. Andre porter vi liker på enhver skjerm er en D-Sub PC-port, komponent video og subwoofer-utgang.

Problemer med svart

Når vi går gjennom noen av mulighetene i TV-en skjermmenyer, snubler vi tidlig over en modus for «Exact Scan», som reduserer muligheten for overskanning og overfører HD-kilder «piksel for piksel» til skjermen i full HD-oppløsning.

Ellers kan vi nevne et automatisk fargeoptimaliseringssystem, Toshibas egen Active Vision LCD bildeprosessor (som forsterker farger, detaljer, kontrast og bevegelser), MPEG støyreduksjon, et «black stretch» program og til slutt muligheten for Active Backlight, som demper lyset i bakgrunnen under mørke scener for å levere bedre svartnivåer.

Dessverre greier ikke svartnivåene til 42X3030 å begeistre oss, selv med aktivering av Active Backlight. Vi setter i gang vår testfilm med Pirates of the Caribbean (Blu-ray), og må skuffet konstatere at mørkere scener - som når Black Pearl angriper fortet i nattemørket - kommer ut med det kjedelige grå omrisset som tyder på problemer med sortnivåene. Dette resulterer i at mørke bilder oppleves som flate og tomme - spesielt om du ser på skjermen litt på skrå, siden dette fører til betraktelig reduksjon i kontrast og fargeintensiteten. Problemer med sortnivåene fører ofte til fargeproblemer - slik er tilfellet med 42X3030 også. De røde frakkene til de britiske soldatene ser blasse og slitte ut, og hudtoner og ansikter ser voksaktige og kunstige ut.

Heldigvis er det som skjermen våkner til live igjen under filmens lysere scener, med farger som plutselig står frem med kraft og autoritet, og klare bilder som nesten greier å skjule svakheten med sortnivåene.

Gylden miks

HD-bilder gjengis rimelig detaljerte og med en ulastelig fargemiks - slik de fleste vil forvente av en skjerm med full HD-oppløsning. Bevegelser takles også fint - tatt i betraktning at dette ikke er en 100 Hz TV. Bare vær klar over at du kan myke opp HD-bildene i betydelig grad dersom du aktiverer TV-ens støyreduksjonsprogrammer.

42X3030 har også et greit grep om standardkilder som oppskaleres, og lyden er solid nok - om enn litt uinspirert. Prisen tatt i betraktning er derfor dette et helt greit kjøp, selv om vi må innrømme at vi er litt overrasket over hvor gode omtalene har vært av denne skjermen andre steder.

Laveste nettpris finner du her.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning