Sonos Play:1

Krympet multiromsløsning

Play:1 er et veldig riktig produkt fra Sonos akkurat nå. Ok pris, ok lyd, men med god brukervennlighet og et svært plasseringsvennlig design.

KOMPAKT: Sonos Play:1 er en rimelig inngangsbillett til Sonos sin verden med lyd i flere rom.
KOMPAKT: Sonos Play:1 er en rimelig inngangsbillett til Sonos sin verden med lyd i flere rom. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

Spesifikasjoner: Sonos Play:1

  • Mellomtoneelement: 1 stk, 3,5 tommer
  • Diskantelement: 1. stk
  • Nettverksport: Ja, 1 stk
  • Trådløst: Ja, via nettverksport eller via en Bridge eller en annen Sonos-enhet koblet til nettet.
  • Stereo: Ja, ved å pare 2 stk. Play:1
  • Vanntett: Nei, men tåler bruk i baderom.
  • Størrelse: 11,91 x 16,5 cm (b x h)
  • Vekt: 1,85 kg

Det er over to år siden vi i et møte med Sonos sa at vi ønsket oss en liten Sonos-høyttaler som kunne brukes på badet, på soverommet (som vekkerklokke) og til andre smårom som kontoret, kjøkkenet og barnerommene. Begrunnelsen vår var at Play: 3 og Play:5 i mange tilfeller både var for stor og dyr til denne typen litt sporadisk bruk. Og med Play:1 er på mange områder våre ønsker innfridd, uten at vi skal ta æren for Sonos sin Play:1 på noen måte.

Liten og rimelig

Play: 1 er liten, den er relativt rimelig og den tåler fukt slik at den kan stå på badet.

Brukervennligheten til Sonos er det få som overgår. Dersom du alt har et Sonos-anlegg i «heimen», så tar det mindre enn 15 sekunder å koble en ny høyttaler til anlegget. Legg til et minutt eller to om du vil navngi og gjøre noen innstillinger på den nye høyttaleren.

Har du ikke erfaring med Sonos fra før, så bør du hente hjelp om du bruker mer enn 30 minutter på å pakke ut og sette opp systemet.

Brukervennligheten er nok også noe av årsaken til at Sonos-brukerne er blitt like lojale som Apples menighet.

Play:1 har, som de øvrige Sonos-høyttalerne, kun en play/pause-knapp og en volumknapp. Alt annet styres via PC-en eller en app på mobilen eller nettbrettet. Sonos Støtter både PC/Mac og iOS og Android, men ikke for Windows Phone eller RT-versjonen av Windows.

Lanseringen av Sonos Play:1 kommer også kort tid etter at Bose lanserte SoundTouch, et system med små og kompakte høyttalere som med multiromslyd skal ta opp kampen mot Sonos.

TILBUD: Sonos Play:1 kommer med en Sonos Bridge til cirka 1600 kroner. Sonos Bridge kobles til din trådløse ruter og gjør at alle Sonos-enhetene kan brukes trådløst.
TILBUD: Sonos Play:1 kommer med en Sonos Bridge til cirka 1600 kroner. Sonos Bridge kobles til din trådløse ruter og gjør at alle Sonos-enhetene kan brukes trådløst. Foto: Sonos

Pent design

Designet til Play:1 har en umiskjennelig «Sonos-signatur» og høyttaleren har fått en avrundet søyleform. Vi synes designet er vellykket.

På baksiden finner vi en nettverkskontakt. Den bør du ignorere, for Sonos bør settes opp trådløst. Har du ikke et Sonos-anlegg fra tidligere, får du nå en «bridge» på kjøpet med Play:1. Sonos Bridge kobler du til ruteren og gjør at Sonos-enhetene dine kan brukes trådløst - og flyttes rundt i huset etter behov.

På baksiden finner vi i tillegg et stativfeste, noe vi antar vil bli fulgt opp med ulike stativer og veggfester både fra Sonos og andre. I skrivende stund fant vi ingen slike produkter, men det kommer nok. Fra Hi-Fi Klubben får vi opplyst at de venter inn et veggfeste om noen uker, mens et gulvstativ først er ventet inn etter nyttår.

Strømledningen er lekkert integrert på undersiden. Hvit Sonos får hvit ledning og den svarte varianten får sort ledning.

Ok lyd - i små rom

KOMPAKT: Me den diameter på cirka 12 cm og en høyde på 16 cm er Sonos Play:1 en liten og kompakt høyttaler som lett får plass på badehylla eller på nattbordet.
KOMPAKT: Me den diameter på cirka 12 cm og en høyde på 16 cm er Sonos Play:1 en liten og kompakt høyttaler som lett får plass på badehylla eller på nattbordet. Foto: Sonos

Så var det lyden. Her imponerer Sonos Play:1 ikke like stort som designet og brukervennligheten. I et stort rom (som stua) blir lyden for sped. Selv to Play: 1 satt opp som stereopar låter det for tynt. Her er det Play:3 eller Play:5 som gjelder. Vi tror nok lydbildet hadde løftet seg om man hadde koblet til en Sonos Sub, men da snakker vi plutselig om en helt annen pris.

I et mindre rom kommer Play:1 mer til sin rett og satt opp som et stereopar, så låter det ganske bra. I et singeloppsett låter Play:1 litt over eller på nivå med en liten og kompakt høyttaler, som for eksempel Bose Soundlink Mini. Satt opp som et stereopar låter det på linje med et par gode PC-høyttalere.

Når det er sagt, tror vi ikke lyden er det viktigste med Sonos Play:1. Her er det brukervennlighet og en utvidelse av Sonos-anlegget som blir de viktigste kjøpsargumentene.

Du trenger ikke HiFi-kvalitet for å bruke en Play:1 som vekkerklokke (appen har en fin alarmfunksjon) eller for å høre værmeldingen på badet mens du pusser tennene.

Play:1 tror vi også blir en bra og rimelig inngangsbillett til Sonos-universet. Her kan du komme i gang for 1598 kroner. Deretter kan du utvide med nye høyttalere alt etter behov. Vi tror Sonos Play:1 blir en stor suksess for Sonos.

Eksisterende kunder får en relativt rimelig mulighet for å utvide sitt eksisterende system til nye rom, der man tidligere ikke ville plassere en Play:3 eller en Play:5 på grunn av pris og størrelse. Play:1 vil fungere svært godt i typiske rom der man sporadisk lytter til musikk, som på badet, hjemmekontoret, vaskerommet, soverommet og det blir en fin løsning for musikk på barnas rom.

To enheter med Play:1 kan også gå inn i et 5.1 oppsettt med lydplanken Sonos Playbar og Sonos Sub.

Men alt er ikke perfekt med Sonos. Vi tør riktignok påstå at det er det beste og mest brukervennlige multiromsystemet for lyd, men andre vil peke på at det sikkert godt kunne ha støtte AirPlay i tillegg og at appene til Spotify og Wimp blir litt kjedelige på Sonos, siden Sonos kun støtter listevisninger. I tillegg kunne nok enkelte ønsket seg et batteri, slik at Sono-høyttaleren kunne blitt med utendørs varme sommerkvelder og på mørke høstkvelder.

PENT: Stømkabelen til Sonos Play:1 er pent integrert i designet. Hvit høyttaler får hvit kabel, mens sort høyttaler bruker sort kabel.
PENT: Stømkabelen til Sonos Play:1 er pent integrert i designet. Hvit høyttaler får hvit kabel, mens sort høyttaler bruker sort kabel. Foto: Hallvard Lunde

Alt-i-alt synes vi Sonos Play:1 er et attraktivt produkt i sin prisklasse. Med på kjøpet får du muligheten til å vokse inn i Sonos' univers.

Sonos Play:1 kommer i salg 29. oktober, men kan alt nå forhåndsbestilles hos enkelte butikker.

Les også:

Les dette om du irriterer deg over Windows 8

TEST: Så bra er LG G2

Så enkelt kan du fjernstyre PC-en fra et nettbrett

Microsoft Surface Pro 2: Nettbrett og PC som kan alt
Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning