Panasonic Lumix G5

Proff sak

Panasonic Lumix G5 er kameraet som både ser og føles mest som et proffkamera i testen.

VIPPBAR: Panasonic Lumix G5 har en praktisk vippbar skjerm.
VIPPBAR: Panasonic Lumix G5 har en praktisk vippbar skjerm. Foto: Panasonic
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Mange fysiske knapper

+ God bilde og videokvalitet

+ Raskt serieopptak

+ Utvippbar skjerm

- Den elektroniske zoomen er ikke like rask som manuell zoom

- Innstillingshjulet er lett å trykke inn når du egentlig bare vil rulle

AVANSERT: Panasonic Lumix G5 er nok det hybridkameraet i testen som minner aller mest om et speilreflekskamera, både i bruk og i utseendet.
AVANSERT: Panasonic Lumix G5 er nok det hybridkameraet i testen som minner aller mest om et speilreflekskamera, både i bruk og i utseendet. Foto: Panasonic

Panasonic Lumix G5 er kameraet som både ser og føles mest som et proffkamera i testen.

Man kan jo diskutere hvorvidt det er ønskelig for et forholdsvis billig kamera og ha mange fysiske knapper, istedenfor å ligne mest mulig på kompaktkameraer som folk flest jo er vant til å bruke.

Saken er at fysiske knapper gjør det både kjappere og enklere (når man har lært seg hva de forskjellige knappene gjør) å endre innstillinger, enn å måtte trykke seg inn på en meny å velge alternativene derfra.

Tre FN-knapper

I så måte stiller Panasonic Lumix G5 i en særklasse i denne testen. Kameraet har nemlig intet mindre enn tre programmerbare FN-knapper. I tillegg har du modushjul og ni knapper til på kamerakroppen.

Lumix G5 har et forholdsvis tungt kamerahuse, og det er kanskje ikke så rart. Her skal du nemlig ha plass til en elektronisk øyesøker og en vippbar og vendbar skjerm i tillegg. I motsetning til mange av de mindre og stiligere hybridkameraene finner du her også en innebygget blits.

Elektronisk zoom

Kjøper du G5 i kit med Lumix G X Vario 14-42 mm (som vi har testet kameraet med), så får du elektronisk zoom med på kjøpet. Denne bruker du enten ved hjelp av en zoomknapp på selve objektivet, eller ved hjelp av zoomknappen på kameraet.

I utgangspunktet synes vi det er litt tøft å kunne zoome slik du gjør på kompaktkameraene, men det betyr også at du ikke får zoomet inn eller ut like fort som med en manuell zoom.

Lumix G X-objektivet er også en del dyrere enn det vanlige standardobjektivet, så her kan du spare en god tusenlapp om du heller går for et helt vanlig objektiv.

Nesten på topp

SØKER: Som seg hør og bør for et avansert hybridkamera så har Panasonic en elektronisk øyesøker.
SØKER: Som seg hør og bør for et avansert hybridkamera så har Panasonic en elektronisk øyesøker. Foto: Panasonic

Bildekvaliteten Panasonic Lumix G5 leverer fra seg er svært god. Her får du skarpe og klare bilder med lite korn og støy, i alle fall på de laveste ISO-verdien.

Detaljskarpheten er god, og holder seg godt selv når du begynner å øke ISO-verdien. Vi liker nok i utgangspunktet bildekvaliteten fra Samsung NX210 litt bedre, men Panasonic Lumix G5 er litt flinkere når det kommer til høye ISO-verdier. Vi hadde heller brukt ISO 12800 på Lumix G5 enn på Samsung NX210.

Bra å vokse med

Panasonic Lumix G5 er et typisk kamera man kan vokse litt med. Etter hvert som man blir mer erfaren vil de ekstra knappene bli veldig nyttige.

Skal vi klage på noe må det være navigasjonshjulet som brukes sammen med hurtigmenyen. Her trykker man nemlig inn hjulet for å velge verdien man vil endre på, mens man ruller hjulet for å faktisk endre verdien.

Problemet er bare at det er såpass mye motstand i hjulet at man ofte ender opp med å trykke istedenfor å rulle hjulet. Det blir litt irriterende i lengden og ødelegger et ellers bra inntrykk.

KJAPT: Panasonic Lumix G5 har en oppløsning på 16 megapiksler og greier seriefotografering med opp til 20 bilder i sekundet.
KJAPT: Panasonic Lumix G5 har en oppløsning på 16 megapiksler og greier seriefotografering med opp til 20 bilder i sekundet. Foto: Panasonic

Laveste nettpris for panasonic Lumix G5 med 14-42 mm fant vi hos www.dustinhome.no til 5195 kr.
Vil du ha objektivet med PowerZoom må du til www.mpx.no og punge ut 6429 kroner.

Les også:

De beste billigmobilene

Kamera med android

Stor test av actionkameraer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen