Test av Netgear EVA9150

Filmkongen

Hvis du er ute etter en boks i stua som kan spille av film, musikk og bilder fra PC-en trådløst, kan Netgear EVA9150 bli din beste venn.

SPILLER ALT: Denne digitale mediaspilleren spiller alt du har av digitalt innhold. Koble den til nettverket og til TV-en og du har din egen underholdningssentral.
SPILLER ALT: Denne digitale mediaspilleren spiller alt du har av digitalt innhold. Koble den til nettverket og til TV-en og du har din egen underholdningssentral. Foto: FOTO: Knut Arild Vold
Publisert Oppdatert
FJERNKONTROLL: Ikke helt ulik indows Media Center-fjernkontrollen.
FJERNKONTROLL: Ikke helt ulik indows Media Center-fjernkontrollen. Foto: FOTO: Knut Arild Vold

Spesifikasjoner: Netgear EVA9150

HDMI: Ja

Komponent: Ja

Kompositt: Ja

S-video: Ja

SCART: 1

USB: 2

HDD: 500 GB

Laveste nettpris: 3.517 kr (www.amentio.no)

Leverandør: www.netgear.no

Netgear har gjort en kraftig oppgradering av sin mediestreamer. EVA9150 er mer solid, raskere og oppleves som langt bedre gjennomført på de fleste områder enn forrige modell.

Menyene er enkle å bruke, alt reagerer raskt, og du får spilt av det meste du måtte ha liggende av bilder, video og musikk på PC-er og lagringsbokser på nettverket.

Les også: Stortest av kompakte digitalkameraer

Det er ganske vanskelig å finne filer EVA9150 ikke spiller av, men noen mangler er det. Selv har jeg hele musikksamlingen i WMA lossless, så det var skuffende å registrere at det ikke er et støttet format.

Les også: Velfungerende lagringsboks (Netgear ReadyNAS Duo RND2150)

Bra videostøtte

Når det gjelder video, spiller den naturligvis MKV, AVI og MP4, men vi fikk den ikke til å spille av SRT-undertekster på MP4-filene.

Spiller du en fil med flere lydspor eller flere undertekster, kan du enkelt og greit bytte mellom sporene ved å trykke menyknappen under avspilling.

Dette gjelder også hvis du har en DVD på harddisken, hvor menyene er fjernet.

Boksen spiller full HD som en drøm, i hvert fall når det er komprimert til MKV-filer.

En ukomprimert sikkerhetskopi av Blu-ray blir derimot helt på grensen av hva spilleren klarer, selv fra den innebygde harddisken.

Bildekvaliteten er det uansett ingenting å si på.

Når deg gjelder rippede DVD-plater, så spiller den både ISO-filer og DVD-filer i mapper.

Vi fikk noen problemer med å vise DVD-menyer riktig på to ulike spillere, men ved en gjenoppretting av fabrikkinnstillingene løste problemet seg.

Hvorfor vi fikk feilen på to ulike spillere er usikkert, og kan kanskje skyldes softwareproblemer som forhåpentligvis blir rettet ved senere programvareoppdateringer.

Les også: Stor test av mediastreamere

Nettjenester

I tillegg har boksen en del spennende nettjenester, som lar deg spille YouTube-filmer, bilder fra Flickr og lyd- og bilde-RSS som du legger inn selv.

EVA9150 finner det meste av delte mediefiler på nettet automatisk, og du kan installere programvare på PC-en for å få hjelp til delingen.

Vi opplevde at den ikke fant mediefiler fra Windows Home Server automatisk, men heldigvis er det mulig å legge til nettverksmapper manuelt med IP-adresse, brukernavn og passord.

Vi savner også DLNA-sertifisering, som stadig flere nettverksprodukter får.

Det ville blant annet gitt støtte for å hente opp innhold fra for eksempel nyere mobiltelefoner uten konfigurering.

Med vanlig 802.11n-nettverk fikk vi en hastighet på 25-30 Mbps. Har du en ruter fra Netgear, støtter den trådløst dualband, noe som kan gi enda høyere hastigheter.

At spilleren ikke har gigabit ethernet opplever vi som en av de større svakhetene ved EVA9150.

Det gjør at det tar unødvendig lang tid å kopiere innhold fra en PC og over på den innebygde harddisken på 500 GB.

Boksen er utstyrt med en liten vifte, med god viftestyring.

Den setter sjelden i gang, og ønsker du å skru den helt av kan du stille det inn i menyene (men pass på å unngå overoppheting). Det er også svært enkelt å bytte ut harddisken, hvis du trenger mer enn de 500 GB den er levert med.

Da trenger du ikke engang å skru opp boksen.

Les også: Test av nettverkslagring

PORTER: NetGears digitale videoavspiller byr på porter som HDMI, Scart, S-video, kompositt og USB med mer.
PORTER: NetGears digitale videoavspiller byr på porter som HDMI, Scart, S-video, kompositt og USB med mer. Foto: FOTO: Knut Arild Vold
SPILLER ALT: Denne digitale mediaspilleren spiller alt du har av digitalt innhold. Koble den til nettverket og til TV-en og du har din egen underholdningssentral.
SPILLER ALT: Denne digitale mediaspilleren spiller alt du har av digitalt innhold. Koble den til nettverket og til TV-en og du har din egen underholdningssentral. Foto: FOTO: Knut Arild Vold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning