Test: Bose QC25

Fantastisk hodetelefon

Med nye QC25 befester Bose sin posisjon som klasseleder innen støydempende hodetelefoner.

Bose QC25 kombinerer lydkvalitet, støydemping og komfort på en utmerket måte.
Bose QC25 kombinerer lydkvalitet, støydemping og komfort på en utmerket måte. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert
Hodetelefonene kommer i en relativt kompakt bæreveske.
Hodetelefonene kommer i en relativt kompakt bæreveske. Foto: Produsent

Du har kanskje lagt merke til at mange bruker Bose-hodetelefoner på fly. Modellen de sitter med på hodet er ofte Bose QC15. QC står for Quiet Comfort, og betyr at de har aktiv støykansellering.

Det Bose fikk så godt til med QC15 var å kombinere effektiv aktiv støykansellering med god lyd, kompakt form og høy komfort.

Aktiv støykansellering går ut på at en mikrofon fanger støy og sus i omgivelsene, for deretter å snu fasen på dette og spille det av i høyttalerelementene. Resultatet er at denne støyen nulles ut. Funksjonen er spesielt effektiv på støy som f.eks. i flykabinen som er i kabinen.

Bose QC25 er etterfølgeren til QC15, og det betyr automatisk at vi har svært store forventninger til de nye hodetelefonene.

Kvalitetsfølelse

Førsteinntrykket er meget bra. Alt ligger pakket i en kjekk, relativt kompakt bæreveske. Hodetelefonene er delvis sammenleggbare, og ved oppakning merker vi med en gang at Bose har hevet kvalitetsfølelsen flere hakk. Hodetelefonene kjennes mer solide ut og gir mindre plastfølelse enn før, uten at det nødvendigvis er noe mindre plast.

Et AAA-batteri til å drive støykanselleringskretsen ligger i vesken. Det gjør også en flyadapter til hodetelefonledningen. Batteriet får plass bak en luke i venstre øreklokke, og på denne sitter også bryteren til å skru av og på støydempingen.

At Bose kan lage behagelige og relativt kompakte rundt-øret-hodetelefoner vet vi jo fra både QC15 og AE2w. At QC25 sitter veldig godt på hodet er derfor ingen overraskelse.

Klokkene slutter helt om øret, og jukseskinnet på øreputene er mykt og behagelig. De sitter stramt og godt, uten på noen måte å være ubehagelige. I motsetning til såkalte på-øret-hodetelefoner, kan vi ha på disse i timevis uten ubehag. Akkurat det er viktig på en lang flyreise.

Men hva med lyden?

Vel, først ble vi fryktelig skuffet. Det låter tamt og litt udefinert, flatt og kjedelig. Men idet vi skrur på den aktive støykanselleringen åpner lydbildet seg og serverer en langt mer luftig og detaljert diskant, og med tydelig plasserte vokaler. Det er en kontant, stram bass, uten å være dominerende, slik som i hodetelefoner fra Beats eller SMS by 50. Foretrekker du basstunge hodetelefoner som nevnte produsenter er kjent for, er ikke Bose QC25 noe for deg.

QC25 låter avslappet og fint, og noe av det vi virkelig liker ved disse hodetelefonene er at man kan spille på moderate volum selv i støyende omgivelser. Her trenger man ikke å skru opp lyden for å få med seg detaljene i musikken.

QC25 låter bra, men kan ikke måle seg helt med et par dedikerte hifi-hodetelefoner i samme prisklasse rundt 2500 kroner. Legger du like mye i rene hifi-hodetelefoner får du absolutt en bedre lydopplevelse hvis formålet er å bruke hodetelefonene hjemme på sofaen. Dette er hodetelefoner du investerer i for å reise med, enten på tog, buss eller fly, eventuelt for å bruke i et støyende åpent kontorlandskap.

Suveren støydemping

For QC25 gjør en utmerket jobb i å holde støyen unna. Det er særlig på konstant bakgrunnssus og motorstøy de er effektive. Plutselige, skarpe lyder hører man fremdeles, men alt reduseres i intensitet, også stemmer. Bose gjør en fremdragende jobb på støykanselleringen. Men det er viktig å huske på at det ikke er hørselvern vi snakker om, selv om de viste seg å være ganske kjekke til gressklipping.

Hodetelefonene er bedre på å holde støyen ute enn på å holde musikken inne. Det vil si at sidemannen på flyet, bussen eller toget vil plages av lydlekkasje dersom du skrur opp litt høyere enn moderat volum.

Konklusjon

Vi er litt usikre på kombinasjonen hvit, biege og turkis. Heldigvis finnes de også i svart.
Vi er litt usikre på kombinasjonen hvit, biege og turkis. Heldigvis finnes de også i svart. Foto: Produsent

Det største minuset ved QC25 er at de ikke låter spesielt bra med støydempingen deaktivert. Derfor må du sørge for et batteri i backup.

Vi synes nemlig det er dårlig at en hodetelefon til 2500 kr ikke har mulighet for automatisk deaktivering av støydempingen når musikken har stoppet opp. Det er veldig lett å glemme støydempingsknappen, og dermed kan batteriet være tomt når du skal bruke hodetelefonene neste gang. Er batteriet tomt, er det en litt sørgelig lydopplevelse du må ta til takke med.

Bose QC25 er ikke perfekte til alt, men de er perfekte i støyende omgivelser når du vil koble resten av verden ut og koble musikken inn. Bose viser virkelig at de kan kunsten å balansere god støydemping med bra lyd og suveren komfort. Derfor liker vi dem.

Les også:

Her er de beste appene for videoredigering på iPad

Test: Microsoft Surface Pro 3

Test: Huawei Ascend P7 - en rimelig toppmobil

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning