Bose AE2w

Så enkelt kan det gjøres

Hodetelefoner må ikke nødvendigvis ha masse avansert teknologi for å være gode. Det demonstrerer Bose med AE2w.

GODE: Til tross for en litt rar trådløs løsning, så kommer Bose AE2w best ut i vår test.
GODE: Til tross for en litt rar trådløs løsning, så kommer Bose AE2w best ut i vår test. Foto: Truls Steinung, HjemmePC
Sist oppdatert
SNÅL: Bose har plassert den trådløse senderen og batteriet i en egen enhet. Det ser litt snålt ut, men er faktisk en ganske bra løsning.
SNÅL: Bose har plassert den trådløse senderen og batteriet i en egen enhet. Det ser litt snålt ut, men er faktisk en ganske bra løsning. Foto: Truls Steinung
ENKELT: Det enkle er ofte det beste. Bose AE2w har minst teknologi, men låter best.
ENKELT: Det enkle er ofte det beste. Bose AE2w har minst teknologi, men låter best. Foto: Truls Steinung, HjemmePC

Spesifikasjoner

  • Høyde: 19,1 cm
  • Bredde: 15,2 cm
  • Dybde: 3,8 cm
  • Vekt: 149,6 g
  • Trådløs rekkevidde: 9 m
  • Batterilevetid: Opptil 7 timer
  • Ladetid: 3 timer for fullstendig opplading
  • Kan være koblet til to enheter samtidig
  • Medfølger: Ladekabel, lydkabel, oppbevaringsveske

Boses bidrag til markedet for Bluetooth-hodetelefoner er av det mer nette slaget og de har, med et lite unntak vi kommer tilbake til, et stort sett enkelt og ryddig design.

Til tross for at klokkene er små sammenlignet med flere av de andre i testen, sitter de likevel godt rundt ørene og putene er myke og behagelige.

Dette er hodetelefoner som passer godt når man er på farten og det skal ganske voldsomme bevegelser til for at de skal falle av. Det er riktignok ikke mulig å folde dem helt sammen, men klokkene kan vendes 45 grader slik at hele settet ligger flatt og dette i kombinasjon med den medfølgende stoffposen, gjør at klokkene lett kan fraktes uten å ta opp mye plass.

Smart løsning

Det som ved første øyekast skjemmer designen litt er den store klumpen som stikker ut fra den ene klokka og som inneholder den nødvendige elektronikken et trådløst-sett må ha. Den ser litt malplassert ut og gjør dem usymmetriske, men det skal vise seg at den er nesten for en genistrek å regne.

For det første gjør den at man får enkel og ergonomisk tilgang til betjeningsknappene. Den store knappen på toppen av klossen lar deg starte og stoppe musikken, mens dobbeltrykk hopper et spor frem og trippeltrykk hopper tilbake. Videre finner man også volumknapper og en fysisk av/på-knapp som gjør det lettere å holde styr på strømforbruket. Den første knappen treffer man veldig naturlig med pekefingeren, mens de andre nås enkelt med tommelen.

I tillegg til elektronikken inneholder klossen også hodetelefonenes batteri, og den nevnte genistreken er at den rett og slett kan tas av og lades separat. Mens den lader kan du i stedet bruke den medfølgende lydkabelen slik at AE2w blir til helt vanlige hodetelefoner.

Oppmerksomheten for detaljer blir understreket av at pluggen til den medfølgende lydkabelen passer perfekt i åpningen som blir etterlatt av Bluetooth- og batteriklossen slik at det ser ut som dette ikke er noe annet enn et helt vanlig par hodetelefoner med ledning. Når det viser seg at denne klossen er en så smart løsning, så får det heller være at den ser litt malplassert ut der den sitter.

Knallbra lyd

Og så det beste av alt med AE2w, nemlig lyden.

De er nemlig imponerende luftige lydmessig. Mens enkelte av de andre i testen er overveldende basstunge er AE2w mye mer kontrollert, men det betyr ikke at det er mangel på bass. Tvert i mot er den alltid tydelig til stede og gir de fleste typer musikk den riktige grunnmuren som resten av musikken står på.

Det er bare det at den er så mye tydeligere definert her enn hos enkelte andre, og den understreker musikaliteten fremfor å bidra til pumpende basstrommer og rumling. Mellomtonen er også veldig ryddig og klar, til lukkede klokker å være. Diskanten topper det hele ved å være luftig og behagelig omtrent uansett hva man kaster på dem av ulike sjangre.

I motsetning til flere andre i testen har ikke Bose kostet på seg ekstra funksjoner som Apt-X, NFC eller aktiv støyreduksjon, noe som kan telle negativt for noen. Det er heller ingen mulighet for å justere lyden med EQ eller effekter slik for eksempel Creative tilbyr. Ikke minst har de ingen finurlige finnesser som for eksempel automatisk avslåing når de legges sammen, slik Monster sine klokker har. Så vidt vi kan forstå går de inn i en slags hvilemodus når de ikke er i bruk, men manualen anbefaler likevel at de slås av med av-knappen for å spare strøm.

Vi synes dermed det nærmest er litt ironisk at de klokkene i testen som kanskje har minst innebygd teknologi også låter best, og det skader selvfølgelig ikke at de sitter best og har den smarteste løsningen for å konverteres til kablede hodetelefoner. Om de ikke ser best ut også, så er de i hvert fall ikke blant de verste i testen rent utseendemessig.

Er du av dem som liker skikkelig dundrende bass i hodetelefonene dine, er kanskje ikke AE2w det rette valget og man skal ikke undervurdere smarte funksjoner som NFC, men vi mener likevel lyd og komfort er det som teller mest, og der kommer AE2w best ut.

Les også:

Ansiktsinnlogging i Windows

Test: Google Nexus 7

Test: HTC ONE MAX




BEST: Bose AE2w er lette og behagelige å ha på og har i tillegg best lyd i dette testheatet.
BEST: Bose AE2w er lette og behagelige å ha på og har i tillegg best lyd i dette testheatet. Foto: Truls Steinung, HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 22/11 2013, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også