Test: Marshall Woburn

Det blir ikke mer rocka enn dette

Når Marshall leverer rockenostalgi gjør de det skikkelig.

Marshall Woburn ser ut som en klassisk gitarforsterker, men er en høyttaler for mobilen eller nettbrettet.
Marshall Woburn ser ut som en klassisk gitarforsterker, men er en høyttaler for mobilen eller nettbrettet. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Tøff lyd.

+ God EQ.

+ Autentisk design.

- Mangler gitarinngang.

- Ganske dyr.

For alle gitarister er Marshall umiddelbart gjenkjennelig som et legendarisk forsterkermerke med en ikonisk design, og det er ikke vanskelig å sette pris på hvor gjennomført denne bluetooth-høyttaleren er. Det gjør også at den skiller seg kraftig fra andre og rimeligere trådløse høyttalere.

Overflatetrekket, høyttalergrillen og ikke minst knottene: alt er hentet rett fra de klassiske gitartoppene og kabinettene.

Woburn er ikke den første høyttaleren Marshall slipper, og det er ikke en gang den første med bluetooth. Først ute var Hanwell som var kun en aktiv høyttaler uten trådløs teknologi innebygd, og deretter fulgte den mindre Stanmore etter med bluetooth på plass. Nylig ble den enda mindre modellen Acton også lagt til repertoaret.

Du finner nok ingen bluetooth-høyttaler som er mer rocka enn Marshall Woburn.
Du finner nok ingen bluetooth-høyttaler som er mer rocka enn Marshall Woburn. Foto: Produsent

Masse krefter

Spesifikasjoner: Marshall Woburn

  • Trådløst: Bluetooth 4.0 AptX
  • Innganger: 3,5 mm jack, RCA, optisk
  • Forsterker: 2 x 20 W + 1 x 50 W
  • Frekvensrespons: 35 – 22 000 Hz
  • Mål: 400 x 308 x 200 mm
  • Vekt: 7,9 Kg

Woburn er imidlertid den absolutt største og kraftigste av dem, og det merkes fort når man fyrer den opp.

Her trenger du nemlig ikke skru lenger enn til 4-5 før et stort rom er fylt med rungende lyd. Selv om vi ikke har hatt mulighet til å sku så mye lenger i frykt for å skremme livet av naboen, opplever vi at den takler det høye volumet godt.

Selv om mye av fokuset ligger på volum, betyr det altså ikke at lydkvaliteten lider nevneverdig. Vi synes diskanten er frisk og ren og bassen er kontant og slagkraftig.

Det er fristende å karakterisere den som rocka, og det må jo være akkurat det man er ute etter om man kjøper en slik høyttaler.

Woburn er på alle måter en Marshall-forsterker, og vi skal ikke påstå at den passer til alt du kan finne på å kaste på den av musikk. Men for sjangre der en Marshall-drevet gitar har sin naturlige plass, bør i hvert fall Woburn formidle musikken på optimalt vis.

Er du på jakt etter en mer klassisk løsning for skrivebordet, bør du se på skrivebordshøyttalerne med HiFi-lyd vi har testet her.

Autentiske løsninger

Det vi likevel kanskje setter mest pris på er bass- og diskantknottene som ikke bare designmessig er hentet rett fra en Marshall-forsterker.

Filterne har nemlig også bredden til en skikkelig gitar-EQ, noe som føles veldig autentisk og gir deg samtidig stort rom til å tilpasse lyden som du vil.

Det er heller ikke mye å si på tilkoblingsmulighetene. Ved siden av bluetooth finnes det en minijackinngang på toppen, og på baksiden er det gjort plass til en optisk inngang i tillegg til stereo RCAkontakter.

Knappene gir rom til å tilpasse lyden som du vil.
Knappene gir rom til å tilpasse lyden som du vil. Foto: Produsent

Vi setter også pris på den medfølgende minijack-kabelen med gullkontakter og klassisk spiralform.

Vi må si vi savner bare to ting med Woburn: Et autentisk håndtak på toppen som hadde gjort at du kunne bære den som en klassisk gitarforsterker, og en ¼-toms jackinngang til gitar på baksiden.

Den hadde nemlig vært mer enn kraftig nok til å fungere som en flott øvingsforsterker, og da hadde prisen vært lettere å forsvare også.

Bass- og diskantknottene er hentet rett fra en Marshall gitarforsterker.
Bass- og diskantknottene er hentet rett fra en Marshall gitarforsterker. Foto: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning