Test av PC-høyttalere

Den beste lyden til skrivebordet

Vi tester PC-høyttalerne som lover å levere skikkelig hifi-lyd på skriverbordet.

GODLYD: Vi har testet seks høyttalere som gjør seg på skrivebordet - både når det gjelder design og lyd.
GODLYD: Vi har testet seks høyttalere som gjør seg på skrivebordet - både når det gjelder design og lyd. Foto: Barry Goyette
Publisert Oppdatert

Utvalget av høyttalere til PC har gått gjennom en rivende utvikling den siste tiden. Tidligere var det tradisjonelle produsenter av PC-utstyr som Logitech og Creative som dominerte markedet med billige høyttalersett.

Nå har imidlertid en rekke produsenter som tidligere hovedsakelig har laget gode passive hi-fi-høyttalere, kommet med egne aktive modeller spesielt bygget for skrivebordet.

Vi har samlet et utvalg av dem for å finne ut om den litt høyere prislappen disse produsentene krever er verdt det, og selvfølgelig også hvem som gir deg mest for pengene.

Det finnes naturlig nok høyttalere som spenner over et stort prisspekter fra rundt tusenlappen og godt oppover mot 5-sifrede tall, og vi har valgt å fokusere på prisklassen 2000 til 3000 kroner.

I tillegg har vi holdt oss til rene 2.0-sett (to høyttalere uten subwoofer) fordi vi først og fremst vil ha en enkel og ryddig løsning og fordi vi vurderer det slik at et enkelt høyttalerpar vil ha høyere kvalitet enn et 2.1-sett i samme prisklasse.

Vi må også understreke at alle disse høyttalerparene ifølge produsentene skal kunne fungere tilfredsstillende uten subwoofer.

Det er likevel verdt å merke seg at flere av testproduktene har utgang for produsentenes egen subwoofer, men det vil vanligvis gi et kraftig prishopp å legge til en slik så vi har valgt å holde oss til å vurdere dem som enkle høyttalerpar.

I takt med den generelle utviklingen på lydfronten der trådløse løsninger som Bluetooth blir mer og mer vanlig, er det også flere av våre testmodeller som har slike funksjoner innebygd eller tilgjengelig som ekstrautstyr, noe vi anser som en fordel men ikke nødvendigvis et krav. Vi har heller ikke inkludert typiske trådløse multiromshøyttalere fra Sonos, Samsung eller andre også kan fungere som gode skrivebordshøyttalere.

Videre tar vi med i beregningen hvilke ulike tilkoblingsmuligheter som er tilgjengelig, først og fremst fordi en 3,5 mm jack-kabel i hodetelefonkontakten på en bærbar PC vanligvis ikke er den ideelle måten å få det beste ut av høyttalere i denne prisklassen.

Dermed teller det positivt om høyttalerne kan kobles til med enten USB eller optisk kabel. Den beste lyden til skrivebordet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning