Sony Cyber-shot HX50V

Denne fanger alt

Sony har laget en liten fotobombe i Cyber-shot HX50V.

KOMPAKT ZOOM: Sony Cyber-shot HX50V gir deg hele 30x optisk zoom i en overraskende liten og kompakt kamerakropp.
KOMPAKT ZOOM: Sony Cyber-shot HX50V gir deg hele 30x optisk zoom i en overraskende liten og kompakt kamerakropp. Foto: Sony
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Kraftig zoom i kompakt kropp.

+ Bra bilde og videokvalitet til megazoom å være.

+ Avanserte funksjoner.

- Vi savner råfiler.

- Har ikke vippbar skjerm.

PRAKTISK: I tillegg til kraftig zoom gir Cyber-shot HX50V deg også innebygget GPS og wi-fi. Med tilhørende app på mobilen din kan du dermed bruke mobilen eller nettbrettet som fjernskjerm og fjernutløser.
PRAKTISK: I tillegg til kraftig zoom gir Cyber-shot HX50V deg også innebygget GPS og wi-fi. Med tilhørende app på mobilen din kan du dermed bruke mobilen eller nettbrettet som fjernskjerm og fjernutløser. Foto: Sony

Sony Cyber-shot HX50V er et kompaktkamera med kraftig zoom. Det er fristende å kalle det et megazoomkamera, men utseendet plasserer det mer i kompaktkameraklassen.

For her er det ikke noe overdimensjonert grep, eller elektronisk søker som tar opp plass og får kameraet til å se ut som et speilreflekskamera. Nei her får du et pent og kompakt kamera med et ganske lekkert design til et såpass kraftig kamera å være.

Byggekvaliteten virker veldig god og hele kameraet oser av kvalitet. Det er ikke direkte tynt, men gir absolutt et kompakt inntrykk.

GPS og wi-fi

Vær oppmerksom på at det finnes to varianter av dette kameraet HX50 og HX50V.

Forskjellen er at sistnevnte, det vi har testet, har innebygget GPS-mottager. Dermed kan bildene tagges med nøyaktig posisjon for hvor det ble tatt. Velger du versjonen uten GPS kan du spare noen hundrelapper.

Kameraet har også innebygget wi-fi, noe vi synes alle moderne kameraer burde ha. Dermed kan du overføre bilder og fjernstyre kameraet trådløst.

At det ikke er et standard kompaktkamera vises godt ved at du har et modushjul på toppen, samt et eget hjul for å endre eksponeringskompensasjon.

Begge er tegn på litt mer avanserte kameraer. At du har et fullstendig manuelt program bekrefter dette.

Ekstern blits

Positivt synes vi også det er at kameraet faktisk har en blitssko. Det betyr at du kan benytte deg av ekstern blits. Samtidig har den innebygget blits slik at du slipper å drasse med deg en ekstra klump.

HX50V har hele 30x optisk zoom, tilsvarende 24-720 mm på 135-formatet. Det er kraftige greier for et såpass kompakt kamera som dette.

Hvis du tar i bruk det Sony kaller «Klart Bilde»-zoom, kan du få hele 60x zoom. Det blir dog mer sammenlignbart med digital zoom, men er litt morsomt likevel.

Bildebrikken er ganske liten, noe som er typisk for kompaktkameraer med kraftig zoom.

Spesifikasjoner for Sony Cyber-shot HX50V

 • Oppløsning: 20,4 megapiksler
 • Sensor: 7,82 mm, CMOS
 • Optisk zoom: 30x
 • Skjermstørrelse: 3 tommer
 • Skjermoppløsning: 921.000 punkter
 • Lysfølsomhet: ISO 80 - 12800
 • Zoomområde (135): 24-720 mm
 • Video: 1920 x 1080 piksler, 50 bps
 • Seriefoto: 10 bps
 • Makro: 5 cm
 • Optisk bildestabilisator: Ja
 • Minnekort: MemoryStick Duo, SD, SDHC, SDXC
 • Wi-fi: Ja
 • GPS: Ja
 • Mål: 10,81 x 6,43 x 3,83 cm
 • Vekt: 272 gram

Overraskende god kvalitet

Vi er vant til at kameraer i denne klassen byr på mye korn og støy, selv ved lav ISO. Det er for så vidt tilfellet her også, men HX50V synes å være en liten forbedring fra tidligere modeller.

Detaljoppløsningen på vidvinkel og lav ISO er svært god. Den faller som forventet både ved bruk av tele og ved å skru opp lysfølsomheten, men ikke til katastrofale dybder.

Skjønt ISO 6400 og 12800 bruker såkalt averaging for å gi brukbare bilder ved disse lysfølsomhetene. Det betyr at kameraet raskt avfyrer flere bilder på rad og legger disse oppå hverandre for å fjerne korn og støy.

Tidligere eksempler vi har sett på dette har fungert heller dårlig. Det gjør det for så vidt også her, men i mindre grad enn før. Du får et bilde som ser ut som om det er tatt gjennom en bomullsdott, men det er brukbart i et nødstilfelle.

Vi ville nok fortsatt prøvd å unngått de to høyeste ISO-innstillingene i det lengste.

Cyber-shot HX50V er ikke helt i toppklassen kvalitetsmessig, men likevel, men god til å være i megazoomklassen.

Eksempelbilder

Bra video

Også videoopptak greier HX50V bra.

Opptakene blir både skarpe og har god fargemetning. Den innebygde bildestabilisatoren hjelper når man filmer med tele, men ved full zoom kan det bli vanskelig å holde kameraet støtt uansett.

Noen mangler

Vi liker Sony Cyber-shot HX50V veldig godt.

Helt perfekt er det dog ikke. For et kamera i denne prisklassen, og med såpass avanserte funksjoner, ville vi absolutt hatt mulighet til å lagre bildene i råformat. En vippbar skjerm hadde også stått høyt på ønskelisten.

Verdt å ta med er set også at du bare er en tusenlapp unna Sonys billige speilrefleks Alpha 58.

Alt i alt synes vi likevel Sony har greid å pakke mye kamera i en forholdsvis kompakt pakke her.

Les også

Terningkast seks til tøff telefon.

Startknappen er tilbake.

LANG LINSE: Sony Cyber-shot HX50V sin 30x zoom tilsvarer et zoomområde fra 24 mm til 720 mm på 135 formatet.
LANG LINSE: Sony Cyber-shot HX50V sin 30x zoom tilsvarer et zoomområde fra 24 mm til 720 mm på 135 formatet. Foto: Sony

Kule 3D-videobriller.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning