iPhone SE

iPhone SE: - Et helt riktig trekk av Apple

Teknoeksperter mener Apples nyhetslipp mandag kveld var kjedelig, men smart.

Dette er iPhone SE, Apples nyeste iPhone. Drar du kjensel på den?
Dette er iPhone SE, Apples nyeste iPhone. Drar du kjensel på den? Foto: Justin Sullivan (Afp)
Publisert

Apple lanserte to nye produkt mandag kveld norsk tid, nye iPhone SE med fire tommers skjerm og en ny, mindre iPad Pro med 9,7 tommers skjerm.

Les også: Her er de norske prisene på iPhone SE og nye iPad Pro.

Det imponerte ikke teknologiekspert og journalist Daniel Rosenquist. Han bor og arbeider i New York, og skriver blant annet bloggen Det store eplet.

Daniel Rosenquist.
Daniel Rosenquist.

- Hvor er nyskapningen? Dette var plankekjøring!

- Det var ikke noe av den magien som har vært kjennetegnet til Apple tidligere. Bare en helt enkel fremvisning av noen nye produkter, sier han til Side3.

iPhone SE er en kjedelig telefon. Et gammeldags deksel med det som snart er gammeldags innmat.

VIDEO: Her kan du se video av Apples pressekonferanse

- Kjedelig telefon

Rosenquist legger ikke skjul på at han er skuffet over nyheten fra Apple.

- iPhone SE er en kjedelig telefon. Et gammeldags deksel med det som snart er gammeldags innmat. Det positive er at den blir relativt billig. Du får mye telefon for 4.000 kroner, spesielt med tanke på at du må ut med over 7.000 for å få den nyeste.

Les også: Apple avduket iPhone SE

- Og pluss for at den får Apple Pay, men stort minus at den ikke har 3D Touch - nyvinningen som ble slått opp med brask og bram i høst her i USA.

Simon Grønvik.
Simon Grønvik.

- Helt riktig av Apple

Simon Grønvik er mannen bak bloggen Teknolicious. Han tror på den andre siden at Apple gjør noe helt riktig med iPhone SE.

- Dette ser jo ut som en vinner for Apple. Nesten 6S sin innmat i iPhones fineste design. Til den prisen kan man få "iPhone-opplevelsen" til en litt mer lommebokvennlig pris.

- Jeg tror den størrelsen er riktig for mange, og at Apple har gjort mye riktig her, sier Simon Grønvik til Side3.

LIVEBLOG: Få alle detaljene - på norsk

Den påstanden resonnerer vel hos sjefredaktør Lasse Svendsen i Lyd & Bilde.

- Jeg tror det er et helt riktig trekk å lansere iPhone SE. iPhone 5S har begynt å bli veldig akterutseilt, men har en stor brukerskare. Nå treffer Apple det markedet.

Svendsen er enig i at designet ikke er helt på høyde med de nyere iPhone 6-modellene, men tror ikke Apple har valgt det tilfeldig.

- Apple har nok valgt et design for de som allerede er vant med og fornøyde med iPhone 5S. Fra et entusiastperspektiv er dette en kjedelig telefon, men ikke for massemarkedet.

MINDRE IPAD PRO: Nye iPad Pro har en skjermstørrelse på 9,7 tommer mot storebrors 12,9 tommer. Teknoeksperter Side3 har snakket med tror den mindre størrelsen passer folk flest bedre.
MINDRE IPAD PRO: Nye iPad Pro har en skjermstørrelse på 9,7 tommer mot storebrors 12,9 tommer. Teknoeksperter Side3 har snakket med tror den mindre størrelsen passer folk flest bedre. Foto: Justin Sullivan (Afp)
Lasse Svendsen.
Lasse Svendsen.

- iPad Pro i "mer riktig" størrelse

Apple lanserte også en iPad Pro som har krympet skjermen fra smått gigantiske 12,9 tommer til 9,7 tommer.

- Pad Pro blir en veldig god iPad. Den gigantiske iPaden fra i høst er veldig kraftig, og det er positivt at all denne kraften kommer i en mer håndterlig størrelse. Den er en solid oppgradering fra iPad Air 2, som mange nordmenn nok har og er klare for å bytte ut, sier Daniel Rosenquist.

Han tror samtidig prisen blir stiv i Norge.

- Den blir nok ganske dyr. Omtrent 6.000 kroner er min spådom, og det er mye penger. Enda mer hvis du er avhengig av mer lagringsplass til video, musikk eller store filer. Men jeg tror at iPad fortsatt vil holde stand som nettbrettet alle andre må måle seg etter.

Hvorfor skal den hete Pro og ikke bare er en naturlig oppgradering av iPad Air? Det er vel fordi Apple skal kunne ta "top dollar", tenker jeg.

- Superbærbar jobbmaskin

Lasse Svendsen i Lyd & Bilde synes nye iPad Pro med mindre skjerm er et interessant produkt som havner et sted mellom den forutgående iPad Pro og Air 2.

- iPad Pro er ideell for de som trenger et kraftig nettbrett, men synes 12,9 tommer blir altfor stort. Med de spesifikasjonen får du en superbærbar jobbmaskin.

Simon Grønvik er ikke så sikker på om nye iPad Pro tilbyr nok til å få folk til å løpe i butikken.

- Den første iPad pro var veldig stor. Å håndtere et 12-tommers nettbrett er ikke helt enkelt. Men 9,7 tommer er mye mer "riktig" i størrelse. Men jeg vet ikke hvorfor denne skal hete Pro, og ikke bare er en naturlig oppgradering av iPad Air. Det er vel fordi Apple skal kunne ta "top dollar", tenker jeg.

- Dette føles som nok en iPad jeg ikke gidder å bytte ut min 3-4 år gamle iPad mot. Det kan nesten virke som Apple, og andre, sliter med å utvikle nettbrettsgementet.

Også Grønvik synes Apples lansering mandag kveld var mindre interessant samlet sett.

- Generelt var vel dette et av de mindre spennende eventene til Apple. De vanlige produktene deres, bare mindre. Ikke en eneste nyhet, utenom prisen, som folk ikke visste på forhånd. Spenningen har på en måte blitt litt borte de siste årene.

Denne saken ble første gang publisert 21/03 2016.

Les også