ICANN

Disse syv topphemmelige nøklene kontrollerer hele internett

Det er som tatt ut av en Dan Brown-bok.

TOPPHEMMELIG: Syv nøkler gir tilgang til syv smartkort som ligger innelåst i hver sin safe. Minst fem av de syv smartkortene må benyttes for å hente ut hovednøkkelen som gir tilgang til ICANNs database - som i praksis gir kontroll på internett.
TOPPHEMMELIG: Syv nøkler gir tilgang til syv smartkort som ligger innelåst i hver sin safe. Minst fem av de syv smartkortene må benyttes for å hente ut hovednøkkelen som gir tilgang til ICANNs database - som i praksis gir kontroll på internett.
Publisert

Det høres ut som et scenario Dan Brown kunne kokt sammen i en av bøkene sine, men dette er fakta: Internett blir kontrollert av 7 topphemmelige nøkler som passes på av 14 mennesker.

Les også: Det denne mannen vet, kan skremme vettet av deg

Journalist James Ball i den britiske avisen The Guardian har fått innblikk i den ytterst sikre nøkkelseremonien som gjennomføres fire ganger i året.

Det er representanter fra organisasjonen Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) som administrerer det hele.

Hva driver ICANN med?

ICANNs formål er å administrere global tildeling av DNS-navn, internett-adresser. Nettsider har som kjent ip-adresser. Limer du inn tallrekken 31.13.92.36 i adressefeltet på nettleseren din og trykker enter, vil du gå til nettsiden til facebook.com.

For oss mennesker er det selvsagt mye enklere å huske ord. ICANN har ansvaret for å koble ord og tall, som er lettere for datamaskiner å tolke.

Les også: Slik lurte de flyplassen trill rundt

KAOTISK: Dette kartet illustrerer routingen som foregår på nett, og som ICANN er ansvarlig for å holde kontroll på.
KAOTISK: Dette kartet illustrerer routingen som foregår på nett, og som ICANN er ansvarlig for å holde kontroll på. Foto: The Opte Project (Wikimedia Commons CC 2,5)

Dette er viktigere enn du kanskje først tenker deg. Om noen skulle skaffe seg kontroll over ICANNs database, ville de i praksis kontrollere internett. Nettadressen til nettbanken din kunne for eksempel ta deg til en falsk nettbank istedenfor den ekte.

Les også: Slik har du neppe sett Tsjernobyl

Samtidig finnes det scenarioer hvor det kan tenkes at ICANNs database må rekonstrueres, det være seg naturkatastrofer eller terrorangrep. Organisasjonen har løst utfordringen uten at én person får for mye kontroll.

ICANN har valgt syv representanter som kontrollerer én nøkkel hver. Det er i tillegg knyttet en ekstra person til hver nøkkel for sikkerhets skyld, i alt 14 personer.

SMARTKORT: Her lages én av smartkortene som inneholder en del av det som til slutt blir hovednøkkelen for å få tilgang til ICANNs database.
SMARTKORT: Her lages én av smartkortene som inneholder en del av det som til slutt blir hovednøkkelen for å få tilgang til ICANNs database. Foto: youtube.com

Det er snakk om faktiske, fysiske nøkler. Nøklene låser opp bankbokser, og hver bankboks skjuler såkalte smarte nøkkelkort. Minst fem av disse syv smartkortene må kobles sammen for å lage én hovednøkkel.

Hovednøkkelen er i praksis en datakode, et slags passord som gir tilgang til ICANNs database.

Siden 2010 samles de syv «nøkkelpersonene» fire ganger i året for å generere en ny hovednøkkel. Ball beskriver sikkerheten rundt nøkkelseremonien som intens. De syv personene må først gjennom en rekke dører med håndskannere og kodelåser før de til slutt samles i et rom hvor ingen elektronisk kommunikasjon slipper inn eller ut. 

Etter at seremonien er gjennomført, forlater de rommet en og en før de samles på en restaurant med påfølgende fest og halloi.

Les også The Guardians omfattende artikkel om seremonien, og se video her.

ICANN skulle etter planen skifte «hovednøkkelen til internett» i oktober 2017, men måtte utsette seremonien til 2018 da «en rekke aktører ikke var klare».

Nedenfor kan du se den aller første nøkkelseremonien, fra 2010. Hopp til 1.58 for den mest interessante delen.

Kilder: Wikipedia, Guardian

Denne saken ble første gang publisert 30/01 2018.

Les også