Endomondo + Zephyr HxM Bluetooth pulsmåler

Din nye treningspartner

Endomondo er et sosialt treningsprogram for mobilen. Best av alt; det er gratis.

SOSIAL TRENINGSPARTNER: Med Endomondo på mobilen kan du gjøre treningsøkten mer sosial.
SOSIAL TRENINGSPARTNER: Med Endomondo på mobilen kan du gjøre treningsøkten mer sosial. Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert
MED PULS: Med Zephyr sin pulsmåler og en mobil med GPS og Bluetooth har du det som skal til for å gjøre mobilen om til en pulsklokke.
MED PULS: Med Zephyr sin pulsmåler og en mobil med GPS og Bluetooth har du det som skal til for å gjøre mobilen om til en pulsklokke. Foto: Hallvard Lunde
FOR ALLE: Endomondo har laget et program som nesten alle med en nyere mobil kan bruke.
FOR ALLE: Endomondo har laget et program som nesten alle med en nyere mobil kan bruke. Foto: HjemmePC

Fakta

Zephyr HxM Bluetooth pulsmåler: Kan kjøpes fra Zephyr Technology.

Pris inkludert frakt ca. 130 USD (cirka 800 kroner).

Har du en mobil med GPS kan du gjøre mange kule ting, inkludert øke underholdningsverdien på treningsturene dine.

Mobilprogrammet Endomondo støtter de fleste moderne mobiltelefoner med GPS. Da snakker vi ikke bare om Android-mobiler og iPhone, men også Nokia, Sony Ericsson, Samsung og LG med flere.

I utgangspunktet ser Endomondo ut som nok en treningslogger. De finner du flere av om du leter på Android Markets og AppStore.

Det morsomme med Endomondo er at den har lagt en sosial funksjon på toppen. For det første kan du koble deg sammen med andre venner og kjente som bruker Endomondo. I tillegg kan du opprette eller bli med på et lag.

Del

Du velger selv hva du vil dele av informasjon, men det gir ekstra inspirasjon å følge med hvor, når og hvor bra dine venner trener. Endomondo har ikke en veiledingsfunksjon, slik vi finner på Adidas MiCoach.

Utfordringer

En ytterligere sosial funksjon er at du kan opprette eller delta i «utfordringer». Det kan være konkurranser om alt fra flest treningstimer til flest løpte kilometer eller å se hvem som løper 10 kilometer raskest.

Men, det stopper ikke her. Endomondo støtter også Live Tracking - eller direkteoverføring av treningsøkten din til nettet. Da kan personer i ditt nettverk følge med hvordan det går med deg. Spesielt nyttig om du skal gjennomføre en lengre konkurranse.

Personer i ditt nettverk kan også skrive inn meldinger, på engelsk, som leses opp for deg om du bruker hodetelefoner. Endomondo leser også opp informasjon om hvor lenge du har vært i aktivitet, og hvor langt du har beveget deg, i tillegg til eventuelt en rundetid. Treningsrundene dine blir logget ved hjelp av mobilens GPS, slik at du får informasjon om fart, varighet, distanse, kaloriforbruk (estimat) og pulsmåling. Det blir også laget et kart (Google Maps) der treningsrunden er logget.

Du kan alltid i ettertid redigere informasjonen når du logger inn på din side på Endomondo. Det gjør at du også manuelt kan legge inn informasjon om treningsøkter hvor GPS-en ikke kan brukes, som for eksempel ved svømming.

Endomondo er gratis og kan lastes ned for programvarebutikken for din mobil.

Bluetooth pulsbelte koster ca 800 kroner inkludert frakt. Vi kjøpte vårt pulsbelte fra Zephyr Technology.

Sosial

Du kan velge å dele alle dine treningsøkter via Facebook og Twitter - om du vil.

Flere alternativer

My Tracks

Google en god treningslogger som heter My Tracks. Den finnes for både iPhone og Android. Programmet logger fart, snittfart, distanse, hvor lenge du har trent, antall høydemeter med mer. Ruten blir også tegnet i Google Maps og du kan lagre treningsøkten til Google Docs. Programmet er gratis.

Cyclemeter

Dette er programmet for alle syklister. Finnes kun for iPhone. Logger relevante treningsdata, viser ruten på kart og du kan dele ruten din med andre. Du kan også få lest opp treningsinformasjon, som fart, distanse, stigning med mer. I tillegg kan du autoposte innlegg på Twitter og Facebook. Eventuelle svar vil bli leste opp for deg.

Run Keeper

Løpeglade iPhone/iPod-eiere har nok alt stiftet bekjentskap med Run Keeper. Programmet finnes i en Pro-versjon til 10 dollar i tillegg til mindre funksjonsrik gratisversjon. Programmet logger fart, distanse og kaloriforbruk.

Adidas miCoach

Denne løsningen fra Adidas er den eneste på markedet som faktisk kan fortelle deg hvordan du skal komme i bedre form. miCoch Pacer består av en fotsensor og en enhet som i tillegg til å veilede treningen din, også fungerer som MP3-spiller. Programmet er kanskje først og fremst tilpasset løping. På nettsiden til miCoach kan du velge et treningsopplegg som er tilpasset dine mål. Det kan være alt fra vektreduksjon til å løpet maraton. Prisen for miCoach Pacer er i overkant av 1.000 kroner. miCoach finnes også som en app til iPhone. Her brukes kun GPS-data til sporing.

Sports Tracker

Har du Nokia er dette et program du skal kikke på. Sports Tracker er ikke like koblet til Nokia som tidligere, men støtter fortsatt kun Nokia-mobiler. Programmet logger treningsturen din som andre tilsvarende programmer, men her kan du også inkludere bilder fra treningsturen. Du kan også la andre følge turen din live på nettet. Sports Tracker finner du på www.sports-tracker.com.

I tillegg kan du enkelt sende link til treningsturene dine via e-post eller poste en link på nettet.

I forhold til en del andre treningsprogrammer for mobilen, støtter Endomondo også pulsbelter som bruker Bluetooth.

Vi kjøpte et slik fra Zephyr. Det fungerte overraskende bra.

Bluetooth som kommunikasjonsmetode er ikke alltid like pålitelig, men pulsbeltet fra Zephyr i kombinasjon med vår HTC Desire fungerte i hvert fall godt.

En stor ulempe er at Bluetooth krever hyppig lading.

En lading gir cirka 13 treningstimer. Det betyr at du må lade en til to ganger i uken om du trener regelmessig.

Fordelen med et Bluetooth-basert pulsmåler er at du også kan bruke den på andre programmer og mobiler som støtter Bluetooth.

Det gjør investeringen på cirka 800 kroner mer fremtidssikker.

Noen mangler

Det vi synes mangler i Endomondo er et par ting.

For det første skjer mye av det sosiale elementet på nettet.

Vi savner noen sosiale funksjoner i mobilen. For eksempel å kunne sende melding til venner i nettverket.

Endomondo er heller innen treningsveileder, slik som Adidas miCoach.

Siden Endomondo takler opplesing av treningsdata, ser vi også for oss at den på sikt kan gi oss treningsveiledning - som å trene riktig med bruk av pulsmåler.

Vi savner også en visning av maksimalfarten på mobilen (vises på nett) og mer informasjon om antall høydemeter man har vunnet.

En annen svakhet er også at man må bruker mobilskjermen om man vil lese av pulsdata.

Det er litt klønete siden det ikke er alltid like enkelt å feste mobilen på en slik måte at skjermen er synlig under treningsøkten.

Som regel må du også skru av en skjerm- eller tastatursperre for å se informasjonen.

I sum er vi likevel godt fornøyd med Endomondo.

Siden de alle fleste har en mobil som kan brukes, kan man for 800 kroner få en velfungerende treningslogger med pulsdata.

Les også:

10 gode grunner til å kjøpe Galaxy Tab

5 kule ting du kan gjøre med mobilen

Et gullegg av en bærbare PC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning