Sony Xperia Z2 Tablet

Vanntett stjerne

Lett, syltynt og vanntett. Xperia Tablet Z2 er et svært attraktivt nettbrett i Android-klassen.

VANNTETT: Xperia Z2 Tablet er på mer enn en måte et vanntett nettbrett fra Sony.
VANNTETT: Xperia Z2 Tablet er på mer enn en måte et vanntett nettbrett fra Sony. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC
Publisert Oppdatert
OISANN: Xperia Z2 Tablet er immun mot klossmajorer så lenge du husker å lukke lukene til SIM-kortet og mikro-USB-porten.
OISANN: Xperia Z2 Tablet er immun mot klossmajorer så lenge du husker å lukke lukene til SIM-kortet og mikro-USB-porten. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Sonys splitter nye nettbrett Xperia Z2 Tablet blir gjerne med deg en tur i badekaret eller i dusjen. Det vanntette nettbrettet i andre generasjon Xperia Tablet Z-serien er blitt syltynt og lett. Det veier 43 gram mindre enn iPad Air og den er 0,9 millimeter tynnere.

Designet viser et tydelig slektskap til første generasjon Tablet Z og Sonys Z-mobiler. Xperia Tablet Z2 har ingen fysisk hjem-knapp, kun volum og av/på-knapp på brettets venstre side. Nettbrettet har to luker, en til mikro-USB og en til SIM-kort og minnekort. Lukene må være lukket for at nettbrettet skal være vanntett.

IP55 og IP58 sertifiseringene tilsier at brettet tåler vannsprut fra alle kanter og at det kan oppholde seg inntil 1,5 meter under vann i opp til 30 minutter. Vi tror likevel ikke at så mange svømmer rundt med et nettbrett til nesten 5000 kroner, men med dette nettbrettet trenger du ikke være redd for at det blir ødelagt om du søler kaffekoppen over det, eller om det skulle falle ned i badevannet når du ligger og nyter en film. Nettbrettet vil også fint tåle en tur på stranda, men vær klar over at sertifiseringen gjelder ferskvann ikke saltvann.

Baksiden på vår testenhet er hvit i et nesten gummiert plastmateriale. Det føles ikke billig, men heller ikke like eksklusivt som "skinnet" på baksiden av Samsungs Galaxy Note-serie.

God ytelse

Xperia Z2 Tablet plasserer seg helt i toppen blant de kraftigste nettbrettene vi har testet i det siste. Den firekjerners prosessoren og hurtigminnet på 3 GB sparker godt ifra, og Xperia Z2 ligger ytelsesmessig på nivå med nettbrett som Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 og gigantnettbrettet Galaxy Note Pro 12.2. Vi fant ingen åpenbare svakheter i ytelsen. På nett er Xperia Z2 rask og god, med støtte for den raskeste trådløse nettverksstandarden (AC) og 4G (Cat. 3) om du velger en versjon med SIM-kort.

Kameraet på 8 megapiksler tar greie bilder, men side om side med bildene fra iPad-ens 5-megapikselkamera synes vi faktisk iPad-en leverer de beste bildene. Pluss til Sony likevel for en god og morsom kameraapp med mange funksjoner.

Batterilevetiden målte vi til 6 timer og 55 minutter. Det er omtrent på nivå med samtlige nettbrett vi har testet den siste tiden, med unntak av Yoga 8 fra Lenovo, som leverte nesten 9,5 timer i vår test.

VÅTT: Trolig er det ikke mange som tar med nettbrettet i dusjen, men Xperia Z2 Tablet tåler å bli med på badet og blir ikke ødelagt om det skulle komme noen regndråper på den.
VÅTT: Trolig er det ikke mange som tar med nettbrettet i dusjen, men Xperia Z2 Tablet tåler å bli med på badet og blir ikke ødelagt om det skulle komme noen regndråper på den. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Super skjerm

Spesifikasjoner: Sony Xperia Z2 Tablet

 • OS: Android 4.4
 • Skjerm: 10,1 tommers IPS, Triluminos
 • Oppløsning: 1920 x 1080 piksler
 • Prosessor: 2,3 GHz, quad core (Snapdragon 801)
 • RAM: 3 GB
 • Kamera: 8 MP
 • Frontkamera: 2 MP
 • Lagringskapasitet: 16/32 GB
 • Minnekort: Ja, inntil 64 GB
 • Batteri: 6000 mAh
 • Batterilevetid - målt: 6 timer 55 minutter
 • 4G: Ja, avh. av modell
 • WiFi: 802.11 ac/n/g/b/a
 • Størrelse: 266 x 172 x 6,4 mm
 • Vekt: 426/439 (4G) gram
 • Annet: Vanntett, IP55 og IP58
 • Laveste nettpris: 4339 kroner

Skjermen på Xperia Z2 Tablet viser at skjerm er noe Sony kan. Riktignok finnes det nå modeller med mer enn HD-oppløsning, men Z2s Trilumos-skjerm med en oppløsning på 1920 x 1080 punkter gjør en god jobb sammen med Sonys bildebehandlingssystemer.

Skjermen har sterke og klare farger, god innsynsvinkel og god skarphet. Ut av boksen har skjermen et lite rødskjær, men i innstillingene kan hvitebalansen justeres slik at skjermen blir litt mer nøytral.

Moderat lyd

Sony kan ikke bare bilde, men også lyd. Dessverre viser de ikke det fram på en veldig god måte på Xperia Z2 Tablet.

Sony gjør riktignok akkurat det vi etterlyser hos andre produsenter; nemlig ansiktsrettede stereohøyttalere. Vi synes likevel det er litt rart at disse er plassert nederst på sidene - om man holder nettbrettet "riktig" vei slik at Sony-logoen befinner seg øverst til venstre. Da vil man nemlig lett kunne dekke til høyttaleråpningene med hendene.

Løsningen er selvsagt bare å snu nettbrettet "opp-ned", slik at høyttalerene befinner seg øverst. Designmessig hadde det likevel vært logisk om høyttalerne satt øverst. Vi er også bare moderat imponert over lyden Sony-enheten slipper ut av høyttalerne sine. Her synes vi for eksempel iPad Air leverer bedre lyd, med mer dynamikk og tydelighet i dialoger. Xperia Z2 Tablet er riktignok tynn og vi ser utfordringen med å lage gode høyttalere til et nettbrett, men den litt metalliske og harde lyden til Xperia Z2 Tablet ble vi ikke veldig imponert over.

Med øreklokker leverer heldigvis Xperia Z2 et bra lydbilde. Da får vi et behagelig lydbilde, med nok bass og detaljer og dynamikk i de lyse områdene.

Konklusjon

Xperia Z2 Tablet er et nettbrett som imponerer oss. En ting er at vi kan bruke det både ute og inne i alle slags omgivelser uten å være redd for at noen dråper vann skal ruinere nettbrettet vårt. Bare tanken på å kunne senke seg ned i et varmt bad med en god film er kanskje et godt nok kjøpsargument for noen.

FINGERMERKER: Baksiden på Xperia Z2 Tablet er laget i et plastmateriale. Det gir ikke en like eksklusiv følelse som hos Note-serien til Samsung og baksiden på Xperia Z2 Tablet er ikke imun mot fingermerker.
FINGERMERKER: Baksiden på Xperia Z2 Tablet er laget i et plastmateriale. Det gir ikke en like eksklusiv følelse som hos Note-serien til Samsung og baksiden på Xperia Z2 Tablet er ikke imun mot fingermerker. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Nettbrettet er også rikt på "ekstrafunksjoner", som fjernkontroll (den har IR-sender), PlayStation Mobil og den støtter flere måter å koble seg til en ekstern skjerm (TV) både med og uten kabel. I tillegg kan du bruke en ekstern kontroller (PS3) for spilling.

Bortsett fra lyden fra høyttalerne finner vi lite å trekke for på Xperia Z2 Tablet, og akkurat det mener vi ikke er nok til å frata Sony Xperia Z2 tablet toppkarakteren.

Les også:

Nå kommer startmenyen tilbake til Windows 8

Så bra er Office til iPad

Gaming headsett med super lyd

LETTEST: Sony Xperia Z2 Tablet er både utrolig lett og tynnt. I tillegg er det vanntett.
LETTEST: Sony Xperia Z2 Tablet er både utrolig lett og tynnt. I tillegg er det vanntett. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning