Underholdningsknøttet

HP Pavillion dm1 (3110eo)

Prisgunstige minibærbare er under press fra nettbrettene. Mange ønsker funksjonen til en kompaktbærbar kombinert med hyggelig pris. HP drar den litt lenger og kliner til med en underholdnings-knøtt!

PORTABEL: Lett og solid knøtt med stilig design.
PORTABEL: Lett og solid knøtt med stilig design. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC
Publisert Oppdatert
</head>
SIRKLER: HP har valgt et design som ikke gjør mye ut av seg på avstand, men som ser friskt ut på nært hold.
SIRKLER: HP har valgt et design som ikke gjør mye ut av seg på avstand, men som ser friskt ut på nært hold. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC
FRONTHØYTTALERE: Nedenfor håndleddsstøtten finner vi høyttalerne som sørger for at underholdningsfaktoren blir høy.
FRONTHØYTTALERE: Nedenfor håndleddsstøtten finner vi høyttalerne som sørger for at underholdningsfaktoren blir høy. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC

Spesifikasjoner: HP Pavillion dm1

Prosessor: AMD Dual-Core E-350 / 1.6 GHz

Chipset: AMD A50M FCH

Minne: 4 GB (2 x 2 GB) DDR3-1333

Skjermkort: AMD Radeon HD 6310 Graphics

Skjerm: 11,6 tommer (blank)

Skjermoppløsning: 1366 x 768 (16:9)

Harddisk: 500 GB / 7.200 opm

Optisk drev: Ekstern USB LightScribe DVD±R/RW DL

Nettverk:

Ralink RT5390 802.11b/g/n WiFi Adapter

Realtek PCIe GBE Family Controller

Lyd:IDT 92HD81B1X

Batteri: 6-cell, 55 Wh, 12,4 V

Operativsystem: Windows 7 HP 32-bit

Porter forside: Høyttalere

Porter venstre side: USB 2.0, HDMI, viftegrill, Kensington, strømkontakt

Porter høyre side: Minnekortleser, hodetelefon-/mikrofonkontakt, 2x USB 2.0, VGA, Ethernet

Baksiden: Batteri

Dimensjoner: 290 mm x 241 mm x 21 mm

Vekt: 1,6 kg

Annet: Webcam, Bluetooth, Minnekortleser (2-i-1)

HPs dm1 lever i et hardt marked, der vi finner konkurrenter som Asus Eee og Acer Aspire One. Likevel er det kanskje ingen som er like elegante som lille dm1.

Designet kan oppsummeres som enkelt og stilrent, der lokket er mørkt med et mønster av sirkler. En liten logo nederst i hjørnet avslører hvem som har laget herligheten. Basen og skjermkanten er sølvfarget, mens tastaturet og pekeplaten er matt svart. Overflatene er laget av et plastmateriale som skjuler fingermerker godt, og basen er såpass stiv at dm1 føles solid og velbygget.

Tastaturet er av scrabble-typen, og det er nesten like stort som på en vanlig bærbar. Skrivekomforten er god, så lenge man trives med helt flate taster, for tastemotstanden er passe hard og basen er fast i fisken. Pekeplaten støtter flerfingerberøring og HP sier den er laget av Mylar, en svært solid polyesterfilm. I bruk er den svært presis og behagelig, med akkurat passe glidemotstand for fingrene. Designavdelingen har dessverre fått viljen sin og gitt dm1 fullstendig integrerte museknapper, noe som gjør det vanskelig å bruke knappene med maskinen i fanget.

God underholdningsverdi

Altec Lansing står for lyden, og man skulle ikke tro at det er en knøtt som pumper musikken ut i rommet. Lyden er overraskende god, med fin balanse og temmelig bra fylde. Bassen er fraværende, men lyden er bra til å komme fra en bærbar. Dessuten spiller den rent og uanstrengt på maksimalt volum.

Skjermen er en glanset 11-tommer, med HD-oppløsning. Den har bra lysstyrke, kraftfulle farger og innsynsvinkler som forventet i klassen. Likevel er ikke lysstyrken god nok til å konkurrere ut gjenskinnet i den blanke overflaten.

God respons

Under panseret finner vi en tokjerneprosessor med integrert grafikk fra AMD. Dette tospannet drar Windows 7 som en lek, og det er tydelig at to kjerner og kjapt platelager gir god respons. Likevel må man være klar over at ytelsen ikke er egnet til tyngre oppgaver, noe blant annet de temmelig labre resultatene i x264-testen viser. Prosessoren liker heller ikke å pusle med for mange oppgaver samtidig. AMDs UVD3-dekoder gjør at dm1 trives som avspiller i hjemmekinoen, og så lenge videofilene er i et format der grafikkbrikken hjelper til med dekodingen takler den video i Full-HD. Det er nok ingen som kjøper dm1 for å spille, men den klarer å dra det meste på lav oppløsning og detaljnivå, mens de nyeste titlene ikke alltid går bra og den begynner fort å hikke.

Viften jobber kontinuerlig for å kjøle systemet, selv når man ikke gjør annet enn å surfe på nettet eller spille musikk. Viftestøyen er ikke påtrengende, det låter omtrent som et jevnt sus, og det hjelper at innsuget er på siden, ikke under. Men viftelyden er der og de med følsomme ører bør passe på, for viften drar på flere hakk under belastning. Heldigvis forblir håndleddstøtten og undersiden kjølige, og det er bare ved tung bruk at undersiden føles varm.

Batteritiden på dm1 er upåklagelig, og ved lett bruk klokket den inn til rett over syv timer. Selv under hard belastning holdt batteriet temmelig lenge, så det er ingen tvil om at AMD har laget en plattform som er gjerrig på strømmen.

Tilkoblingene til dm1 er fornuftig plassert for høyrehendte, fra midt på høyresiden og bakover, mens venstrehendte med trang til å bruke ekstern mus og ekstern skjerm, vil finne at HDMI-utgangen er plassert langt fram på venstresiden. For dem som liker skiver har HP slengt med en ekstern DVD-brenner.

Konklusjon

Med Pavillion dm1 har HP laget en solid knøtt som yter bra og har god batteritid. Vi ble noe plaget av viftestøy og en svært blank skjerm, men alt i alt er den et svært hyggelig bekjentskap. Den er perfekt for dem som er mye på farten og ikke vil bla opp for en tradisjonell ultraportabel. Dm1 fås også i en versjon uten ekstern DVD-brenner, med mindre minne og harddisk, til en noe hyggeligere pris.

Les også:

Bra mobil til 2.000 kroner

Frekk partyhøyttaler til mobilen

Dette tipset kan gi deg en kjøligere og mer stillegående PC

Følg HjemmePC på Facebook

Testresultater

Testresultater

HP Pavilion dm1

(3110eo)

3DMark Vantage

E3230

PCMark Vantage

2041

PCMark Vantage - Gaming

1798

PCMark Vantage - HDD

3265

x264 Benchmark HD (pass 1)

13,33 fps

x264 Benchmark HD (pass 2)

3,14 fps

Futuremark Peacekeeper

1175

WinRAR Benchmark

459 KB/s

Windows Experience Index

3,7

BatteryEater - Classic

2t 18m

BatteryEater - Reader

7t 14m

 PADDEFLAT: Perfekt for dem som sitter med beina i sofaen og dm1 i fanget.
PADDEFLAT: Perfekt for dem som sitter med beina i sofaen og dm1 i fanget. Foto: Nicholas Paulik, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning