Beskytt deg mot svindel:

Ti tips til trygg nettbank

Her er oppskriften på hvordan du unngår å bli svindlet i nettbanken.

KORTSELSKAPENE STYRER:  Eurocard, Mastercard og Visa hevder at de nye kortene blir svært vanskelige å hacke.
KORTSELSKAPENE STYRER: Eurocard, Mastercard og Visa hevder at de nye kortene blir svært vanskelige å hacke. Foto: FOTO: AP Photo/Mark Lennihan
Publisert Oppdatert

Her er ti gode tips om hva du bør passe på når du bruker nettbanken:

1. Lær alle passord utenat og oppgi dem aldri til andre. Bytt passord jevnlig. Her er en test du kan ta for å se hvor vanskelig det er å gjette passordet ditt.

Les også: Dataviruset som tømmer nettbanken din

2. Passordet i nettbanken bør være sterkt. Det vil si at du bør bruke en kombinasjon av bokstaver, tall og tegn, og at det ikke er lett å gjette seg til passordet på bakgrunn av hvem du er.

3. Pass på at koder og sikkerhetskort/kodebrikke for å logge inn i nettbank, ikke kommer på avveie.

4. Oppgi aldri sensitiv informasjon (som person-/fødselsnummer, kundenummer eller kontonummer) via e-post, selv om du mottar en e-post hvor du blir bedt om det. Vær særlig skeptisk til e-post med lenker fra banken - norske banker ber aldri om fortrolig informasjon på denne måten. Forfalsket e-post kan lede til falske nettsider som lurer fra deg sikkerhetskoder.

5. Sjekk kontoutskrifter og mottakerregister jevnlig, for å kunne oppdage betalinger eller mottakere du ikke kjenner til.

6. Vær nøye med å skrive riktig nett-adresse til banken og kontroller at siden er sikker før du oppgir brukeridentitet og koder eller passord.

7. Husk å logge helt ut av nettbanken når du er ferdig, og vær ekstra varsom hvis du bruker bruke ukjente PC-er til nettbanktjenester.

8. Beskytt deg med antivirus og anti-spionprogrammer og sjekk at brannmuren er skrudd på. Oppdater nettleser, operativsystem og programvare jevnlig. Sikkerhetsoppdateringer fra leverandørene bør installeres snarest mulig.

9 Slå på kryptering om du benytter et trådløst nettverk.

10. Varsle alltid banken om mistenkelige hendelser.

Kilder: klikk.no, nettvett.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning