Dell XPS 15 (2015)

Dyrt arbeidsjern

Hva gjør man for å oppgradere en vellykket og slank Ultrabook? Man kan gjøre som Dell og gi den en vanvittig skjerm med 4K-oppløsning. Bare synd de ikke har frisket opp mer av innmaten.

BØRSTET: Designen er klassisk og samtidig moderne siden den kombinerer aluminium og karbonfiber. Derfor er det ikke rart at Dell viderefører konseptet over flere generasjoner.
BØRSTET: Designen er klassisk og samtidig moderne siden den kombinerer aluminium og karbonfiber. Derfor er det ikke rart at Dell viderefører konseptet over flere generasjoner. Foto: Andreas Jahren
Publisert Oppdatert

Dell XPS 15 er en skikkelig lekker sak, og siden den har vært med oss noen år er vi ikke overrasket over at den er prikk lik forrige generasjon. Den har en fin blanding av design og funksjonalitet, med aluminium på skjermlokket, base av karbonfiber og et mykt, behagelig materiale rundt tastaturet og på håndleddsstøtten.

Byggekvaliteten er gjennomført solid, og det er bra for dette er en arbeidsmaskin som skal tåle å gjøre jobben på kontoret, hjemme og på farten. Karbonbasen er stabil og tåler hardhendt håndtering, mens skjermen er godt beskyttet av det harde lokket.

Vi har også testet "lillebroren til Dell XPS 15, nemlig den 13-tommer store Dell XPS 13.

Gigantoppløsning

Skjermen er en glanset 15-tommer med berøring, der 4K-oppløsning gir både skarphet og plass, avhengig av behov og skalering. Som standard har Dell satt skaleringen til 250 %, men det ga litt snodige resultater. Vi synes 200 % er best til det meste. Da bli teksten skarp, og to vinduer med Word eller nettleser passer side ved side. Til bilderedigering er 100%-skalering enda bedre, men det forutsetter at man er stødig med hurtigtaster, for menyer og tekst blir veldig smått.

STILLE: Tastaturet har kort vandring, men det er veldig stillegående.
STILLE: Tastaturet har kort vandring, men det er veldig stillegående. Foto: Andreas Jahren

Bildekvaliteten på IPS-panelet er utmerket, med skikkelig mørkt sortnivå og høy kontrast. Dessuten vil fotoentusiastene like at nesten hele sRGB-spekteret vises. Lysstyrken er høy, men som vanlig på berøringsfølsomme skjermer er fronten glanset, så den er ikke helt immun mot refleksjoner.

Høyttalerne gjengir lyden godt og balansert. Det blir ikke masete eller slitsom, med mindre man drar på til man nærmer seg maks.

Tastaturet føles litt sammenklemt, og den store basen hadde også hatt plass til en anelse større taster. Vandringen er litt snau og trykkpunktet ligger helt i bånn, så det hender at trykk ikke blir registrert. Men det er blant de mest stillegående vi har vært utsatt for. Pekeplaten er stor og glatt, med klikkefunksjonen integrert i platen. Det fungerer greit og helt på nivå med de beste som har samme løsning. Berøringsfunksjonen på skjermen er upåklagelig.

Gammel, men ikke så god

Prosessoren er en sterk firekjerners Core i7 fra forrige generasjon, mens Nvidia-grafikken er fra 2013. Det gir kraft til det meste, og 16 GB minne gjør at både minnesultne programmer og brukere som liker å ha mye oppe samtidig får sitt. Men den aldrende Nvidia-grafikken sliter med å dra selv eldre titler uten at man går ned til HD-oppløsning.

Dette er ikke en spillmaskin, men det er merkelig at Dell bruker såpass gammel grafikk i en så påkostet maskin.

Det blir varmt på undersiden, og selv når man bare bedriver tekstbehandling går viften av og på. Tung jobbing gjør den skikkelig varm på undersiden, og viften går jevnt og trutt med mye viftesus. Under visse omstendigheter kommer det en slags pulserende, elektronisk knitring, so kan være plagsom.

Fire USB3-porter, HDMI og Mini Displayport duger godt, og en batteritid på nesten fire timer i variertbrukstesten er meget bra.

Spesifikasjoner: Dell XPS 15 (2015)

 • Prosessor: Intel Core i7-4712HQ
 • Grafikk: Nvidia GT 750M, Optimus
 • Grafikk: Intel HD Graphics 4600
 • RAM: 16 GB
 • Lagring: 256 GB, SSD mSATA
 • Skjerm: 15 tommer, IPS, blank, touch
 • Oppløsning: 3840 x 2160 piksler
 • Trådløst: 802.11 AC, Bluetooth
 • Ethernet: Nei
 • Kamera: Ja
 • OS: Windows 8.1 PRO
 • Vekt: 2,01 kg

Oppsummering

Dells lekre XPS 15 er en designperle, og selv om utseendet har noen år på baken framstår maskinen som frisk og moderne. Dette er nok en drømmemaskin for mange, men vi stusser over at Dell fortsatt bruker Nvidia-grafikk fra 2013, for den integrerte Intel-grafikken gjør jobben omtrent like godt. For dem som må punge ut av egen lommebok er nok også prisen i stiveste laget.

BØRSTET: Designen er klassisk og samtidig moderne siden den kombinerer aluminium og karbonfiber. Derfor er det ikke rart at Dell viderefører konseptet over flere generasjoner.
BØRSTET: Designen er klassisk og samtidig moderne siden den kombinerer aluminium og karbonfiber. Derfor er det ikke rart at Dell viderefører konseptet over flere generasjoner. Foto: Andreas Jahren

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning