Google har oppgradert bokmerkefunksjonen i Chrome

Slik fikser du bokmerkene i Google Chrome

Knappen er den samme, men funksjonaliteten er kraftig forbedret.

NYE BOKMERKER: Google har oppgradert måten man administrerer bokmerker på i nettleseren Chrome.
NYE BOKMERKER: Google har oppgradert måten man administrerer bokmerker på i nettleseren Chrome. Foto: Skjermbilde
Publisert Oppdatert

Google har oppdatert måten de håndterer bokmerker på i nettleseren Google Chrome.

Google Chrome er en av de mest populære nettleserne i dag.

Vi testet Google Chrome tidligere i år, der den tapte knapt for Firefox. Internet Explorer, som har vært markedsleder i mange år, kommer i ny versjon, kalt Spartan, når Microsoft kommer ut med Windows 10.

Bruker du Chrome til daglig og er en aktiv bruker av bokmerker, kan det være på tide med en liten ryddejobb. Har du ikke hatt for vane å bruke bokmerker aktivt, så kan det være på tide å sjekke ut Googles nye funksjoner for bokmerkehåndtering i Chrome.

Samme knapp - nye funksjoner

Samme knapp - men ny funksjonalitet. Google har oppgradert måten de håndterer bokmerker i nettleseren Chrome.

Den grå stjerna helt til høyre i adresselinja (der du skriver inn nettadressen) i Google Chrome ser ut som før, men bak er funksjonaliteten oppgradert. Stjerne er gul på sider du har bokmerket.

Mens det tidligere kunne være litt kryptisk å forstå hvordan Google Chrome håndterte sider du «stjernemerket eller bokmerket», så er funksjonen nå forenklet.

Lettere å sortere

Det er nå blitt tydeligere å lettere å se hva som skjer når du trykker på bokmerkestjerna i Chrome.

NOE NYTT: Knappen er den samme, men funksjonaliteten er ny.
NOE NYTT: Knappen er den samme, men funksjonaliteten er ny. Foto: Skjermbilde

Når du nå trykker på bokmerke-stjerna i Google Chrome, dukker det opp en dialogboks som tydelig forteller deg at siden du valgte er bokmerket.

Ved siden av denne meldingen ser du en søppelbøtte, slik at du umiddelbart kan slette bokmerket på nettsiden om du har trykket på bokmerkestjerna ved en feil.

Alternativt kan du legge bokmerket direkte i riktig mappe.

Lag mapper

Mapper kan gjøre det enklere å holde oversikten over store samlinger med bokmerker.

Erfaringsmessig så kan det være lurt å samle bokmerker i logiske mapper. Ved å lage en viss orden i bokmerkene, så vil det ofte gå raskere å finne tilbake til sider du vet du har bokmerket – men ikke husker hva heter eller ikke finner via søk.

TYDELIG: Når du klikker på bokmerkestjerna er det nå blitt tydeligere hva som skjer og hva du kan gjøre med dine bokmerker.
TYDELIG: Når du klikker på bokmerkestjerna er det nå blitt tydeligere hva som skjer og hva du kan gjøre med dine bokmerker. Foto: Skjermbilde

Når du trykker på bokmerkestjerna, som i punkt 2, og får beskjed om at siden er «bokmerket», ser også at du har et valg som heter «Legg til i mappe». Den mappen du brukte sist er synlig og lett tilgjengelig. Vil du velge en annen mappe eller lage en ny mappe, trykker du bare på «Legg til i mappe».

Full oversikt

Her ser du alle bokmerkene dine og du kan enkelt sortere og arrangere bokmerkene slik du selv vil.

Vil du se alle bokmerkene du har laget i Google Chrome så kan du trykke på «Vis alle elementene med bokmerke» i dialogboksen du får opp når du trykker på bokmerkestjerna.

Du får også opp samme siden om du går til menyikonet helt til høyre (tre horisontale streker) som åpner funksjonen: «Tilpass og kontroller Google Chrome». Bruk så menyvalget Bokmerker -> Bokmerkebehandling. Snarveien til denne funksjonen i Chrome er Ctrl + Shift + o (bokstaven o).

MAPPER: Bruk mapper for å sortere bokmerkene dine i logiske grupper.
MAPPER: Bruk mapper for å sortere bokmerkene dine i logiske grupper. Foto: Skjermbilde

Du vil nå se en fullstendig oversikt over alle bokmerkene du har laget. De vises som standard i et rutemønster. Ønsker du å se de som en liste, så går til innstillingsknappen øverst til høyre og endrer innstillingen der.

Her kan du også enkelt flytte, sortere og slette bokmerker. Skal du rydde opp i bokmerkene dine er det her du skal gjøre det. For å flytte, slette eller rokere bokmerke, så er det bare å flytte rundt på ikonene som du ser i hovedvinduet. Når du gjør det, så legg merke til at bokmerkeraden din øyeblikkelig blir oppdatert.

Når du merker ett bokmerke (trykk på sjekk-merket i den runde boksen), vil det dukke opp en dialogboks på venstre side av skjermen. Her kan du skrive inn stikkord om siden du har lagret. Det kan noen ganger være smart, siden disse stikkordene vil være søkbare.

Bokmerkerad

Bokmerkeraden er en praktisk snarvei til nettsider og -tjenester du bruker hver dag.

Bokmerkeraden er en «snarvei» som du kan bruke til bokmerker du bruker ofte. Bokmerkeraden ser du under adresselinjen. Dersom den ikke vises eller du har fjernet den selv, så kan du hente den fram igjen ved å bruke hurtigtasten Ctrl + Shift + B eller bruk menyknappen i Chrome og velg Bokmerker -> Vis bokmerkerad.

For å legge til et bokmerke på bokmerkeraden, så kan du gjøre det på flere måter.

1. Du kan trykke på bokmerkestjerna, velge «Legg til i mappe» og så velge «mappen» som heter Bokmerkerad.

OVERSIKT: Her kan du administrere alle bokmerkene dine i Google Chrome.
OVERSIKT: Her kan du administrere alle bokmerkene dine i Google Chrome. Foto: Skjermbilde
NOTATER: Ved å markere et bokmerke, får du muligheten til å skrive inn stikkord i et notatfelt. Disse stikkordene vil være søkbare når du senere prøver å finne tilbake til det aktuelle bokmerket.
NOTATER: Ved å markere et bokmerke, får du muligheten til å skrive inn stikkord i et notatfelt. Disse stikkordene vil være søkbare når du senere prøver å finne tilbake til det aktuelle bokmerket. Foto: Skjermbilde

2. Foran nettadressen i adressefeltet vil du ofte se en logo eller et symbol. Ta tak i dette symbolet med musa og dra det ned på bokmerkeraden.

3. Du kan også bruke funksjonen i punkt 4 (Ctrl + Shift + o) og flytte og slette bokmerker i bokmerkeraden.

Søk

Hvor er den siden jeg la til i fjor vår? Søk og du vil finne.

Legg merke til at du også kan søke i bokmerkene dine. Når du står i «Bokmerkebehandleren» (Ctrl + Shift + o) trykker du på «Alle elementene» øverst til venstre for å få fram søkefunksjonen som du vil se helt øverst.

Her kan du søke bokmerkene dine. Har du skrevet inn stikkord på et bokmerke, vil også det eller de stikkordene være søkbare.

Logg på

Bruk Google-kontoen din med Chrome og du får oppdaterte bokmerker på alle dine enheter.

Bruker du Chrome på flere PC-er eller mobile enheter, så vil det du gjør på en PC bli synkronisert til de andre PC-ene – gitt at du bruker samme Google-konto når du logger inn på Chrome.

SNARVEI: Bokmerkeraden er en praktisk snarvei til bokmerker du bruker hver dag.
SNARVEI: Bokmerkeraden er en praktisk snarvei til bokmerker du bruker hver dag. Foto: Skjermbilde

Du logger på ved å trykke på ikonet som du finner helt oppe til høyre sammen med knappene for å minimere og avslutte Chrome.

Legg merke til at du her kan bytte bruker og at du kan la «gjester» bruker et gjestemodus. Du kan også surfe i et inkognito-modus.

Følg oss gjerne på Facebook!

SØK: Når du har samlet deg noen hundrede bokmerker, vil du trenge søkefunksjonen. Har du vært flink å notere stikkord på sider du ønsker å finne tilbake til - så vil søkefunksjonen finne disse for deg.
SØK: Når du har samlet deg noen hundrede bokmerker, vil du trenge søkefunksjonen. Har du vært flink å notere stikkord på sider du ønsker å finne tilbake til - så vil søkefunksjonen finne disse for deg. Foto: Skjermbilde
LOGG PÅ: Bruker du Google-kontoen din i Google Chrome, så vil bokmerkene dine synkroniseres på tvers av alle enheter der du bruker nettleseren Google Chrome.
LOGG PÅ: Bruker du Google-kontoen din i Google Chrome, så vil bokmerkene dine synkroniseres på tvers av alle enheter der du bruker nettleseren Google Chrome. Foto: Skjermbilde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen